Site MapHelpFeedbackAnswers to Text Questions
Answers to Text Questions
(See related pages)

Inquiry Questions

None for this chapter.

Self Test

1). All plants exhibit alternation of generations. This means their life cycle
    a). includes both haploid and diploid gametes.
    b). shows only asexual reproduction.
    c). has both a multicellular haploid stage and a multicellular diploid stage.
    d). does not include meiosis.
Answer: c

2). The plant life cycle has both a sporophyte and a gametophyte generation. In the sporophyte stage,
    a). gametes are produced.
    b). meiosis occurs.
    c). only mitosis takes place.
    d). gametophytes form.
Answer: b

3). In plants,
    a). gametes are produced directly after meiosis.
    b). gametes are produced directly after mitosis.
    c). no gametes are motile.
    d). seeds are always produced.
Answer: b

4). Which of the following is true of the bryophytes?
    a). It is the only group that shows an alternation of generations.
    b). Bryophytes exhibit extensive vascular tissue.
    c). The sporophyte (multicellular diploid) is the conspicuous stage.
    d). The gametophyte (multicellular haploid) is the conspicuous stage.
Answer: d

5). A plant's vascular tissue is composed of xylem and phloem. The xylem generally transports _____, whereas the phloem transports _____.
    a). water/sugar
    b). sugar/water
    c). water/water
    d). sugar/sugar
Answer: a

6). In the conifers, the
    a). gametophyte is prominent, and the sporophyte is dependent upon the gametophyte.
    b). sporophyte is prominent, with the sporophyte and gametophyte living independently.
    c). sporophyte is prominent, and the gametophyte is dependent upon the sporophyte.
    d). gametophyte is prominent, and the sporophyte stage has disappeared.
Answer: c

7). Which of the following characters is seen in the gymnosperms, but is not seen in other seeded vascular plants?
    a). alternation of generations
    b). exposed seeds
    c). sporophyte stage
    d). pollen
Answer: b

8). All flowering plants (angiosperms)
    a). produce exposed seeds.
    b). are nonvascular.
    c). have flagellated sperm.
    d). have fruit.
Answer: d

9). In the angiosperms, the
    a). gametophyte is prominent, and the sporophyte is dependent upon the gametophyte.
    b). sporophyte is prominent, with the sporophyte and gametophyte living independently.
    c). sporophyte is prominent, and the gametophyte is dependent upon the sporophyte.
    d). gametophyte is prominent, and the sporophyte stage has disappeared.
Answer: c

10). Which of the following is not characteristic of a monocot?
    a). leaves with parallel veins
    b). flower parts usually in threes or multiples of three
    c). lateral meristems occurring rarely
    d). seed with two cotyledons
Answer: d

Test Your Visual Understanding

1). Label the diagram with the following terms: stigma, style, ovule, ovary, carpel, anther, filament, stamen.
Answer:


Apply Your Knowledge

1). A major factor in life on land is coping with ultraviolet radiation from the sun. Early in the evolution of land plants, there was a change from having a prominent haploid gametophyte to a prominent diploid sporophyte. Explain why this change may have occurred in reference to ultraviolet radiation.
Answer: A haploid organism has only one copy of each gene. If ultraviolet radiation mutates that single copy, the organism will most likely be severely damaged. Diploid organisms have two copies of each gene. If the ultraviolet radiation mutates one copy, there is another copy present to compensate.

2). Plants provide many vital products for humans. Make a list of all the plant-based products that you use in a single day.
Answer: Examples: food, clothing, wood, paper, gasoline.

3). Many flowering plants have adapted in response to a particular animal pollinator, and they rely on that animal for proper pollination to occur. What will happen to the plant population if the animal pollinator goes extinct?
Answer: Unless another animal can fill the role of pollinator, the plant species will probably go extinct along with its animal pollinator.








RavenOnline Learning Center

Home > Chapter 29 > Answers to Text Questions