Site MapHelpFeedbackGlossary in Norwegian
Glossary in Norwegian
(See related pages)

Click on a letter to find a definition.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

A

Abnormal behaviour (Unormal atferd) Atferd som er personlig plagsom, personlig dysfunksjonell, og/eller kulturelt avvikende på måter som andre mennesker synes er upassende og støtende.

Absolute refractory period (Absolutt refraktær periode) Tidsintervallet etter et aksjonspotensial da et nevron ikke kan stimuleres til å avfyre en ny impuls

Absolute threshold (Absolutt terskelverdi) Den laveste intensiteten et stimulus kan ha for å bli oppdaget 50% av tiden.

Abstinence violation effect (Brudd på avholdenhets effekt) Tilbakefallsreaksjon der personer bebreider seg selv og konkluderer at de ikke klarer å motstå høyrisiko situasjoner.

Accommodation (Akkommodering) Ved kognitiv utvikling, prosessen der ny erfaring endrer etablerte skjema.

Acetylcholine (Ach) (Acetylkolin) En stimulerend nevrotransmitter som opptrer på synapser med muskler og som også er involvert i hukommelsen i enkelte nevrale nettverk

Achievement goal theory (Prestasjonsmål teori) En teori om prestasjons motivasjon som understreker målene (ego versus mestring) og motivklimaet som påvirker prestasjonsstrevet.

Achievement test (Prestasjonsprøve) Mål på en persons resultat på en spesiell test eller oppgave som er relativt standardisert

Action potential (Aksjonspotensial) En nerve impuls som skyldes depolarisering av et axon’s cellemembran, eller elektriske potensvariasjoneri nerve- og muskelceller under aktivitet.

Activation-synthesis theory (Aktivering syntese teori) En teori som antar at drømmene er hjernens forsøk på å fortolke tilfeldige mønstre av nevral aktivitet utløst av hjernestammen under søvn.

Adaptations (Tilpasninger) Biologiske og atferdsmessige endringer som tillater organismen å mestre tilbakevendende overlevelsesutfordringer og på denne måten å øke reproduksjonsevnen

Adaptive significance (Tilpasningsevne) Måten en spesiell atferd øker organismens sjanser til overlevelse og reproduksjon i dens naturlige miljø.

Adolescence (Ungdomstid) Utviklingsperioden som innebærer en gradvis overgang fra barn til voksen

Adolescent egocentrism (Ungdomstidas egosentrisme) Sterk selvfokusert tenkning, særlig i tidlige tenåringsår.

Adoption study (Adopsjonsstudie) En forskningsmetode I atferdsgenetikk der adopterte personer sammenliknes med både deres biologiske foreldre og adopsjonsforeldre i et forsøk på å avgjøre betydningen av genetisk arv.

Adrenal glands (Binyrene) Kjertel som produserer stresshormoner, bl.a. katekolaminer og kortikosteroider (binyrebarkhormoner).

Aerobic exercise (Aerob trening) Aktivitet som øker hjerteraten og kroppens oksygenbehov.

Agonist (Agonist) Medikament som øker eller imiterer aktiviteten til en nevrotransmitter

Agoraphobia (Agorafobi) Et knytte av fobier (irrasjonell frykt) relatert til plasser eller situasjoner det er vanskelig å flykte fra ved plutselig oppstått udyktighet(for eksempel på en bro eller i en buss, i folkemengder eller på vidåpne plasser).

Alcohol myopia (Alkohol myopi) Manglende evne til å få med seg like mye informasjon som når man er edru fører til ustabile sanseopplevelser og reaksjoner som i neste omgang øker risikoen for misforståelser.

Algorithms (Algoritmer) Metode for problemløsning (og for resultatproduksjon) der en følger en begrenset rekkefølge av bestemte trinn for å oppnå dette (for eksempel en matematisk formel).

All-or-none law (Alle-eller-ingen-loven) Hevder at et aksjonspotensiale ikke er proposjonalt med stimulusintensiteten; en nervecelle fyrer enten med maks intensitet eller fyrer ikke i det hele tatt (sammenlikn med trinndelt potensiale).

Alpha waves (Alpha bølger) Et hjernebølge mønster på 8 til 12 svingninger per sekund som kjennetegner mennesker i avslappet, døsig tilstand.

Alzheimer's disease (AD) (Alzheimer’s sykdom) En sykdom i hjernen som oftest, men ikke bestandig, forekommer hos eldre. Et typisk kjennetegn er hukommelsestap og forvirret tenkning.

Amplitude(Amplityde) Den vertikale lengden på lydbølger som bestemmer hvordan lydstyrken oppfattes, målt i decibel

Amygdala (Amygdala) En struktur i det limbiske systemet som bidrar til å organisere følelsesmessige responsmønstre.

Anorexia nervosa (Anorexia nervosa) En spiseforstyrrelse som innebærer en alvorlig og noen ganger dødelig begrensning i mattinntaket.

Antagonist (Antagonist) Medikament som hemmer eller reduserer virkningen av en nevrotransmitter (signalsubstans).

Anterograde amnesia (Fremadrettet hukommelsestap) Minnetap for hendelser som opptrer etter første hukommelsestap

Anticipatory nausea and vomiting (ANV) (Forventningsfull kvalme og oppkast) Klassisk betinget kvalme og oppkast som forekommer når kreftpasienter er eksponert for stimuli i forbindelse med behandlingen

Antigens (Antigen) Bokstavelig er det antistoff produsenter, eller fremmede substanser som aktiverer celler i immunsystemet.

Antisocial personality disorder (Antisosial personlighets forstyrrelse) En langvarig forstyrrelse karakterisert ved samvittighetsbrist, mangel på empati og en tendens til å utagere på en impulsiv måte som ignorerer konsekvensene.

Anxiety (Angst) En ubehagelig emosjonell tilstand karakterisert ved engstelse forbundet med fysiologisk opphisselse og engstelig atferd.

Anxiety disorders (Angstlidelse) En gruppe atferdsforstyrrelser der angst og tilhørende maladaptiv atferd er kjernen i lidelsen.

Aphasia (Afasi) delvis eller helt tap av evnen til å forstå tale (reseptiv afasi) eller å frembringe den (produktiv afasi).

Applied behaviour analysis (Anvendt atferds analyse) Prosess deroperant betinging kombineres med innsamling av vitenskapelig data for å løse individuelle og sosiale problemer.

Applied research (Anvendt forskning) Forskning som har til hensikt å løse eller å undersøke spesielle, praktiske problemer i den ”virkelige verden”.

Approach-approach conflict (Tiltrekning-tiltrekning konflikt) Konflikt som forårsaker tvil og vingling hos en person som samtidig konfronteres med to like attraktive men uforenlige alternativer

Approach-avoidance conflict (Tiltrekning-unngåelse konflikt) Konflikt som forårsaker tvil og vingling hos en person på grunn av at man samtidig tiltrekkes og frastøtes av samme mål.

Aptitude test (Evnetest) Mål på en persons evne til å dra nytte av fortsatt trening og erfaring i et yrke eller et fag, som oftest basert på dyktighetsmål gjennom personens levetid og ikke bare i løpet av undersøkelsesperioden.

Archetypes (Arketyper) I Jung’s teori er det medfødte begreper og minner (f.eks. Gud, helten, den gode mor) som oppholder seg i det kollektive ubevisste.

Archival measures (Arkiv studier) Bruk av arkiver eller elder documenter som inneholder informasjon om atferdsmåter.

Assimilation (Assimilering) I kognitiv utvikling er det prosessen der ny erfaring innlemmes i eksisterende skjema.

Association cortex (Assosiasjons hjernebark) Områdene I den cerebrale hjernebarken som ikke har noen sensorisk funksjon eller bevegelesesfunksjon, men er involvert i integrasjonen av hjerneaktiviteten som ligger til grunn for persepsjon, språk og andre høyre psykologiske funksjoner.

Associative network (Assosiativt nettverk) Oppfatningen om at langtids hukommelsen er organisert som et omfattende nettverk av assosierte ideer og begreper.

Attachment (Tilknytning) De sterke emosjonelle band som oppstår mellom to mennesker; I utvklingspsykologien er det båndet mellom barn og primære omsorgsgivere.

Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) (Konsentrasjonsproblemer/hyperaktiv forstyrrelse - ADHD) En lidelse som oppstår i barndommen og som viser seg ved konsentrasjonsproblemer, hyperaktivitet/impulsivitet, eller en kombinasjon av begge deler og som fører til svekket funksjonsevne.

Attitude (Holdning) En positiv eller negativ vurdering av et stimulus (f.eks. mot en person, handling, objekt eller begrep).

Attribution (Attribusjon) Bedømmelse av årsakene til vår egen eller Andres atferd.

Authoritarian parents (Autoritære foreldre) Omsorgsgivere som utøver kontroll med sine barn i et kaldt, passivt eller avvisende forhold.

Authoritative parents (Myndige foreldre) Omsorgsgivere som kontrollerer og er varme. De oppretter og styrker atferdsnormer i en omsorgsfull, understøttende atmosfære.

Autistic disorder (Autisme) En alvorlig utviklingsforstyrrelse karakterisert ved ekstrem svekkelse av evnen til sosial interaksjon og kommunikasjon, forbundet med et mønster av repetitiv og rigid atferd.

Autobiographical memories (Autobiografisk hukommelse) Gjenerindring av personlig opplevelser som utgjør en livshistorie.

Automatic (unconscious) processing (Automatisk (ubevisst) prosessering) Mental aktivitet som oppstår ved svært liten eller ingen bevisst kontroll eller oppmerksomhet.

Autonomic nervous system (ANS) (Autonome nervesystem - ANS) Den delen av det perifere nervesystemet som aktiverer kroppens ufrivillige muskler (for eksempel hjerte) og indre organer. ANS er delt i det sympatiske nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet.

Availability heuristic (Tilgjengelighets heuristic) Tommelfingerregel som brukes til å foreta sannsynlighets bedømmelser basert på hvor enkelt eksempler på hendelser dukker opp i bevisstheten eller et ”tilgjengelig” i hukommelsen.

Aversion therapy (Aversjons terapi) En behandlingsform der et betinget stimulus som utløser en positiv, men maladaptiv respons er knyttet til en skadelig og ubehagelig ubetinget stimulus i et forsøk på betinge ulyst overfor den betingede stimulus.

Aversive punishment (positive punishment, punishment by application) (Straff som fremkaller motvilje - positive straff, straff på oppmodning) En type straff der en operant respons svekkes ved etterfølgende presentasjon av et skadelig og ubehagelig stic mulus.

Avoidance-avoidance conflict (Unngåelse-unngåelse konflikt) En konflikt som skaper ubestemthet og vakling hos en person når en er konfrontert med et valg mellom to like uønskede alternativer.

Avoidance conditioning (Unngåelse betinging) En form for læring der en organisme lærer en respons for å unngå uønskede konsekvenser.

Axon (Akson) En forlengelse av en side av hjernecellens “kropp” som fører nerveimpulser til andre hjerneceller, muskler eller kjertler

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

B

Basic research (Grunnforskning) Forskning med formal å produsere kunnskap for kunnskapens egen skyld

Basilar membrane (Basilarmembranen) En membrane langs hele ørets sneglegang som inneholder Corti organet og dets lydereseptor hår. Når disse hårcellene stimuleres produseres nevrale effekter med hørsels stimulering

Behavioural activation system (BAS) (Atferdsmessig aktiveringssystem) Nervesystem som aktiveres ved tegn som indikerer mulig belønning og positiv behovstilfredsstillelse. Aktivitet i dette nervesystemet gjør at personen øker innsatsen i retning av positive mål i forventning om nytelse.

Behavioural activation treatment (Atferdsmessig aktiveringsbehandling) Behandling av depresjon som engasjerer pasienten I aktiviteter som har til formal å øke positive forsterkninger.

Behavioural assessment (Atferdsbedømmelse) Måling av atferd ved direkte onservasjon og anvendelse av et kodesystem.

Behavioural inhibition system (BIS) (Atferdshemming system) Nervesystem som er aktivert ved tegn som indikerer mulig smerte, ikke-forsterkning og straff. Aktivitet i dette nervesystemet skaper frykt, atferdshemming så vel som flukt og unngåelses atferd.

Behavioural neuroscience (Atferdsorientert nevrovitenskap) En underavdeling i psykologien som studerer hjerneprosesser og andre fysiologiske funksjoner som danner basis for vår atferd, sanse erfaringer, følelser og tanker.

Behavioural perspective (Atferdsperspektiv) synspunkt som legger vekt på hvordan miljø og læringserfaringer former og kontrollerer atferd.

Behavioural signatures (Atferds signaturer) Individuelt konsistente måter å respondere på i bestemte situasjoner

Behaviour genetics (Atferdsgenetikk) Det vitenskapelige stadium av rollen genetisk arv har for atferden.

Behaviourism (Atferdspsykologi) En retning i psykologien som vektlegger effektene av læring og miljøkontroll på atferd og hevder at psykologiens egentlige gjenstandsområde er observerbar atferd.

Behaviour modification (Atferdsmodifikasjon) terapeutisk fremgangsmåte basert på prinsippene for operant betinging så som positiv forsterkning, operant utslokking og straff med den hensikt å øke frekvensen av ønsket atferd og/eller redusere frekvensen av problem atferd.

Behaviour-outcome expectancy (Atferd utfalls forventning) Den subjektive sannsynligheten for at en et spesielt utfall vil være resultatet av en spesiell atferd i en gitt situasjon.

Belief bias (Subjektiv tro) Tendensen til å se bort fra logiske regler og trekke en konklusjon basert på en’s allerede etablerte meninger.

Beta waves (Betabølger) Mønster av hjerne bølger med 15 til 30 svingninger per sekund som er karakteristisk for mennesker som er våkne og aktive.

Bilingualism (Tospråklighet) Bruk av to språk i dagligdagen

Binocular depth cues (Binokulært dybdesyn) Dybdesyn som krever bruk av begge øyne.

Binocular disparity (Binokulært ulikhet) Binokulært dybdesyn frembrakt av projeksjonen av litt forskjellige bilder av objektet på netthinnen til de to øynene.

Biologically based mechanisms (Biologisk baserte mekanismer) Utviklede biologiske strukturer som mottar informasjon fra miljøet, behandler informasjonen og reagerer på den.

Biological perspective (Biologisk perspektiv) En retning som fokuserer på den rollen biologiske faktorer spiller for atferd, inkludert biokjemiske og andre hjereprosesser såvel som genetiske og evolusjonære faktorer.

Bipolar disorder (Bipolar lidelse) En psykisk lidelse som karakteriseres av svingninger i stemningsleie mellom maniske og depressive perioder.

Blindsight (Blindsyn) En lidelse der det oppstår et blindpunkt i synsfeltet i en spesiell test, men der det responderes på stimuli tiltross for det rapporteres at en ikke kan se disse stimuli.<br> <br> Blood-brain barrier (Blod-hjerne barriere) Et spesielt belegg på cellene i hjernens blodkar som filtrerer vekk fremmedelementer og slipper næringsstoffer gjennom til nervecellene.

Bottom-up processing (Nedenfra-opp prosessering) Perseptuelle prosesser som begynner med analyse av individuelle stimuluselementer og fortsetter med å la hjernen integrere dem til en samlet persepsjon.

Borderline personality disorder (BPD (Borderline personlighets forstyrelse) En alvorlig personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved sterk ustabilitet i atferd, følelser, identitet og i mellommenneskelige forhold.

Brain stem (Hjernestamme) Den delen av hjernen som dannes ved en utvidelse av ryggmargen når den entrer skallen. Den regulerer grunnleggende kroppsfunksjoner, som hjerterate og åndedrett.

British empiricism (Britisk empirisme) Filosofi retning fra det 17. århundre med John Locke i spissen som hevdet at alt i bevisstheten skriver seg fra sanseerfaringer.

Broca's area (Broca’s område) Et område av venstre pannelapp med betydning for tale produksjon.

Bulimia nervosa (Bulimia nervosa) En spiseforstyrrelse som innebærer gjentatt overspising og etterfølgende oppkast for å bli kvitt maten

Bystander effect (Tilskuer effekten) Prinsippet om at tilstedeværelsen av mange tilskuere hemmer hver enkelt person å hjelpe i en nødsituasjon som et resultat av sosial sammenlikning eller ansvarspulverisering.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

C

Cannon-Bard theory (Cannon-Bards teori) En teori om følelser som hevder at thalamus sender samtidige beskjeder til hjernebarken (produserer våre følelseserfaringer) og til innvollene og musklene (produserer samtidig handling og fysiologiske reaksjoner.

Case study (Kasus studie) En dybdeanlyse av et individ, en gruppe eller en hendelse.

Catatonic schizophrenia (Katatonisk schizofreni) En schizofrenisk reaksjon karakterisert ved vekslende stuporøse tilstander og opphisselse-

Catharsis (Katarsis) Renselse ved å uttrykke sterke følelser som vanligvis undertrykkes.

Central nervous system (Sentralnerve systemet) Den delen av nervesystemet som innbefatter hjernen og ryggmargen.

Central route to persuasion (Sentral rute til overtalelse) Brukes når folk tenker nøye gjennom et budskap og påvirkes fordi argumentene oppfattes overbevisende.

Cephalocaudal principle (Kefalokaudal prinsippet) Tendensen til at fysisk utvikling følger en hode-til-fot retning

Cerebellum (Lillehjernen) En sammenrullet struktur i bakre del av hjernen implisert koordinering av bevegelser og noen sider ved læring og hukommelse.

Cerebral cortex (Cerebral cortex) Det grå sammenfoldede ytre dekke av hjernen som er sete for høyere ordens sansing, bevegelse, persepsjon og mentale prosesser

Cerebrum (Storhjernen) Den mest utviklede del av hjernen, inneholdende cerebral cortex og underliggende strukturer.

Chaining (Kjeding) En fremgangsmåte ved operant betinging brukt for å utvikle en kjede av responser ved å forsterke hver respons med mulighet for å vise neste respons

Cholecystokinin (CCK) (Cholecystokinin) Et peptid (hormone) som hjelper til å stanse overspising og føle seg mett.

Chromosomes (Kromosomer) Tett kveilede fibre av deoksyribonuklei syre (DNA) og protein som inneholder genene.

Chunking (Chunking) Å kominere enkeltstående elementer til større meningsenheter.

Circadian rhythms (Døgnrytmer) Biologiske rytmer i kroppen som opptrer med omtrent 24 timers mellomrom

Classical conditioning (Klassisk betinging) En prosedyre der tidligere nøytale stimuli (betingede stimuli) utløser en betinget respons som følge av å være paret med en ubetinget stimulus som naturlig utløser en tilsvarende respons (ubetinget respons).

Cochlea (Ørets sneglegang) En liten væskefylt spole-formet del av det indre øret som inneholder mottakerne for lyd

Cognitive-affective personality system (CAPS) (Kognitiv-følelsesmessig personlighetssystem) En modell som organiserer fem ”personvariable” og redegjør for hvordan en person vil reagere i en bestemt situasjon; det dynamiske samspillet mellom de fem faktorene vil sammen med karakteristika ved situasjonen få frem individuelle forskjeller mellom folk, så vel som forskjeller i folks atferd i ulike situasjoner.

Cognitive appraisal (Kognitiv vurdering) Prosessen som består I å vurdere situasjoner, personlige evner, sannsynlige konsekvenser og den personlige betydningen av konsekvensene.

Cognitive behaviourism (Kognitiv behaviorisme) Et perspetiv på atferd som innbefatter kognitive bidrag ved å anta at miljøet påvirker atferden ved å influere på tanker og den informasjonen vi får.

Cognitive map (Kognitive kart) Mental representasjon av hvordan ting i omgivelsene forholder seg til hverandre.

Cognitive neuroscience (Kognitiv nevrovitenskap) Et område av psykologien som ligger på grensen mellom kognitiv psykologi og fysiologisk psykologi og studerer hjerne prosesser ved mental aktivitet.

Cognitive perspective (Kognitivt perspektiv) Synspunkt som understreker mennesket som en rasjonell informasjonsbehandler og problemløser, og som fokuserer på de mentale prosessene som påvirker atferd.

Cognitive-process dream theories (Kognitiv-prosess drømme teorier) Synspunkt som fokuserer på hvordan (mer enn på hvorfor) vi drømmer og hevder at drøm og tanker i våkentilstand er lokalisert på samme sted i hjernen.

Cognitive process theories (Kognitiv prosess teori) Synspunkt på intelligens som analyserer de mentale prosessene som danner basis for intelligent tenkning.

Cognitive psychology (Kognitiv psykologi) En gren av psykologien som har spesialisert seg på studiet av mentale prosesser som tenkning, hukommelse, planlegging, fornuft, oppmerksomhet og persepsjon.

Cognitive relaxation (Kognitiv avspenning) En tilstand av mental ro skapt av meditasjon og andre metoder.

Cognitive restructuring (Kognitiv restrukturering) En tilnærming til reduksjon av kognitivt stress som innebærer forsøk på å oppdage, drøfte og endre maladaptive eller irrasjonelle ideer som utløser negative følelser.<br> <br> Collective unconscious (Det kollektivt ubevisste) Jung’s forestilling om et ubevisst sjelsliv som består av medfødte minner som stammer fra ens forfedre.

Collectivism (Kollektivisme) En kulturell orientering som vektlegger fellesskapet fremfor det individuelle og der personlig identitet oppleves i forhold til en sosial gruppe (sammenliknet med individualisme)

Common factors (Felles faktorer) Behandlingselementer som finnes i praktisk talt alle former for psykoterapi og bidrar til positive effekter uansett terapeutisk teknikk,

Communicator credibility (Kommunikator troverdighet) I hvilken grad tilhørere oppfatter en taler som troverdig, i hovedsak basert på talerens ekspertkunnskap og pålitelighet.

Companionate love (Kameratslig kjærlighet) Et kjærlig forhold karakterisert ved forpliktelse og omsorg for partnerens velvære, noen ganger i motsetning til lidenskapelig kjærlighet som er følelsemessig mer intens.

Compensatory response (Kompensatorisk reaksjon) Kroppsreaksjon som motvirker effekten av et medikament og som opptrer for å gjenopprette kroppens homeostase.

Competency (Tilregnelighet) Den legale skikketheten til en tiltalt til å bli stilt for retten avhengig av mental kapasitet og evnen til å forstå tiltalen, delta på en meningsfull måte i rettsforhandlingene og rådføre seg med forsvareren.

Competency-focused intervention (Kompetanse-fokusert intervensjon) Forebyggende programmer som er utformet for å styrke personlige ressurser som trengs for å klare situasjoner som ellers kunne forårsaket psykiatriske lidelser.

Compulsion (Tvangstanker/tvangshandlinger) gjentagende handlinger en person føler seg tvunget til å utføre ofte som svar på en tanke eller forestilling personen er besatt av.

Computerized axial tomography (CT, or CAT) scan (Datastyrt aksiell tomografi - CT eller CAT skanning) En metode for hjerneskanning med smale røntgenstråler som er analysert og sammenfattet av en datamaskin for å fremskaffe bilder av hjernestrukturer fra mange ulike vinkler.

Concept (Begrep) Tankekategori som inneholder ensartede objekter, mennesker og hendelser.

Concordance (Konkordans) Sannsynlighet for at to mennesker deler en spesiell egenskap.

Concrete operational stage (Konkret operasjonelt trinn) I Piaget’s teori, det trinnet i kognitiv utvikling der barn kan utføre grunnleggende mentale operasjoner som omfatter problemer med konkrete objekter og situasjoner.

Conditioned response (CR) (Betinget respons) I klassisk betinging er det reaksjonen på en betinget stimulus; den betingede respons oppstar ved å parre en betinget stimulus med et ubetinget stimulus som utløser en tilsvarende respons.

Conditioned stimulus (CS) (Betinget stimulus) Stimulus som utløser en betinget respons etter å være parret med en ubetinget stimulus.

Conditioned taste aversion (Betinget smaks aversjon) lært vemmelse for mat som tidligere var nøytral eller likt i kraft av å parre maten med en aversiv ubetinget stimulus.

Conditions of worth (Betinging av verd) Internalisert standard for selv-verd frembragt ved postiv vurdering fra andre.

Conduct disorder (Atferdsforstyrrelse) Et anormalt atferdsmønster der barn bryter viktige sosiale normer og ignorerer andres rettigheter.

Conduction deafness (Lednings døvhet) Hørselstap som skyldes skade på det mekaniske systemet som forbinder lyd bølger med ørets sneglegang

Cones (Kjegler) Fotoreseptorer på netthinnen som fungerer est I sterkt lys og som viser ulik sensistivitet overfor røde, grønne eller blå bølgelengder.

Confirmation bias (Bekreftelsesfeil) Tendensen til oppsøke og favorisere informasjon som forsterker det vi allerede tro fremfor å være åpen for avvikende informasjon.

Confounding of variables (Forstyrrende variabler) Når den uavhengige variabelen er sammenfiltret eller blandet med en annen ikke kontrollert variabel som gjør at vi ikke kan si hvilken av variablene som endrer den avhengige variabelen

Congruence (Kongruens) Overensstemmelse mellom selvoppfatning og erfaring

Consciousness (Bevissthet) Vår forståelse av oss selv og vårt miljø; bevisstheten preges av en selektiv oppmerksomhet overfor pågående tanker, persepsjoner og følelser.

Conservation (Konservering) Prinsippet som består I at grunnleggende egenskaper ved objekter, slik som deres masse eller størrelse ikke endrer seg (er ”konservert”) selv når deres ytre framtoning endrer seg.

Construct validity (Begrepsvaliditet) I hvilken grad en test måler den psykologiske egenskapen (f.eks. intelligens, angst) som det er meningen å måle.

Content validity (Innholdsvaliditet) I hvilken grad testleddene representerer det området som testen er ment å måle (f.eks. intelligens, matematisk resonnering)

Context-dependent memory (Kontekst avhengig hukommelse) Det fenomenet at det er lettere å huske noe i det samme miljøet som man opprinnelig lærte eller erfarte det som skal huskes.

Continuous reinforcement (Kontinuerlig forsterkning) Foresterkningsplan der hver respons av en spesiell type er etterfulgt av forsterkning

Control group (Kontroll gruppe) I eksperimentell forskning er det gruppen som enten ikke eksponeres for behandling eller ikke påvirkes av den uavhengige variabel.

Controlled (conscious) processing (Kontrollert (bevisst) prosessering) Mental bearbeiding som krever viljebestemt kontroll og oppmerksomhet

Conventional moral reasoning (Konvensjonell moral tankegang) Ifølge Kohlberg er det når moralske bedømmelser er basert på konformitet overfor sosiale forventninger, lover og plikter.

Convergence (Konvergens) Binokulært dybde syn som får musklene til å rotere øynene når de fokuserer på et nærliggende objekt.

Conversion disorder (Konversjons lidelse) En lidelse der alvorlige nevrologiske symptomer slik som lammelser, følelsestap eller blindhet plutselig oppstår uten noen fysisk årsak.

Coping self-efficacy (Mestrende selv-effektivitet) Oppfatninger relatert til vår evne til å takle stress og smerte effektivt

Corpus callosum (Corpus callosum) Et bredt band av hvite myelinisert fibre som forbinder venstre og høyre hjernehalvdeler og sørger for at halvdelene kan kommunisere med hverandre.

Correlational research (Korrelasjons forskning) Forskning som måler to eller flere naturlige variable og undersøker hvorvidt de er statistisk korrelert.

Correlation coefficient (Korrelasjons koeffisient) Statistikk som uttrykker retning og styrke på en relasjon mellom to variabler; verdien kan variere fra +1.00 til – 1.00.

Counterbalancing (Avbalansering) I eksperimentell forskning er det en metode som brukes der hver av deltakerne deltar I alle betingelsene. Rekkefølgen av betingelsene endres for ulike deltakere slik at ingen betingelse har en rekkefølge fordel sammenliknet med de andre betingelsene.

Counter-conditioning (Motbetingning) Prosessen der en betinger en uforenlig respons til et bestemt stimulus for å eliminere en maladaptiv respons (for eksempel angst), som opptrer ved systematisk desensitivering.

Creativity (Krativitet) Evnen til å produsere noe som er både nytt og verdifullt.

Criterion-related validity (Kriterie validitet) I hvilken grad skårene på en psykologisk tests korrelerer med nåværende eller fremtidig atferd som antas å være påvirket av det fenomenet som måles i testen

Critical periods (Kristiske perioder) Begrenset tidsperiode der plastisitet kan opptre som et resultat av å ha erfart eller som en reaksjon på en skade; i utviklingspsykologien er det tidsperioden som er nødvendig for at eksponering for et bestemt stimulus skal gi normal vekst.

Cross-sectional design (Tverrsnittsundersøkelse) Forskningsdesign som på samme tis sammenlikner folk av forskjellig alder på et bestemt tidspunkt.

Crystallized intelligence (gc) (Ut)krystallisert intelligens) Intellektuelle evner som avhenger av et informasjonslager og tilgang til spesielle ferdigheter (sammenliknet med flytende intelligens)

Cultural display rules (Kulturelle fremvisningsregler) Kulturelle normer som regulerer når oh vordan følelser kan uttrykkes.

Culturally competent therapists (Kulturell kompetent terapeut) Behandlere som har en rekke terapeutiske ferdigheter, inkludert vitenskapelig tilnørming, evnen til å ta i betraktning individuelle og kulturelle faktorer, og i stand til å innføre kultur spesifikke elementer i behandling av folk fra minoritetskulturer.

Cultural psychology (Kultur psykologi) En gren av psykologien, noen ganger feilaktig kalt kryss-kulturell psykologi, som forklarer hvordan kultur er overført til medlemmene og som undersøker psykologiske likheter og forskjeller som opptrer hos folk frau like kulturer.

Culture (Kultur) Vedvarende verdier, trosoppfatninger og tradisjoner som deles av mange mennesker og overføres fra en generasjon til den neste.

Culture-bound disorders (Kultur bundne lidelser) Spesifikke atferdsforstyrrelser som kun finnes i en spesiell kulturell kontekst.

Cytokines (Cytokinese) Kjemiske molekyler som frigis av immunceller som forårsaker feber og betennelse, fremmer helbredelse av skadet vev og aktiverer og dirigerer andre immun celler.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

D

Dark adaptation (Mørke tilvenning) Progressive økning i lys sensitiviteten som inntrer over tid når fotopigmenter fornyer seg selv ved eksponering for lave belysningsnivåer.

Decay theory (Forfalls teori)Teori om glemsel som resultat av gradvis bortfall av det innlærte.

Decibel (Desibel) Logaritmisk mål på lydstyrke.

Decision criterion (Beslutnings kriterie) I signal registrerings teori, det mulige endringsmål på hvor sikker en person må være på at et stimulus er tilstede for å kunne si at det er der.

Declarative memory (Utsagnskunnskap) Hukommelsen for faktisk kunnskap som omfatter 2 undergrupper: kunnskap knyttet til personlig erfaring (episodisk hukommelse) og kunnskap om fakta og språk (semantisk hukommelse)

Deductive reasoning (Deduktiv tenkning) Å slutte fra generelle prinsipper til spesielle tilfelle.

Deep structure (Dypstruktur) En lingvistisk betegnelse for den meningen som ligger under en talt eller skrevet setning; meningene som utgjør dypstrukturen er lagret som begreper og regler i langtids minnet.

Defence mechanisms (Forsvar mekanismer) Ubevisste prosesser som hjelper til å takle angst og smerten fra traumatiske opplevelser. Forsvarmekanismene forhindrer at angstfylte konflikter dukker opp i bevisstheten eller lar dem opptre i en forkledt form.

Deindividuation (Deindividualisering) En følelse av økt anonymitet der en person ofte som medlem av en gruppe eller gjeng opptrer mer ansvarsløst.

Deinstitutionalization movement (Deinstitusjonaliserings bevegelsen) Ønsker å nedlegge de psykiatriske institusjonene og behandle og pleie pasientene i lokalsamfunnet

Delta waves (Delta bølger) Lav-frekvente hjernebølger med stor amplityde som forekommer i 3. søvnfase, og som dominerer 4. søvnfase.

Delusions (Vrangforestillinger) Feilaktige oppfatninger, for eksempel forfølgelse eller storhetsvanvidd, som opprettholdes tiltross for at det er nok beviser for at de ikke stemmer.

Demand characteristics (Krav karakteristika) Feilkilder i et eksperiment der deltakerne får en mistanke om hva som forventes av dem og som påvirker atferden deres og dermed resultatene.

Dementia (Demens) Gradvis tap av kognitive evner som ledsager svekket hjernefunksjon og som hindrer normal funksjonevne.

Dendrites (Dendritter) Små grenfibre som løper ut fra hjernecellen og mottar informasjon nærliggende hjerneceller.

Dependent variable (Avhengig variable) Den faktoren som antas å påvirke eller predikere den avhengige variabelen

Depressants (Beroligende midler) Medikamenter som reduserer hjerne aktiviteten og kan dempe følelsen av anspenthet og angst. De omfatter alkohol, sovemedisin og angstdempende midler

Depressive attributional pattern (Depressivt attribusjons monster) Tendensen som depressive mennesker har til å tilskrive negative hendelser deres egen utilstrekkelighet og positive hendelser til faktorer utenfor dem selv

Depressive cognitive triad (Depressiv kognitiv triade) Et mønster som ofte forekommer hos depressive mennesker der en selv, verden og fremtiden vurderes negativt

Descriptive research (Deskriptiv forskning) Forskning med hovedformål å beskrive mer enn å forklare detaljert hvordan organismer oppfører seg, spesielt under naturlige betingelser.

Descriptive statistics (Beskrivende statistikk) Statistikk som oppsummerer og beskriver egenskaper ved et sett rådata.

Diagnostic reliability (Diagnostisk pålitelighet) Referer til grad av enighet mellom klinikere som setter en diagnose.

Dialectical behaviour therapy (DBT) (Dialektisk etferdsterapi) En nylig utviklet kognitiv/arferdsmessige behandlingsmetode for borderline personlighetsforstyrrelse.

Difference threshold (Forskjellsterskel) Den minste fysiske differansen mellom to stimuli som fortsatte kan registreres som en forskjell; operasjonelt definert som det punktet det stimulus registreres som forskjellig i halvparten av forsøkene, også kalt den akkurat merkbare forskjellen.

Discourse (Diskurs) Kombinasjonen av setninger til større språkenheter slik som avsnitt, artikler, noveller osv. En metode der språklige ytringer analyseres i detalj for å finne en underliggende, ofte ikke-uttalt mening.

Discrimination (classical conditioning) Diskriminering (klassisk betinging) Forekomsten av betingede responser overfor ett stimulus, men ikke overfor et annet.

Discrimination (social behaviour) Diskriminering (sosial atferd) Å behandle et mennneske urettferdig bare fordi det tilhører en bestemt gruppe mennesker.

Discriminative stimulus (Diskriminerende stimulus) Et forutgående stimulus som signaliserer sannsynligheten for bestemte konsekvenser hvis det kommer en respons.

Disorganized schizophrenia (Desorganisert schizofreni) En schizofreni lidelse kjennetegnet ved usammenhengende språk, forvirrede tanker, desorganisert atferd og upassende emosjonelle reaksjoner.

Displacement (Forskyvning) Språkets evne til å representere objekter og tilstander som ikke fysisk er tilstede. I psykoanalysen om å overføre følelser til andre personer enn dem som opprinnelig utløste følelsene.

Dissociation theories (of hypnosis) Dissosiasjonsteorier (ved hypnose) Synspunkter som hevder at hypnose innebærer en forandret tilstand som oppdeler (”dissosierer”) bevisstheten; en teori hevder at den hypnotiserte personen samtidig erfarer to bevissthetsstrømmer som er adskilt fra hverandre.

Dissociative disorders (Dissosiativ reaksjon) Lidelse som innebærer en vesentlig oppløsning av personlig identitet, hukommelse og bevissthet, en personlighetsmessig spaltning.

Dissociative identity disorder (DID) (Dissosiativ identitets lidelse) Dissosiativ reaksjon der to eller flere separate identiteter eller personligheter er opptrer hos en og samme person.

Divergent thinking (Divergent tekning) En kreativ tankeform som innebærer å skape nye ideer som avviker fra den alminnelige måten å tenke om noe på. Å være fantasifull og skapende i svar på spørsmål som ikke har et fasitsvar.

Divided attention (Delt oppmerksomhet) Evnen til å utføre mer enn en aktivitet om gangen.

Dodo bird verdict (Dronte dommen) Konklusjonen til psykoterapi forskere som hevder at praktisk talt alle behandlingsteknikker har samme effekt.

Door-in-the-face technique (Døra-i-tryne teknikken) En manipulasjonsteknikk der den som vil påvirke stiller et stort krav, forventer at du ikke vil etterkomme det og presenterer så et mindre krav.

Dopamine hypothesis (Dopamin hypotesen) Hevder at symptomene på schizofreni skyldes for mye dopamin i de deler av hjernen som regulerer følelsene, motivasjonen og kognitive funksjoner.

Double-blind procedure (Dobbelt-blind prosedyre) En fremgangsmåte der både deltagere og de som gjennomfører eksperimentet er ukjent med hvilke forskningsbetingelser deltagerne er underlagt.

Downward comparison (Nedoverskuende sammenlikning) Å oppfatte seg selv som bedre stilt enn sammenlikningsstandarden.

Drive (Drivkraft) En tilstand der indre spenning motiverer organismen til oppføre seg på måter som reduserer denne spenningen.

Dual coding theory (Tosidig kode teori) Hevder at hvis vi koder informasjon ved å bruke både språklige og billedlige koder så øker sjansene for at minst en av de to kodene vil være tigjengelig senere og støtte gjenerindringen.

Dual-process theory (Tosidig prosessteori) En moderne teori om fargesyn som kombinerer trikromatisk og opponent-prosess teori. Lysbølger er kodet ved hjelp av rød-, blå- og rønne kjegler på netthinnen og deretter ved hjelp av opponent prosesser i det visuelle system.

Dynamic testing (Dynamisk testing) En prosedyre der standadisert testing er fulgt opp av samtale der forsøksleder gir forsøkspersonen tilbakemelding om hvordan prestasjonen kan forbedres og studerer hvordan denne informasjonen nyttiggjøres.

Dysthymia (Generell nedtrykthet) En depressive humørlidelse av middles styrke som kan vedavre I lang tid men som ikke ødelegger funksjonsevnen på samme måte som alvorlige depresjoner gjør.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

E

Eclecticism (Eklektisme) En terapitilnærming som innlemmer prinsipper og fremgangsmåter fra mange behandlingsteknikker for å finne fram til den som pasienten har mest nytte av.

Effect size (Effektstørrelse) I meta-analyser, mål på behandlingseffekt som angir prosent forskjell i bedring mellom behandlede og ikke-behandlede klienter.

Ego (Jeg’et) En instans i Freud’s tre-delte personlighetsteori; personlighetens ”utøvende” instans som er dels bevisst og som formidler mellom id-impulsene, over-jegets forbud og realitetens påbud.

Ego-approach goals (Ego-fokuserte mål) Prestasjonsorientering som fokuserer på å bli bedømt positivt gjennom å utkonkurrere andre.

Ego-avoidance goals (Ego-unngåelse mål) Prestasjonsorientreing som fokuserer på å ungå negative bedømmelse fra en selv eller andre som følge av å ikke klare å utkonkurrere andre.

Egocentrism (Egosentrisme) Vanskeligheter med å se verden fra noen andres perspektiv.

Ego orientation (Ego orienteering) I prestasjonsmål teorien, en orientering som definerer suksess som det å prestere bedre enn andre.

Elaborative rehearsal (Utdypende fortelling) Fokuserer på mening med informasjon eller relaterer den til noe vi allerede vet.

Electra complex (Elektra komplekset) Den kvinnelige versjonen av Ødipus komplekset, og der jentebarnet opplever å være seksuelt tiltrukket av faren, og betrakter moren som en rival.

Electroencephalograph (EEG) Elektroencefalogram (EEG) Apparat brukt til å registrere den samtidige aktiviteten av mange tusen nerveceller ved hjelp av elektroder festet til hodebunnen.

Eliciting stimuli (Fremkalt stimuli) Indre eller ytre forhold som vekker en følelsesmessig respons.

Embryo (Embryo) Vitenskapelig betegnelse på foster mellom 2. og 8. uke etter befruktning.

Emotion (Følelse) Et monster av kognitive, fysiologiske og atferdsmessige reaksjoner på situasjoner eller hendelser som har personlig betydning, dvs. er relevant for viktige mål eller beveggrunner.

Emotional intelligence (Emosjonell intelligens) Evnen til å reagere med egnede følelser ved å lese og respondere adekvat på andres følelser, og å være oppmerksom på og ha evnen til å kontrollere egne følelser.<br> <br> Emotion-focused coping (Emosjonsfokusert mestring) Mestringsstrategi som reduserer følelsesmessig reaksjon på stress.

Emotion regulation (Emosjonsregulering) Prosessen der vi evaluerer og tilpasser våre følelsesmessige reaksjoner.

Empathy (Empati) Evnen til å erfare den same følelsesmessig opplevelse en annen person har; even en terapeut har til å se verden med pasientens øyne og å forstå klientens følelser.

Empathy-altruism hypothesis (Empati-altruisme hypotesen) Det synspunkt at ekte altruisme fines og at det skriver seg fra evnen til medfølelse med den person som trenger hjelp

Empirical approach (Empirisk tilnærming) En tilnærming til test konstruksjon der leddene (uansett innhold) er valgt for å kunne skille to grupper som en vet adskiller seg på en bestemt personlighetsvariabel.

Empirically supported therapies (ESTs) (Empirisk støttede terapier) Psykoterapi og atferds-endrende teknikker som har vist seg effective I kontrollerte kliniske forsook, også kalt evidens baserte terapier.

Encoding (Innkoding) Å få informasjon inn i hukommelsen ved å oversette den til en form som hjernecellene kan prosessere og lagre

Encoding specificity principle (Innkodingens spesifisitets prinsipp) Hevder at hukommelsen styrkes når betingelsene ved gjenhenting av informasjon er overensstemmende med betingelsene ved innnkoding.

Endocrine system (Det endokrine systemet) Kroppens kjertler som skiller ut hormoner i blodet og på den måten påvirker mange kroppsfunksjoner.

Endorphins (Endorfiner) Naturlige opiumsholdige substanser som er involvert i smerte reduksjon.

Entity theorist (Helhets teoretiker) Person som tror at folks egenskaper er fastlagt og forholdsvis uforanderlige

Episodic memory (Episodisk hukommelse) Vårt lager av faktakunnskap basert på perseonlige erfaringer – når, hvor og hva som har hendt i vårt liv.

Equal status contact (Kontakt på like linje) Prinsippet om at fordommer overfor mennesker antagelig vil reduseres hvis de får nær kontakt med hverandre, opptrer på lik linje, arbeider for å nå et felles mål som krever samarbeid og støttes av sosiale normer som fremmer reduksjon av fordommer.

Escape conditioning (Fluktbetinging) En form for læring der organismen lærer en bestemt atferd for å avslutte et stimulus som fremkaller motvilje.

Evolution (Evolusjon) Endring som forekommer i en populasjon over tid i forekomst av bestemte gener og de egenskaper de produserer.

Evolutionary/circadian sleep models (Evolusjonær/biologisk døgn rytme for søvn) Det syn at i evolusjonsforløpet så har hver art utviklet et tilpasset søvn-våken mønster som har økt sannsynligheten for overlevelse i artens naturlige miljø.

Evolutionary personality theory (Evalusjonær personlighets teori) En oppfatning i de senere år der en har forsøkt å se personlighets trekk så som Big Five i lys av menneskenes evolusjonshistorie. Trekkene antas å vær utviklet fra prosesser med naturlig seleksjon.

Evolutionary psychology (Evolusjonær psykologi) fagområde som fokuserer på rollen til evolusjonsprosesser (særlig naturlig utvalg) i utviklingen av tilpassede psykologiske mekanismer og sosial atferd hos mennesker.

Expectancy- value theory (Forventningsverdi teori) En kognitiv teori som hevder at målrettet atferd er påvirket av (1) personers forventninger om at en spesiell atferd fører til ønsket mål, og (2) hvor positivt eller negativt mallet oppfattes.

Experiment (Eksperiment) En forskningsmetode der forskeren manipulerer en eller flere av de uavhengige variable under kontrollerte betingelser og måler I hvilken grad manipulasjonen endrer den avhengige variabelen.

Experimental group (Eksperiment gruppe) I et eksperiment er det gruppen som får behandling eller blir utsatt for endret nivå på den uavhengige variablelen.

Experimenter expectancy effects (EEEs) (Forventningseffekt) Finurlige og ikke-planlagte måter eksperimentator påvirker deltagerne til å bekrefte hans/hennes hypoteser.

Explicit memory (Eksplisitt hukommelse) Bevisst eller intensjonal gjenhenting.

Explicit prejudice (Eksplisitte fordommer) Fordommer som uttrykkes offentlig, som f.eks. når man snakker med noen eller svarer på et spørreskjema

Exposure therapies (Eksponerings terapier) Terapeutiske teknikker som svekker angst reaksjoner ved å utsette pasienten for ubehagelig stimuli eller situasjoner og samtidig forhindre flukt eller unngåelse.

Expressed emotion (Uttalt emosjon) Et samhandlingsmønster i familien som innebærer kritikk, fiendtlighet og overinvolvering, ofte forbundet med tilbakefall hos tidligere innlagte pasienter med schizofreni diagnose som returnerer hjem.

Expressive behaviours (Ekspressiv atferd) Observerbar atferd some r knyttet til subjektivt opplevde emosjoner.

External validity (Ytre validitet) I hvilken grad resultatene fra en undersøkelse (eksperiment) kan generaliseres til andre personer, situasjoner og betingelser.

Extinction (classical conditioning) Utslokking (klassisk betinging) opptrer når en betinget stimulus presenters uten den ubetingede stimulus og som fører til at det betingede respons svekkes eller eventuelt forsvinner.

Extinction (operant conditioning) Utslokking (operant betinging) Se operant utslokking.

Extrinsic motivation (Ytre motivasjon) Motivasjon til å handle som skyldes ønske om å oppnå ytre belønning eller forsterkninger, som f. eks. penger, status, oppmerksomhet og ros.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

F

Facial feedback hypothesis (Facial tilbakekoplings hypotese) Hevder at somatisk feedback fra ansiktsmusklene til hjernen påvirker opplevelsen av følelser.

Factor analysis (Faktor analyse) Statistisk teknikk som tillater en forsker å redusere et stort antall måleresultater til en mindre mengde faktorer som identifiserer atferdsmåter eller testskårer som er sterktkorrelert med hverandre.

Fantasy-prone personality (Fantasi tilbøyelig personlighet) Tendensen enkelte personer har til å tilbringe mye av sin våkentilstand i en livlig og fantasifull verden de kontrollerer.

Feature detectors (Særpreg detektorer) Sensoriske nerveceller som reagerer på særlige trekk ved et stimulus, slik som form, bøyning eller farge.

Feminist therapy (Feminist terapi) Retning som fokuserer på kvinnetema og forsøker å hjelpe kvinnelige klienter til å få større selvbestemmelse.

Foetal alcohol syndrome (FAS) Foster alkohol syndrom (FAS) Alvorlig type abnormitet som skyldes eksponering for alkohol før fødselen.

Foetus (Foster) Vitenskapelig betegnelse en for prenatal organisme fra 9. uke etter befruktning til fødselen.

Figure-ground relations (Figur-grunn relasjoner) Organisering av perseptuelle inntrykk der et objekt i forgrunnen fremstår som en ”figur” mot en bakgrunn av andre stimuli.

Fixation (Fiksering) Tilstand der utviklingen stopper opp på grunn av en uløst konflikt på et tidligere psykoseksuelt stadium.

Fixed action pattern (Fiksert handlingsmønster) Ikke-lært respons som utløses automatisk ved en enkel (utløser) stimulus.

Fixed-interval (FI) schedule (Fiksert-intervall plan) Forsterkningsplan der første respons av en spesiell type er forsterket etter bestemte tidsintervall.

Fixed-ratio (FR) schedule (Fiksert-forhold plan) Forsterkningsplan der forsterkningen gis etter et fastlagt antall responser av en bestemt type.

Flashbulb memories (Lysglimt hukommelse) Erindringer som synes så livlige og klare at vi ser dem som øyeblikksfotografier fra fortiden.

Fluid intelligence (gf) (Flytende intelligens) Evnen til å forholde seg til nye problemløsnings situasjoner der personlig erfaring ikke bidrar til noen løsning (sammenlign med krystallisert intelligens).

Foot-in-the-door technique (Foten-i-døra teknikk) Manipulasjonsteknikk der overtaleren får deg til å akseptere et beskjedent ønske først for så senere å kreve noe langt mer av deg.

Forebrain (Forhjernen) Hjernestruktur ovenpå mellomhjernen som inkluderer thalamus, hypothalamus, det limbiske system og den cerebrale hemisfære og som styrer høyere ordens sanse-, motoriske- og kognitive funksjoner.

Formal operational stage (Det formelle operasjonelle stadium) I Piagets teori, den perioden der mennesker er i stand til å tenke logisk og systematisk om både konkrete og abstrakte problemer, formulere hypoteser og teste dem.

Fovea (Fovea) Lite område i netthinnes sentrum som inneholder kun tapper og der synet er skarpest.

Framing (Forming) ideen om at samme informasjon, problem eller valgmuligheter kan struktureres, presenteres og reflekteres over på forskjellig måte.

Free association (Fri assosiasjon) I psykoanalysen, la tankene løpe fritt og si alt som faller en inn .

Frequency (Frekvens) Ved hørsel, det antall svingninger per sekund i en lydbølge som fastsetter tonehøyden, frekvens med antall hertz (Hz) som er en svingning per sekund.

Frequency distribution (Frekvensfordeling) Fremstilling av hvordan variabelverdier fordeler seg på en skala.<br> <br> Frequency theory of pitch perception (Frekvens teori for tonehøyde oppfatning) Hevder at antall nerveimpulser som sendes til hjernen via hår cellene i ørets sneglegang overensstemmer med bølgelengdens frekvens; en teori som stemmer godt ved lave frekvenser.

Fully functioning persons (Velfungerende personer) Roger’s betegnelse på selv-aktualiserende mennesker som ikke er preget av urealistiske forventninger og som biser spontanitet, kreativitet og ønsker å utvikle seg videre.

Functional fixedness (Funksjonell uforanderlighet) Et fenomen ofte påvist ved problemløsnings oppgaver der vanlig bruk av en gjenstand forstyrrer bruken av gjenstanden i nye situasjoner.

Functionalism (Funksjonalisme) En tidlig retning i amerikansk psykologi som fokuserer på funksjonene til bevisstheten og atferden når det gjelder å tilpasse organismen til miljøet og å tilfredsstille dens behov.

Functional MRI (fMRI) Funksjonell MRI (fMRI) Hjernescanning som viser et bilde av blodstrømmene i hjerne tatt med mindre enn et sekunds mellomrom.

Fundamental attribution error (Fundamental attribusjons teori) Tendensen til å undervurdere situasjonen betydning og overvurdere personers betydning når man skal forklare folks atferd.

Fundamental emotional patterns (Grunnleggende følelses mønster) Emosjonelt reaksjonsmønster som antas å være medfødt.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

G

Gate control theory (Portvakt teori) Smerteteori som antar at det finnes noen slusemekanismer i ryggmargen og hjernen som kan øke eller minske sperteopplevelsen ved å regulere smerteimpulsene som når hjernen.

Gender constancy (Kjønns konstans) Forståelsen av at det å være mann eller kvinne er en permanent egenskap ved en person

Gender identity (Kjønnsidentitet) Opplevelsen av at “kvinnelighet” eller “mannlighet” er en integrert del av vår identitet.

Gender (Kjønn) organisert mentalstruktur som omfatter vår forståelse av de egenskaper og den atferd som passer for og er ventet av henholdsvis kvinner og menn

General adaptation syndrome (GAS) (Generelt tilpasnings syndrome) Selye’s beskrivelse av kroppens reaksjon på stress som omfatter suksessive faser av alarmering, motstand og utmattelse.

Generalized anxiety disorder (Generalisert angst lidelse) Kronisk tilstand av uklar, eller “fritt flytende” angst som ikke er knyttet til spesielle situasjoner eller ting.

Generativity (Generativitet) Prinsippet at i et gitt språk kan symbolene kombineres for å frembringe et uendelig antall meldinger med ny mening.

Genes (Gener) Biologiske arveegenskaper, lokalisert i kromosomene.

Genotype (Genotype) Den spesielle genetiske sammensetningen til et bestemt individ som ikke nødvendigvis er tilstede i fenotypen

Genuineness (Uforfalskethet) Evnen en terapeut har til å uttrykke ærlig følelsene overfor en klient.

Gestalt laws of perceptual organization (Gestaltlovene for perseptuell organisering) Betegnelse for den måten folk grupperer og tolker stimuli i overensstemmelse med prinsippene om likhet, nærhet, lukkethet og kontinuitet.

Gestalt psychology (Gestalt psykologi) Tysk retning i psykologien som vektlegger den naturlige organiseringen av sanseinntrykk til en helhet, eller et mønster, så vel som betydningen innsikt har ved problemløsning

g factor (g factor) Generell intellektuell evne som ligger til grunn for mer spesielle intellektuelle evner.

Glucose (Glykose) Et sukker (druesukker) som er kroppens (og særlig hjernens) hovedkilde for umiddelbart ”drivstoff”.

Graded potential (Trinndelt potensiale) Endring i en hjernecelles elektriske potensiale som er proporsjonalt med intensiteten på det innkommende stimuli, men ikke tilstrekkelig til å produsere et aksjonspotensiale.

Grammar (Grammatikk) I ethvert språk de regler som gjelder for hvordan symboler kan kombineres for å skape meningsfull kommunikasjon.

Group polarization (Gruppe polarisering) Når en gruppe likesinnede mennesker diskuterer et tema så vil den “gjennomsnittelige” oppfatningen til gruppemedlemmene ha en tendens til å bli mer ekstrem.

Groupthink (Gruppetenkning) Tendensen en gruppe mennesker har til å undertrykke kritiske synspunkter fordi de er motivert til å være enige.

Gustation (Det å smake) Smakssansen<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

H

Habituation (Tilvenning) Styrken på en respons avtar ved gjentatte stimuli.

Hallucinations (Hallusinasjoner) Innbilt sanseinntrykk med en uimotståelig følelse av å være ekte.

Hallucinogens (Hallusinogener) Narkotika som LSD og PCP som fordreiser eller forsterker sanse opplevelser og frembringer hallusinasjoner og forvirrede tankeprosesser.

Harm reduction (Skadereduksjon) Preventiv strategi med formål ikke å fjerne problematferd, men å redusere de skadelige konsekvensene.

Health psychology (Helsepsykologi) Studiet av psykologiske og atferdsmessige faktorer av betydning for forebygging og behandling av sykdom og for bedring av helsa.

Hering's opponent-process theory (Hering’s mot-prosess teori) Fargesynsteori som hevder at netthinnen inneholder tre fargemottagere som reagerer forskjellig overfor rødt-grønt, blått-gult og svart-hvitt. Motprosessene som oppstår kan frembringe persepsjon av en hvilken som helst farge.

Heritability coefficient (Arvelighets faktor) Et tallmessig estimat i prosent for hvor stor andel av gruppe variasjonen til en bestemt egenskap som skyldes genetiske faktorer

Hertz (Hz) (Hertz - HZ) Måleenhet for lydbølge frekvens som svingninger per sekund.

Heuristics (Heuristikker) Problemlsøsningsmetode kjennetegnet ved raske og enkle søkeprosedyrer, også kalt toommelfinger regler.

Higher-order conditioning (Høyere ordens betingelse) Klassisk betinging, et nøytralt stimulus blir et betinget stimulus etter å bli knyttet til et annet betinget stimulus (fremfor til det originale ubetingete stimulus).

Hindbrain (Bakre del av hjernen) Den delen av hjernen som ligger rett over ryggmargen og som innholder hjernestammen og lillehjernen

Hippocampus (Hippocampus) Struktur i det limbiske system som spiller en nøkkelrolle for dannelse og lagring av minner.

Histogram (Histogram) Diagram av frekvens fordeling.

Homeostasis (Homeostase) Vedlikehold av biologisk likevekt eller balanse i kroppen.

Hormones (Hormoner) Stoffer som utskilles av kjertler i det endokrine system, transporteres av blodet og påvirker kroppsorganer, fysiologiske funksjoner og utvikling.

Humanistic perspective (humanism)Humanistisk perspektiv (humanisme) En oppfatning i psykologien som vektlegger personlig frihet, valgmuligheter og selvrealisering.

Hypnosis (Hypnose) Tilstand av forsterket påvirkelighet der enkelte mennesker er istand til å oppleve innbilte situasjoner som om de er virkelige.

Hypnotic susceptibility scale (Hypnotisk mottakelighets skala) Et knippe overføringsprosedyrer og test spørsmål som gjør det mulig å bestemme en persons mottagelighet for hypnotisk påvirkning.

Hypochondriasis (Hypokondri) Somatoform lidelse karakterisert ved en overreaksjon overfor fysiske symptomer og en overbevisning om at man ha eller er på nippet til å få en alvorlig sykdom.

Hypothalamus (Hypothalamus) Struktur i den fremre del av hjernen under thalamus og over hypofysen som kontrollerer autonome og hormonelle prosesser og som spiller en viktig rolle for motivasjon og følelsesliv.

Hypothesis (Hypoteser) En foreløpig forklaring på eller en prediksjon om noe.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

I

Id (Det’et) En instans i Freud’s tre-delte personlighetsteori; den primitive og ubevisste delen av personligheten som inneholder instinktene.

Illusions (Illusjoner) Feilaktige persepsjoner basert på falske perseptuelle hypoteser som ofte skyldes at en holder fast på noe som ikke er relevant for det aktuelle atimulus.

Imaginal thought (Tenkning i bilder) Form for tenkning som bruker billedinntrykk fra en eller annen sansemodalitet

Implicit memory (Implisitt hukommelse) Når hukommelsen påvirker atferden vår uten at vi bevisst er klar over det.

Implicit prejudice (Implisitt fordom) Fordom som holdes skjult for offentligheten enten bevisst eller fordi personen ikke er klar over fordommene.

Imprinting (Pregning) En plutselig, biologisk utløst form for tilknytning som kan observeres hos noen arter.

Inattentional blindness (Uoppmerksom blindhet) Når stimuli en ikke legger merke til ikke registreres av bevisstheten<br> <br> Incentive (Drivkraft) Miljøfaktor eller miljøbetingelse som motiverer til atferd.

Incremental theorist (Vokse teoretiker) Person som tror at folks egenskaper endrer seg og ikke er fastlagt

Incubation (Inkubasjon) Fenomen der løsningen på et problem plutselig dukker opp i bevisstheten etter at problemløseren har stoppet å tenke på problemet en stund.

Independent variable (Uavhengig variabel) Den factor som i empiriske forskning antas å påvirke den avhengige variable.

Individualism (Individualisme) Kulturtilnærming som kjennetegner mange vestlige land og som legger vekt på enkeltindividenes prestasjoner fremfor gruppemål; selv-oppfatningen er basert på ens egne egenskaper og prestasjoner (sammenlign med kollektivisme).

Inductive reasoning (Induktiv tenkning) Tenkning som går fra enkeltfenomener til generelle konklusjoner eller allmenne prinsipper.

Indulgent parents (Ettergivende foreldre) Omsorgsgivere som har et varmt og ivaretagende forhold til sine barn, men som ikke rettleder så mye eller disiplinerer.

Infantile amnesia (Småbarns amnese) Manglende evne til å huske personlige opplevelser fra de aller første leveår.

Inferential statistics (Slutningsstatistikk) Sannsynlighets basert statistikk som forteller os hvor sikre vi kan være på å trekke konklusjoner om populasjonen basert på funn fra utvalg.

Informational social influence (Informativ sosial innflytelse) Å følge meningene eller atferden til andre mennesker fordi vi tror at de harm ye kunnskap og at det de gjør er “riktig”.

Informed consent (Informert samtykke) Prinsippet at før noen sier ja til å delta i et forskningsprosjekt skal de være fullt informert om fremgangsmåten, fordelene, faremomenter, retten til å trekke seg fra prosjektet på et hvilket som helst tidspunkt og spørsmål knyttet til konfidensialitet og personvern.

Insanity defence (Sinnssyk forsvar) I USA en rettsavgjørelse om at en tiltalt var så alvorlig forstyrret på den tida lovbruddet ble begått at han eller hun var ikke i stand til å forstå konsekvensene eller å kontrollere hans eller hennes atferd.

Insight (Innsikt) Gestalt psykologi, plutselig persepsjon av en nyttig relasjon eller løsningen på et problem. I psykoanalysen er det den bevisste forståelsen av den ubevisste dynamikken som ligger til grunn for psykologiske problemer.

Insomnia (Søvnløshet) Søvnlidelse som innebærer kroniske problemer med å falle i søvn, bevare søvnen eller ikke klare å få en rolig søvn.

Instinct (Instinkt) Medfødt egenskap, felles for alle individer I en art, som automatisk utløser en spesiell respons når organismen er eksponert for en bestemt stimulus.

Instinctive drift (Instinktiv drift) Tendensen instinktiv atferd har til å tilsidesette betingingsprosedyrer og dermed gjøre det vanskelig å skape eller å vedlikeholde betingede responser.

Instrumental behaviours (Instrumentell atferd) Atferd som er rettet mot spesifikke mål eller mot spesielle oppgaver.

Intelligence (Intelligens) Evnen til å lære, tenke og resonnere effektivt og å tilpasse seg situasjoner.

Intelligence quotient (IQ) (Intelligens kvotient - IQ) Opprinnelig definert so mental alder (MA) delt på kronolofisk alder (CA) ganger med 100 (IQ=[MA/CA] * 100,9]; IQ på 100 betyr at en person ligger på gjennomsnittet for hans eller hennes aldersgruppe. IQ skårene i dag er basert på normer fra folk med ulik alder.

Inter-rater or inter-judge reliability (Inter-rater eller inter-bedømmer reliabilitet) I hvilken grad ulike observatører eller personer som skårer er enige i skårene på en bestemt test eller av observert atferd.

Internal consistency (Indre konsistens) I hvilken grad leddene I psykologisk test korrelerer med hverandre, noe som tyder på at de måler samme egenskap.

Internal-external locus of control (Indre-ytre kontrollplassering) Rotter’s teori, forventning om at det som skjer i livet er noe vi selv kontrollerer versus at det kontrolleres av noe utenfor oss selv.

Internal validity (Indre validitet) I hvilken grad et eksperiment fører til klare kausale konklusjoner, indre validitet er høy når det ikke er noen mulige tredjevariabler.

Interneurons (Mellomnevroner) Hverken sensoriske eller motoriske nevroner, men slike som sørger for forbindelser i nervesystemet.

Interpersonal therapy (Samhandlingsterapi) Terapi som fokuserer på klientens interpersonlige problemer og forsøker å utvikle samhandlingsdyktighet

Interpretation (in psychoanalysis) (Tolkning - i psykoanalyse) Påstand fremsatt av analytikeren med det formål å befordre klientinnsikt.

Intrinsic motivation (Indre motivasjon) Motivasjonen til å uyføre en oppgave er ganske enkelt fordi en finner oppgaven i seg selv interessant og hyggelig.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

J

James-Lange theory (James-Lange teori) En teori for følelser som hevder at emosjonell opplevelse skyldes en persons oppfatning av hans eller hennes kroppslige reaksjoner.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

K

Kin selection (Slekt seleksjon) Det syn at organismen mest sannsynlig vil hjelpe andre som en har mest gener tilfelles med, - nemlig avkom og genetiske slektninger.

Kinesthesis (Kinestesisk sans) Kroppsfølelsen som gir feedback om kroppsdelenes posisjon og bevegelser.

Knowledge-acquisition components (Kunnskaps-tilgang komponenter) I Sternbergs treledds modell for intelligens, de mentale evnene som gjør at vi kan lære av erfaringer, lagre informasjon i hukommelsen og kombinere nye innsikter med allerede lagret informasjon.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

L

Language (Språk) Et system av symboler og regler for å kombinere dem som kan produsere et uendelige antall mulige budskap og meninger.

Language acquisition device (LAD) (Språk tilegnelses instrument) I Chomsky’s teori, en medfødt biologisk basert mekanisme som letter språkinnlæring.

Language acquisition support system (LASS) (Språk tilegnelses støtte system) De sosiale læringsmulighetene som følger med det å lære et språk.

Latent learning (Latent læring) Læring som skjer uten forsterkning, men som ikke viser seg før forsterkning er introdusert senere i prosessen.

Lateralization (Lateralisering) Graden av lokalisering av en funksjon i enten høyre eller venstre hjernehalvdel.

Law of effect (Effektloven) Thorndike’s begrep om at en respons etterfulgt av tilfredsstillende konsekvenser skjer med større sannsynlighet enn en respons som etterfølges av en utilfredsstillende konsekvens

Learned helplessness theory (Lært hjelpeløshet)Teori om depresjon som inntrer hvis folk er ute av stand til å kontrollere hendelser i livene deres. De utvikler en tilstand av hjelpeløshet som fører til depressive symptomer.

Learning (Læring) Relativ varig endring I organismens atferd eller ytelesesevner som skyldes erfaring.

Lens (Linser) Gjennomsiktig struktur bak pupillen som endrer form og fokusering på netthinnen.

Leptin (Leptin) Hormon utskilt at fettceller som øker appetitten

Levels of processing (Prosesserings nivå) Synspunkt som sier at desto grundigere vi prosesserer informasjon jo bedre vil den bli husket.

Limbic system (Det limbiske system) Gruppe subkortikale strukturer, inkludert hippocambus og amygdala, som er involvert i målrettet og følelsemessig atferd.

Linguistic relativity hypothesis (Lingvistisk relativitets hypotese) Ide fremsatt av Whorf om at folks språk bestemmer måten de oppfatter og tenker om verden.

Longitudinal design (Longitudinelt design) Forskningsmetode der de samme menneskene testes gjentatte ganger etterhvert som de blir eldre

Long-term memory (Langtids hukommelse) Vårt enorme bibliotek av varig lagrede minner.

Long-term potentiation (Langtids forsterkning) Varig økning av synaptisk styrke etter at et nervenettverk er raskt stimulert.

Lowballing (Low-ball) manipulasjonsteknikk der overtaleren får deg til å gjøre noe og deretter, før du har fått utført det du er bedt om så økes “kostnadene” ved den samme atferden.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

M

Magnetic resonance imaging (MRI) Magnetisk resonans avbilding: En hjerne-skanning teknikk som frembringer et detaljert bilde av levende vev basert på vevets respons på et magnetfelt; kan brukes til å studere både struktur, og som funksjonell MRI (fMRI) kan også hjernefunksjoner fremstilles.

Maintenance rehearsal (Vedlikeholds øvelse) Gjentatt oppremsing av informasjon.

Major depression (Alvorlig depresjon) Humørlidelse karakterisert ved alvorlig depresjon som påvirker funksjonsevnen i stor grad.

Mania (Mani) Tilstand av intens emosjonell og atferdsmessig opphisselse der en person føler seg veldig optimistisk og full av energi

Mastery-approach goals (Mestrings-tilnærming mål) Målsettinger knyttet til ønske om å mestre en oppgave, lære noe nytt og utvikle evner.

Mastery-avoidance goals (Mestrings unngåelses mål) Målsettinger som reflekterer angst for ikke å kunne prestere så godt som en gjerne ville.

Mastery goals (Mestrings mål) Prestasjonsmålsettinger som fokuserer på ønsker om å beherske en oppgave og å lore noe nytt og utvikle evner.

Matching effect (Tilpasnings effekt) I kjærlighetsforhold er det en tendens til at partnerne er omtrent like pene.

Maturation (Modning) Genetisk programmert biologisk prosess som styrer veksten.

Mean (Gjennomsnitt/middelverdi) Tall som representerer det aritmetiske gjennomsnittet til en mengde skårer

Means-ends analysis (Middel-mål analyser) Heuristisk problem løsningsmetode der en først definerer et delmål som en håper å nå (en ”avslutning”), sammenlikner delmålet med nåværende kunnskapsnivå og, hvis det er uoverensstemmelse mellom dem, forsøker å finne metoder for å redusere differansen.

Measures of central tendency (Mål for sentraltendens) Statistikker (tall) som beskriver en fordeling (en datamengde) ved hjelp av et enkelt tall som på en mate er “typisk” for hele fordelingen.

Measures of variability (Mål for variasjon) Statistikker som gir informasjon om spredningen på skårene i en fordeling (en datamengde)

Median (Median) I en datamengde, det punktet (tallet) som deler fordelingen I to halvparter når skårene er ordnet fra laveste til høyeste verdi.

Medulla (Margen) Hjernestamme struktur som kontrollerer livsviktige funksjoner, bl.a. hjerteslag og åndedrett.

Melatonin (Melatonin) Hormon, utskilt av pinealkjertelen, som har en avslappende effekt på kroppsfunksjoner og forbereder kroppen på søvn

Memory (Hukommelse) Prosessen som gjør det mulig for oss å registrere, lagre og senere hente fram erfaringer og informasjon.

Memory codes (Hukommelseskoder) Mentale representasjoner av former for informasjon eller stimuli.

Memory consolidation (Hukommelseskonsolidering) Opprettelse og sammenbinding av nevrale koder som gjør det mulig for informasjon å bli overført fra arbeidshukommelsen til langtids hukommelsen.

Menstrual synchrony (Menstruasjons synkronisering) Tendensen noen kvinner som lever sammen eller er nære venner har til å få menstruasjon på samme tidspunkt.

Mental image (Mentalt bilde) Representasjon av et stimulus som oppstår i hjernen fremfor som følge av ytre sanseinntrykk.

Mental representations (Mentale representasjoner) Kognitive representasjoner av verden, også bilder, ideer, begreper og prinsipper som er grunnlaget for tenkning og problemløsning

Mental set (Mental innstilthet) Tendensen til holde seg til problemløsningsstrategier eller løsninger som har vært effektive tidligere.

Mere exposure effect (Ren eksponerings effekt) Tendensen til å evaluere et stimulus mer fordelaktig etter å vært eksponert for det flere ganger.

Meta-analysis (Meta analyse) Statistisk fremgangsmåte for å kombinere resultater fra ulike studier som undersøker samme emne.

Metabolism (Metabolisme) Energiomsettingen i kroppen.

Metacognition (Metakognisjon) Din bevissthet om og forståelsen av dine egne cognitive evner.

Metacomponents (Metakomponenter) I Sternberg’s tresidede intelligensmodell, de høyere intellektuelle ferdigheter som brukes ved planlegging og gjennomføring av oppgaver.

Method of loci (Plasseringsmetode) Et hjelpemiddel for hukommelsen der informasjonsbiter (f.eks. varer på en handleliste) alle sammen forbindes med et mentalt bilde av ulike romlige lokaliteter.

Midbrain (Mellomhjernen) Hjernestruktur over bakhjernen som er involvert i sensoriske og motoriske funksjoner og i oppmerksomhet og ulike bevissthetstilstander.

Mind-body dualism (Kropp-bevissthet dualismen) Filosofisk posisjon som hevder at bevisstheten er en ikke-fysisk størrelse som ikke følger fysiske lovmessigheter og ikke kan reduseres til fysiske prosesser; kropp og bevissthet er to adskilte deler.

Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2 (MMPI-2) (Minnesota flerfasete personlighets test) En utbredt personlighetstest med ledd some r utviklet empirisk ved å sammenlikne ulike pasienter med psykiske lidelser med mennesker uten noen diagnose.

Misinformation effect (Feilinformasjons effekt) Forstyrrelse av hukommelsen ved villedende informasjon etter en hendelse

Mnemonic device (Mnemonisk redskap) Strategi eller redskap som bedrer hukommelsen.

Mnemonist (memorist) (Mnemoniker) Person som viser ekstraordinære hukommelsesevner.

Mode (Modus) Statistikk (tall) som representerer den hyppigste skåren i en fordeling (datamengde).

Monism (Monisme) Filosofisk posisjon som hevder at mentale forhold kan reduseres til fysiske forhold i hjernen slik at hjerne og bevisstheten i virkeligheten er ett og det samme.

Monocular depth cues (Monokulært dybdesyn) Holdepunkter som krever kun ett øye, bl.a. lineært perspektiv, avtagende størrelse, høyde i horisontalplanet, stofflighet, klarhet, lys og skygge, bevegelsesparallakse og posisjonering

Mood-congruent recall (Humør overensstemmende hukommelse) Tendensen til å huske informasjon eller hendelser bedre når en er i samme humør som den gang det ble innlært.

Mood disorders (Humørlidelse) Psykologisk lidelse der kjerneproblemet innebærer maladaptiv humørtilstad, som for eksempel depresjon eller mani.

Morpheme (Morfem) Minste meningsenhet i språket; engelske morfemer består av hele ord, forstavelser og endelser. Det er over 100.000 engelske morfemer.

Motivation (Motivasjon) Prosess som påvirker retning, varighet og innstasvilje ved målrettet atferd.

Motivational climate (Motivasjonsklima) Prestasjonskonteksten som voksne mennesker skaper. I et jeg-involverende klima sammenlikner deltagerne seg med hverandre og konkurrerer om å være best; de som gjør det best får spesiell oppmerksomhet. I et mestrings-klima er innsats, glede over aktiviteten og personlig vekst og forbedring fremhevet og belønnet.

Motivational interviewing (Motivasjonsintervju) Behandlingsteknikk som unngår konfrontasjoner og hjelper pasientene til å finne sin egen løsning på problemene og styrker motivasjon til å endre noe.

Motor cortex (Den motoriske hjernebarken) bakre del av pannelappen i hjernebarken som kontrollerer frivillige, viljestyrte bevegelser på motsatt side av kroppen.

Motoric thought (Motorisk tenkning) Mentale representasjoner av bevegelser, slik som å kaste en gjenstand.

Motor neurons (Motoriske nervefibre) Spesialiserte nevroner som viderebringer beskjeder fra hjernen og ryggmargen til muskler og kjertler.

Multimodal treatments (Flerfoldig behandling) Stoffmisbruks intervensjon som kombinerer flere behandlingsteknikker som f.eks. aversjonsterapi og mestringstrening.

Myelin sheath (Myelinskjede) Fettholdig isoleringsstoff på aksonet til enkelte nerveceller som øker overføringshastigheten mellom hjernecellene.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

N

Narcolepsy (Narkolepsi) Søvnlidelse som innebærer at en sover mye på dagtid og at det forekommer plutselige og ukontrollerte søvnperioder også om dagen.

Naturalistic observation (Naturalistisk observasjon) Metode der forskeren observerer atferd i naturlige omgivelser og forsøker å unngå å påvirke dem som blir observert.

Natural selection (Naturlig utvalg) Evolusjonsprosessen der karakteristika som øker overlevelses sannsynlighet og preproduksjon bevares i gen-materialet og på den måten blir vanligere over tid.

Need for achievement (Prestasjonsbehov) Ønsket om å utføre en oppgave og oppnå et utmerket resultat.

Need for positive self-regard (Behov for positivt selvbilde) I Roger’s personligetsteori: behovet for å tenke positivt om seg selv som er basis for selv-forsterkende atferd

Negative correlation (Negative korrelasjon) Forhold mellom to variabler der høyere skårer på den ene variabelen er assosiert med lavere skårer på den andre.

Negative reinforcement (Negativ forsterkning) Prosessen der en respons styrkes ved etterfølgende fjerning av et ubehagelig stimulus.

Negative symptoms (Negative symptomer) Symptomer på schizofreni som gjenspeiler fravær av normale reaksjoner som følelser, tale og sosial atferd.

Neglectful parents (Likegyldige foreldre) Omsorgsgivere som gir hverken varme, regler eller råd.

Neoanalytic theorists (Neoanalytiske teoretikere) Tidligere etterfølgere av Freud, for eksempel Adler og Jung, som utviklet deres egne psykodynamiske teorier med mindre vekt på psykososiale faktorer til fordel for sosiale faktorer og la større vekt på jeg-funksjonen.

NEO-PI (NEO-PI) Personlighetstest som måler Big Five personlighets trekk

Nerve deafness (Nerve døvhet) Hørselssvekkelse forårsaket av skade på de snegleformede mottakercellene eller på høreselsnerven.

Neural network (connectionist) model (Nevrale nettverk (forbindelses) modellen) hevder at hvert begrep lagret I hukommelsen er representert med et unikt mønster av forgrenede og samtidig aktiverte knutepunkter som prosesserer informasjonen parallelt; også kjent som den parallell fordelte prosesserings modellen.

Neural plasticity (Hjerne plastisitet) Hjernecellenes evne til å endre struktur og funksjon som svar på erfaring, aktivitet eller skade.

Neural stem cells (Hjernestamme celler) Umodne “uengasjerte” celler som har mulighet for å modnes til en hvilken som helst celle som hjernen trenger.

Neurogenesis (Nervecelleproduksjon) Produksjon av nye nerveceller i nervesystemet, noen ganger for å erstatte nerveceller som har dødd eller blitt skadet.

Neuromodulators (Nervecellemomodulator) Substans som modifiserer eller modulerer aktiviteten til postsynaptiske nerveceller

Neurons (Nevroner) Nerveceller som utgjør byggestenene til nervesystemet.<br> <br> Neurotic anxiety (Nevrotisk angst) I psykoanalytisk teori, angsttilstand som oppstår når impulser fra det’et truer med trenge seg frem i bevisstheten eller vise seg i atferden

Neurotransmitters (Nevrotransmittere) Kjemiske stoffer som er frigitt fr aksonene til et nevron, beveger seg over det synaptiske mellomrom og fester seg på spesielle kodede mottagere på et annet nevron, der de utløser en kjemisk reaksjon som enten er stimulerende eller hemmende.

Night terrors (Natt redsel) Lidelse der en som sover opplever sterk angst eller føler seg truet, og våkner opp nærmest i en panikk stemning.

Normal curve (Normalkurven) En symmetriske klokkeformet kurve som representerer en teoretisk fordeling av skårene i en populasjon.

Normal distribution (Normal foredeling) Symmetrisk frekvensfordeling som har form som en klokke, og som tilfredsstiller visse matematiske betingelser avledet fra sannsynlighetsteorien.

Normative social influence (Normativ sosial påvirkning) Konformitet motivert av ønsket om å bli sosialt akseptert og unngå social utstøting.

Norm of reciprocity (Gjensidighetsnormen) tendensen til å svare med samme mynt når andre mennesker behandler oss godt eller dårlig.

Norms (cultural or group) (Normer - kulturelle eller i grupper) Uskrevne regler som forteller hva slags atferd som er akseptabel og forventet av medlemmene av en spesiell kultur eller gruppe.

Norms (test) (Normer - tester) Testskåre avledet fra et relevant utvalg brukt til å evaluere enkeltindividers skåre.

Null hypothesis (Null hypotesen) Antagelse om at observert forskjell mellom variabler malt i et utvalg skyldes tilfeldigheter (I et eksperiment er antagelsen av den uavhengige variabelen ikke påvirker den avhengige variabelen).

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

O

Object permanence (Objekt permanens) Erkjennelsen av at et object forstsetter å eksistere selv om det ikke lenger kan ses.

Object relations theories (Objektrelasjons teori) Oppfatning at folk danner bilder eller mentale representasjoner av seg selv og andre mennesker som et resultat av tidlig erfaring med omsorgsgivere.

Observational learning (Observasjons læring) Å lære ved å observere atferden til en annen.

Obsession (Tvangstanke) Uønsket og forstyrende tanke eller bilde som trenger seg på bevisstheten og er veldig vanskelig å kontrollere.

Oedipus complex (Ødipus kompleks) Teorien om at et guttebarn har seksuelle følelser overfor moren sin, ønsker å ha seksuell kontakt med henne og betrakter faren som en rival.

Olfaction (Luktesansen) Sansen vi lukter med.

Olfactory bulb (Luktelappen) Struktur I forhjernen som mottar input fra reseptorene for luktesansen

Openness (Åpenhet) I psykoterapi refererer det til klientens villighet til personlig å involvere seg I terapiprosessen, noe som predikerer et godt behandlingsutfall.

Operant conditioning (Operant betinging) En type læring der atferden modifiseres avhengig av konsekvensene, så som belønning og straff.

Operant discrimination (Operant diskriminering) En operant respons opptrer når et spesielt forutgående stimulus er tilstede, men ikke når et annet forutgående stimulus er tilstede.

Operant extinction (Operant utslokking) Inntrer når fravær av forsterkning av tidligere forsterket respons fører til at responsen svekkes og eventuelt forsvinner.

Operant generalization (Operant generalisering) En operant respons inntrer overfor en ny forutgående stimulus som likner det opprinnelige forutgående stimulus.

Operational definition (Operasjonell definisjon) Å definere et begrep eller en variable ved hjelp av de spesielle fremgangsmåtene som skal til for å måle den.

Opiates (Opiater) Medikamenter som inneholder opium slik som morfin, kodein og heroin

Optic nerve (Synsnerve) Bunten av ganglier som bringer informasjon fra visuelle mottakere til synsområdet i thalamus

Organ of Corti (Corti’s organ) Struktur innkapslet i basilar membranen som inneholder hårcelle mottakerne for lyd.

Outcome bias (Utfalls skjevhet) Inntrer når en skåre på en intelligenstest undervurderer en persons virkelig intellektuelle evner.

Overconfidence (Overdreven selvtillit) gjennomgående tilbøyelighet til å overvurdere ens kunnskapsnivå og evner

Overlearning (Overlæring) Fortsatt repetisjon utover det punktet for opprinnelig læring som bedrer prestasjonene på hukommelsesoppgaver vesentlig. <br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

P

Pain disorder (Smertelidelse) Somatoform lidelse der personens klager over smerte ikke kan tilskrives noen vesentlig fysisk skade.

Panic disorder (Panikk lidelse) Angstlidelse karakterisert ved uventede panikkanfall og en kontinuerlig redsel for at det vil skje igjen. Kan også resultere i agorafobi.

Parallel distributed processing (PDP) model (Parallel fordelt prosesseringsmodell) datamaskin model der hvert ledd i hukommelsen er representert med et særlig mønster av predte, men fortsatt forbundne enheter som aktiveres samtidig (dvs de opererer parallelt). Også kjent under betegnelsen nevralt nettverks modell.

Paranoid schizophrenia (Paranoid schizofreni) Schizofreni lidelse kjennetegnet ved forvirret tenkning og mistenksomhet.

Parasympathetic nervous system (Parasympatisk nervesystem) Grenen av det autonome nervesystem som moderer kroppsprosesser for å bevare energi og redusere oppstemthet.

Paraventricular nucleus (PVN) (Paraventrikulær kjerne) Et knippe av nevroner i hypothalamus full av mottakere for sendere som stimulerer eller reduserer appetitten.

Partial (intermittent) reinforcement (Delvis (periodisk) forsterkning) Forsterkningsplan der kun en del av responsene av en spesiell type etterfølges av en forsterker.

Passionate love (Lidenskapelig kjærlighet) Form for kjærlighet som innebærer sterk emosjonell opphisselse overfor partneren.

Pearson product-moment correlation coefficient (Pearson product-moment korrelasjons koeffisient) Statistikk som viser retning og styrke på forholdet mellom to variabler; den varierer mellom +1.00 og -1.00.

Perception (Persepsjon) Prosessen med å organisere stimulus input ot gi den mening.

Perceptual constancies (Perseptuell konstant) Evne til å gjenkjenne stimulus karakteristika (så som størrelse, farge osv.) under varierende betingelser.

Perceptual schemas (Perseptuelle skjema) Representasjoner som inneholder viktige egenskaper ved et persepsjons object.

Perceptual set (Perseptuell innstilling) Beredskap til å oppfatte stimulus på en bestemt måte som følge av forventninger, motiver, følelser og tro.

Performance components (Utførelses komponenter) I Sternberg’s tredelte intelligens model, de særlige mentale fremgangsmåtene som benyttes for å utføre en oppgave.

Peripheral nervous system (Det perifere nervesystemet) Alle nervecellene som forbinder sentral nerve systemet med sansereseptorene, musklene og kjertlene.

Peripheral route to persuasion (Perifer rute ved overtalelse) Opptrer når folk ikke går et budskap etter i sømmene, men er mest påvirket av andre faktorer som talerens tiltrekningskraft eller budskapets emosjonelle form og innhold

Personal constructs (Personlige begreper) I George Kelly’s personlighetsteori, de kognitive kategoriene som brukes til å sortere hendelser og foreta sammenlikninger blant folk og hendelser.

Personality (Personlighet) De biologisk og miljømessig bestemte karakteristika ved en person som ligger til grunn for bestemte og relativt varige mønstre for tenkning, følelser og handling.

Personality disorder (Personlighets forstyrrelse) Kronisk, maladaptivt mønster for persepsjon, tenkning og atferd som alvorlig svekker et individs funksjonsevne i sosiale og andre sammenhenger.

Personality traits (Personlighets trekk) Relativt stabil kognitiv, emosjonell og atferdskarakteristikk som hjelper til å bestemme folks individuelle identitet.

Personal unconscious (Personlig ubevisste) Ifølge Jung, de sider ved det ubevisste som stammer fra individuelle livserfaringer.

Phenomenology (Fenomenologi) En filosofisk retning som legger vekt på de umiddelbare subjektive erfaringer.

Phenotype (Fenotype) De observerbare egenskapene som skyldes ens genetiske utrustning.

Pheromones (Duftstoff) Kjemiske signaler som fines i naturlige kroppslukter.

Phobias (Fobier) Sterk og irrasjonell frykt for spesielle ting eller omstendigheter.

Phoneme (Fonem) Den minste enheten av talelyd i et språk som kan skille i mening. Engelsk har 40 fonemer.

Photopigments (Fotopigment) Protein molekyl i staver og tapper som frembringer nerveimpulser som følge av kjemiske reaksjoner utløst av lysabsorbsjon.

Placebo (Placebo - narrepille) Et inaktivt eller uvirksomt stoff.

Placebo control group (Placebo kontroll gruppe) Kontrollgruppe som som utsettes for intervensjon med et uvirksomt stoff som hevdes å terapeutisk effekt

Placebo effect (Placebo effect) Endring I atferd som opptrer som følge av forventningen eller troen på at en får behandling.

Place theory of pitch perception (Stedsteori ved tonehøyde persepsjon) Hevder at lydfrekvenser er kodet etter mengden av basilarmembranen der væskebølgen i ørets sneglegang når sitt høyeste punkt; teorien gjør rede for persepsjon av frekvenser over 4,000 hertz.

Pleasure principle (Lyst prinsippet) Jakten på øyeblikkelig behovstilfredsstillelse som kjennetegner det’et.

Polygenic transmission (Polygen overføring)Gener som arbeider sammen for å skape en bestemt fenotypisk karakteristikk.

Polygraph (Polygraf) Et instrument som brukes I forskning og behandling for å male et stort antall fysiologiske reaksjoner.

Pons (Hjernebroen) Struktur i hjernestammen med sensoriske og motoriske områder involvert i søvn og drømming.

Population (Populasjon - univers) I surveyundersøkelser, hele den folkemengden vi ønsker å uttale oss om.

Positive correlation (Positiv korrelasjon) relasjon mellom to variable der høyere skårer på en variable er assosiert med høyere skårer på den andre variabelen.

Positive psychology movement (Positiv psykologi) Retning som legger vekt på studie av menneskets styrke, vellykkethet og optimale liv.

Positive reinforcement (Positiv forsterkning) Respons som styrkes ved etterfølgende presentasjon av belønning.

Positive symptoms (Positive symptomer) Symptomer ved schizofreni som villfarelse, hallusinasjoner og forstyrret tale og tenkning.

Positron emission tomography (PET) scan (Positron emisjon tomografi (PET) skanning) Fremgangsmåte som gir en visuell fremstilling av hvordan et radioaktivt stoff absorberes av nervecellene, noe som indikerer hvor aktivt cellene er involvert når hjernen utfører en oppgave.

Post-conventional moral reasoning (Etter-konvensjonell moralsk begrunnelse) Ifølge Kohlberg, det stadiet der moralske bedømmelser er basert på et system av internaliserte, vel gjennomtenkte moral prinsipper.

Posttraumatic stress disorder (PTSD) (Posttraumatisk stress lidelse) Mønster av plagsomme symptomer bestående av påtrengende tanker, tilbaketrekking og sterk opphisselse som dukker opp etter traumatiske opplevelser; for eksempel flashback, mareritt, søvnvansker og angst reaksjoner.

Pragmatics (Pragmatikk) Kunnskap om de praktiske sidene ved språkbruk, så som hvordan valg av ord avhenger av den sosiale konteksten.

Pre-conventional moral reasoning (Før-konvensjonell moralsk begrunnelse) Ifølge Kohlberg, det stadiet der moralske bedømmelser er basert på forventet straff eller belønning.

Predictive bias (Prediksjons skjevhet) Opptrer når en intelligenstest lykkes i å predikere kriteriemål (for eksempel skole- eller jobbytelse) for noen grupper, men ikke for andre.

Prefrontal cortex (Prefrontal cortex - hjernebark) området av pannelappen rett bak øynene involvert i styring av funksjoner som planlegging, selvbevissthet og ansvar.

Prejudice (Fordom) Negativ holdning til mennesker basert på deres medlemsskap i en gruppe.

Preoperational stage (Preoperasjonell periode) I Piaget’s teori, det stadiet i kognitiv utvikling der barn representerer verden symbolsk ved hjelp av ord og mentale bilder, men ikke forstår grunnleggende logiske tankeoperasjoner eller regler.

Preparedness (Beredskap) Den forestilling at dyr i løpet av evolusjonen er blitt biologisk predisponert til å lære noen assosiasjoner lettere enn andre assosiasjoner.

Primacy effect (Førsteinntrykk effekt) Ved inntrykksdannelse, vår tilbøyelighet til å legge størst vekt på den første informasjonen vi får om et annet menneske.

Primary appraisal (Primær vurdering) Den aller første vurderingen av en situasjon som gunstig, irrelevant eller truende; oppfatning av alvoret i situasjonen.

Primary reinforcer (Primær forsterker) Positiv forsterker som tilfredsstiller biologiske behov, så som mat eller vann.

Priming (Priming) Opptrer når eksponering for et stimulus påvirker den etterfølgende responsen på det samme eller andre stimuli; i langtidshukommelsen refererer det til hvordan et begrep aktiverer et annet.

Proactive interference (Proaktiv sammenblanding) Opptrer når noe some r lært tidligere interferer med erindring av nyere materiale.

Problem-focused coping (Problem fokusert mestring) Mestringsstrategi som innebærer direkte forsøk på å konfrontere og beherske stressende situasjoner.

Problem-solving dream models (Problemløsende drømme modeller) det syn at drømmer kan hjelpe oss til å finne kreative løsninger på problemer og konflikter ettersom de ikke er hemmet av realitetstenkning.

Problem-solving schemas (Problemløsende skjema) Trinn-for-trinn skjema for valg av informasjon og løsning av spesielle problemer.

Procedural (nondeclarative) memory (Prosedyremessig (ikkeytret) hukommelse) Hukommelse som viser seg i lærte ferdigheter og handlinger

Projective tests (Projektive tester) Tester, slik som Rorschach og Tematisk oppfatning test (TAT), som presenterer tvetydige stimuli overfor forsøkspersonene; responsene antas å basere seg på en projeksjon av indre egenskaper hos forsøkspersonene.

Proposition (Proposisjon) Utsagn som uttrykker en oppfatning.

Propositional thought (Proposisjonell tenkning) En tanke som uttrykker en ide i språklig form, som når vi synes å høre eller si en setning inne i oss.

Prospective memory (Prospektiv hukommelse) Å huske å utføre en handling i framtida.

Protective factors (Beskyttelses faktorer) Miljømessige eller personlige ressurser som hjelper folk til å takle stress.

Prototype (Prototyp) Det mest typiske eller vanlige medlem av en klasse som definerer et begrep.

Proximodistal principle (Proximodistal prinsippet) tendensen til at fysisk vekst begynner i kroppens indre og fortsetter til kroppens ytre.

Psychoactive drugs (Psykoaktive medikamenter) Kjemikalier som påvirker mentale prosesser og atferd ved midlertidig å endre realitetsoppfatningen.

Psychoanalysis (Psykoanalyse) Psykologisk teori opprinnelig utviklet av Freud, der det legges vekt på indre og I hovedsak ubevisste årsaker til atferd.

Psychodynamic behaviour therapy (Psykodynamisk atferds terapi) En integrering av psykoanalyse og atferdsterapi

Psychodynamic perspective (Psykodynamisk perspektiv) Psykologisk perspektiv som legger vekt på hvordan personlige prosesser, også ubevisste impulser, forsvarmekanismer og konflikter, påvirker atferden.

Psychogenic amnesia (Psykogenisk amnesi) Omfattende, men selektiv hukommelssvekkelse etter en traumatisk opplevelse.

Psychogenic fugue (also called dissociative fugue) (Psykogen fuge - også kalt dissosiativ fuge) Dissosiativt fenomen der en person taper all følelse av personlig identitet og kan slåseg ned på et nytt sted med en annen identitet.

Psycholinguistics (Psykolingvistikk) Vitenskapsdisiplin som studerer de psykologiske sidene ved språk.

Psychological test (Psykologisk test) En hvilken som helst måte å måle individuelle psykologiske forskjeller på, basert på kartlegging av relevant atferd under standadiserte betingelser.

Psychology (Psykologi) det vitenskapelig studiet av bevissthet og atferd.

Psychometrics (Psykometri) Statistiske studier av psykologiske tester; f.eks. så fokuserer psykometrisk tilnærming til intelligens på antall og type av evner som inngår i definisjonen av intelligens.

Psychophysics (Psykofysikk) Studiet av forholdet mellom de fysiske egenskapene til stimuli og den sanseopplevelse de utløser.

Psychosexual stages (Psykoseksuelle stadier) Utviklingsstadier der psykisk energi er fokusert på bestemte deler av kroppen. De viktigste barndomsstadiene er det orale, anale og falliske stadiet; opplevelsene i løpet av disse periodene antas å bestemme personlighetsutviklingen.

Psychosocial stages (Psykososiale stadier) En serie på åtte utviklingstrinn lansert av Erikson, hvert av dem inneholder en spesiell “krise” (dvs. konflikt) med hensyn til hvordan vi oppfatter oss selv i forhold til andre mennesker og til verden.

Psychosurgery (Psykokirurgi) Kirurgiske fremgangsmåter, slik som lobotomi, der hjernevev som antas å ha sammenheng med en atferdsforstyrrelse, fjernes eller skades.

Puberty (Pubertet) Periode med rask biologisk modning som ender med evnen til seksuell reproduksjon.

Punishment (Straff) En respons svekkes ved at det etterfølges av noe uønsket.<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

Q

 

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

R

Random assignment (Tilfeldig plassering) Prosedyre der hver deltager har samme sannsynlighet for å havne i en av gruppene i et eksperiment

Randomized clinical trial (Randomiserte kliniske forsøk) Forskningsdesign som omfatter tilfeldig plassering av forsøkspersonene i enten eksperiment (terapi) gruppen eller i kontrollgruppen slik at det er mulig å trekke holdbare kausale konklusjoner om behandlingens effekt.

Random sampling (Tilfeldig utvalg) I surveyundersøkelser, en metode for valg av et utvalg det hvert medlem i populasjonen har samme sannsynlighet for å komme med i utvalget.

Range (Rang - spennvidde) Statistikk (tall) som representerer forskjellen mellom høyeste og laveste skåre i en fordeling.

Rational-theoretical approach (Rasjonell-teoretisk tilnærming) Tilnærming til testkonstruksjon der testleddene er valgt på bakgrunn av teoretikerens begrepsoppfatning.

Reaction range (Reaksjons rekkevidde) Grensene som den genetiske arv setter for miljøpåvirkning på organismen

Realistic conflict theory (Realistisk konflikt teori) Hevder at konkurranse om begrensede ressurser fremmer fordommer

Reality principle (Realitetsprinsippet) Jeg’ets tendens til å ta realitetsfaktorer i betraktning og opptre på en rasjonell måte ved behovs tilfredsstillelse

Receptor sites (Mottaker sted) Protein molekyler på nervecellens dendritter eller kropp som er spesielt utformet for å ta vare på et spesielt nevrotransmitter molekyl.

Reciprocal determinism (Gjensidig determinisme) Bandura’s model for to-veis årsaksrelasjoner mellom personen, atferden og miljøet

Reflexes (Refleks) Automatisk, medfødt atferdstilbøyelighet som utløses av spesielle stimuli.

Regression (in psychoanalytic theory) Regresjon (i psykoanalytisk teori) Forsvarsmekanisme der en person regrederer til et tidligere utviklingsstadium som reaksjon på stress.

Reinforcement (Forsterkning) En respons styrkes ved det som følger etter.

Relapse prevention (Tilbakefall forebygging) Behandlingstilnærming beregnet på å lære mestringsferdigheter, øke troen på egne muligheter og motvirke konsekvensene av abstinenser, og på den måten minske sannsynligheten for tilbakefall.

Reliability (in psychological testing) (Reliabilitet - ved psykologisk testing) Påliteligheten av resultatene i en test eller undersøkelse som gjennomføres flere ganger og av ulike forskere.

Remote behaviour sampling (Hverdagslig atferds kartlegging) Datainnsamlingsmetode der respondentene kartlegger sitt dagligliv.

REM sleep (REM søvn) Gjentagende søvnstadium karakterisert ved raske øyenbevegelser, økt fysiologisk aktivitet, lammelse av egenstyrte muskler og mange drømmer.

REM-sleep behaviour disorder (RBD) (REM-søvn atferdsforstyrrelse RBD) Søvnforstyrrelse der tap av muskeltonus som forårsaker normal REM-søvn er fraværende og som dermed gjør det mulig å gå i søvne, noen ganger være voldelig og tilsynelatende utagere drømmer.

Replication (Replikasjon) Prosessen med å gjenta en undersøkelse for å avgjøre hvorvidt de originale resultater oppnås pånytt.

Representativeness heuristic (Representative heuristikk) Tommelfingerregel ved anslag over sannsynligheten for at et objekt eller en hendelse tilhører en bestemt kategori basert på i hvilken grad det representerer kategoriens prototyp.

Representative sample (Representativt utvalg) Utvalg som nøyaktig representerer viktige egenskaper ved populasjonen.

Repression (Undertrykkelse) Grunnleggende forsvarsmekanisme som aktivt holder angst-vekkende materiale nede i det ubevisste.

Resistance (Motstand) Hovedsaklig ubevisste manøvre som beskytter klienten fra å befatte seg med angst-vekkende materiale i terapien.

Response cost (also known as negative punishment and punishment by removal) <br> (Respons kostnad - også kjent som negative straff eller straff ved fjerning) En type straff der en operant respons svekkes ved etterfølgende fjerning av et stimulus som ikke var årsaken til den opprinnelige responsen (for eksempel når en mobiltelefon er tatt fra et barn som oppfører seg stygt for å få oppmerksomhet).

Response prevention (Respons forebygging) Forebygging av flukt eller unngåelses responser under påvirkning av et angst-vekkende betinget stimuli slik at utslokking kan skje.

Resting potential (Hvile potensiale) Spenningsforskjellen mellom innsiden og utsiden av en nervecelle (omtrent -70 mv) forårsaket av ulik ionefordeling på innsiden av hjernecellens membran og på utsiden i væsken som omgir hjernecellen når hjernecellen hviler.

Restoration model (Restituerings model) Teori som hevder at søvn bidrar til lade opp en nedslitt kropp og tillater oss å friskne til fra fysisk og mental tretthet.

Reticular formation (Nettformet formasjon) Struktur som strekker seg fra bakhjernen til den lavere del av forhjernen og som spiller en viktig rolle for bevissthet, søvn og oppmerksomhet, delvis ved å aktivere høyere hjerne sentre (oppstigende del) og ved selektivt å blokkere noen former for input til høyere hjerneregioner (nedstigende del).

Retina (Retina - netthinne) Det lys-sensitive vev på baksiden av øyet som inneholder visuelle reseptorer.

Retrieval (Gjenfinning) Prosessen med å gjenhente informasjon fra langtids hukommelsen.

Retrieval cue (Gjenfinnings holdepunkter) En hvilken som helst stimulus, uansett om den er indre eller ytre, som kan utløse gjenhenting av informasjon lagret i langtids hukommelsen.

Retroactive interference (Retroaktiv interferens) Når nytilegnet informasjon påvirker evnen til å gjenhente informasjon tilegnet tidligere.

Retrograde amnesia (Tilbakevirkende hukommelsestap) Hukommelsestap for hendelser som var opplevd før hukommelsen ble svekket.

Reuptake (Gjenopptak) Prosessen der transmitter substanser gjenopptas i den presynaptiske nervecellen slik at de ikke fortsetter å stimulere postsynaptiske hjerneceller.

Rods (Staver) Fotoreseptorer i retina (på netthinnen) som er virksomme ved svak belysning og som ikke gir fargesyn.

Role Construct Repertory (Rep) Test (Rolle begrep repertoar test) Teknikk som er utviklet av personlighets psykologen Kelly for å vurdere folks personlige begreper ved å be dem beskrive måten folk likner på og atskiller seg fra hverandre på.

Rorschach test (Rorschach test) Projektiv teknikk som innebærer tolkning av blekk-klatter og som brukes av psykodynamikere til å vurdere perseptuelle og psykodynamiske sider ved personligheten.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

S

Sample (Utvalg) Den delmengden av populasjonen som en survey-undersøkelse gjennomføres blant.

Scatterplot (Spredningskartlegging) Diagram som vanligvis brukes for å undersøke korrelasjonsdata; hver skåre på variabel X og variabel Y er angitt som et enkelt punkt.

Schema (Skjema) Mentalt rammeverk; et organisert mønster av tanker om et eller annet som f.eks. en folkemengde, hendelser, situasjoner eller objekter.

Schizophrenia (Schizofreni) Psykotisk lidelse som omfatter alvorlig svekkelse av oppmerksomhet, tekning, språk, følelser og atferd.

Script (Manuskript) Spesialisert skjema som representerer en hendelsesrekkefølge (for eksempel ”å gå på kino”) som fremstilles på en vanlig, nesten standardisert måte.

Seasonal affective disorder (SAD) (Følelsesmessig sesong lidelse) Lidelse der depressive symptomer opptrer eller forverres på bestemt årstider (særlig høst og vinter) og så bedrer seg i de andre årstidene

Secondary appraisal (Sekundær vurdering) Ens vurdering av hvor nødvendig personlige egenskaper er for mestre stress.

Secondary (conditioned) reinforcer (Sekundær (betinget) forsterker) Stimulus som oppnår forsterkningskvaliteter ved å bli knyttet til en primær forsterker.

Seeking social support (Søke sosial støtte) Å vende seg til andre for hjelp eller emosjonell støtte når en opplever stress.

Selective attention (Selektiv oppmerksomhet) Kognitiv prosess som legger vekt på noen stimuli og utelukker andre.

Self (Selvet) I Roger’s teori, en organisert, konsistent samling av oppfatninger og erkjennelser av seg selv.

Self-actualization (Selv-aktualisering) I humanistiske teorier, en medfødt tendens til å ville realisere ens muligheter.

Self-consistency (Selv-konsistens) Fravær av konflikt mellom selv-oppfatninger.

Self-determination theory (Selv-bestemthet teori) En humanistisk teori formulert av Deci og Ryan som fokuserer på tre grunnleggende psykologiske behov: dyktighet, selvstendighet og relasjonsevne.

Self-efficacy (Tro på seg selv) Overbevisning om at vi kan prestere det som skal til for å oppnå det vi vil.

Self-enhancement (Selv-forsterkning) Prosesser der en forsterker positiv selvaktelse.

Self-esteem (Selvaktelse) Hvor positivt eller negativt vi ser på oss selv.

Self-fulfilling prophecy (Selvoppfyllende profeti) Opptrer når folk’s feilaktige forventninger fører til at den forventede atferden inntrer og på den måten bekrefter det opprinnelige inntrykket.

Self-instructional training (Selvinstruksjons trening) Kognitiv mestringsstil som består i å gi adaptive instruksjoner til seg selv i avgjørende faser av mestringsprosessen.

Self-monitoring (Selv vurdering) Personlighetstrekk som gjenspeiler folks tilbøyelighet til å styre deres sosiale oppførsel i overensstemmelse med holdepunkter i situasjonen, i motsetning til egne verdier, holdninger og behov.

Self-perception theory (Selv-persepsjons teori) hevder at vi trekket slutninger om våre holdninger ved å studere vår atferd.

Self-reinforcement processes (Selvforsterknings prosesser) Tildelt belønning og straff som er avhengig av om man oppfyller bestemte standarder for atferd og som blir en viktig basis for regulering av egen atferd.

Self-relatedness (Selv-relasjon) I psykoterapien refererer dette til klientens evne til fleksibilitet, til å endre seg og lytte omhyggelig til terapeuten og bruke på en konstruktiv måte det som læres i behandlingen.

Self-serving bias (Selv-bevarende bias) tendensen til å attribuere til seg selv når en lykkes og til andre eller til situasjonen når en mislykkes

Self-verification (Selv bekreftelse) Tendensen til å prove å bekrefte eller bevise ens eksisterende selvoppfatning (for eksempel å tilfredsstille samsvars behov).

Semantic memory (Semantisk hukommelse) Generell faktakunnskap om verden og om språk, inkluder hukommelse om verden og om begreper.

Semantics (Semantikk) Språklige regler for å forbinde språklige symboler med det de representerer.

Senile dementia (Senil demens)Demens (gradvis tap av kognitive evner som følge av normal hjernesvekkelse) som begynner etter 65 år.

Sensation (Sansing) Prosessen der et stimulus er oppdaget, omformet til nerveimpulser og sendt til hjernen.

Sensitive period (Sensorimotor stage) Sensorimotorisk stadium I Piaget’s teori, det trinnet i kognitive utvikling der barn forstår omgivelsene i første rekke gjennom sanseerfaringer og fysisk kontakt.

Sensory adaptation (Sensorisk adaptasjon) Sansemessig tilvenning; endring av sanseorganenes følsomhet som følge av vedvarende stimulering.

Sensory memory (Sensorisk hukommelse) Hukommelsesprosess som holder på innkommende sanseinformasjon akkurat så lenge at den kan bevares.

Sensory neurons (Sensorisk nervefiber) Spesialiserte nerveceller som transporterer meldinger fra sanseorganene til ryggmargen og hjernen

Sensory prosthetic device (Sensorisk protese innretning) Anordning for å kunne sikre sanseinntrykk som i noen grad kan erstatte det et menneskes eget sanseapparat ikke kan levere.<br> <br> Separation anxiety (Separasjonsangst) Bekymring spedbarn opplever når de er adskilt fra primær omsorgsgiver, sterkest mellom 12 og 16 måneder og forsvinner gradvis i 2 – 3års alderen

Sequential design (Sekvensielt design) Forskningsmetode som innebærer å teste gjentatte ganger flere alderskohorter etterhvert som de blir eldre.

Serial position effect (Serieposisjonseffekten) Påvisningen av at gjenerindring påvirkes av hvor i en serie det som skal huskes er plassert.

Set point (Innstilt verdi) Biologisk bestemt standard som kroppsvekten (eller mer spesifikt: fettmassen) regulerer seg etter.

Sex-typing (Kjønn-typifisering) Å behandle andre mennesker forskjellig avhengig av om de er kvinner eller menn.

Sexual dysfunction (Seksuell dysfunksjon) Kronisk svekkelse av seksuell fungering som plager en person.

Sexual orientation (Seksuell orientering) En persons følelsesmessige og erotiske preferanse for partnere av et spesielt kjønn.

Sexual response cycle (Seksuell reaksjons syklus) Fysiologisk reaksjon på seksuell stimulering som omfatter opphisselse, vedlikehold, orgasme og avslapping.

Sexual strategies theory (Seksuell strategiteori) Hevder at kjønnsforskjeller i parringsstrategier og parringspreferanser gjenspeiler arvede biologiske anlegg som er blitt formet for menn og kvinner i løpet av evolusjonen.

Shaping (Forming)Operant betinging der forsterkningen starter med en atferd som organismen allerede kan utføre og som så muliggjør atferdsformer som i økende grad nærmer seg den ønskede endelige atferden.

Shared environment (Felles miljø) Miljøbetingelser som deles av en familie eller en annen sosial gruppe i over tid.

Short-term memory (Korttids hukommelse) Hukommelseslager som midlertidig bevarer en begrenset informasjonsmengde.

Signal detection theory (Signal oppfatning teori) Teori som antar at stimulus oppfatning ikke er bestemt av en fastlagt absolutt terskel, men er påvirket av belønning, straff, forventninger og motivasjonsfaktorer.

Situation-focused intervention (Situasjonsfokusert intervensjon) Forebyggingsforsøk som fokuserer på å endre miljøforhold som man vet er rsikofaktorer for utvikling av psykiske problemer.

Skinner box (Skinner boks) Eksperimentkammer der dyr lærer å utføre operante responser slik som å presse eller hakke på en hendel så læringsprosessen kan studeres.

Sleep apnoea (Søvn apné) Lidelse karakterisert ved gjentatte perioder av åndedrettsstans i søvne og der det gispes etter luft før vedkommende sovner pånytt.

Slow-wave sleep (Langsomme søvnbølger) 3. og 4. søvnfase der EEG-mønsteret viser store, langsomme hjernebølger som kalles delta bølger.

Social causation hypothesis (Sosial årsaks hypotese) Påstand om at den høyere forekomsten av schizofreni i lavinntekts grupper skyldes økte påkjenning de opplever.

Social clock (Sosial klokke) Settet av kulturelle normer som viser den optimale alder for når en skal delta i arbeidslivet, gifte seg, bli foreldre og involvere seg i andre viktige livsoppgaver.

Social-cognitive theories (of hypnosis) Sosialkognitive teorier (ved hypnose) Hevder at folk lar seg hypnotisere fordi de er sterkt motivert til å bli hypnotisert; personen er innstilt på å tolke hypnotisk opplevelse som virkelig og ufrivillig.

Social-cognitive theory (Sosial kognitiv teori) Kognitiv atferdssynspunkt på personligheten utviklet av Bandura og Mischel som fremhever betydningen av sosial læring, kognitive prosesser og selvregulering.

Social comparison (Sosial sammenlikning) Det å sammenlikne ens personlige egenskaper, evner og meninger med endre menneskers.

Social compensation (Sosial kompensering) Å arbeide hardere i en gruppe enn alene for å kompensere for andre medlemmers svakere innsats.

Social constructivism (Sosial konstruktivisme) Det synspunkt at folk konstruerer sin virkelighetsoppfatning gjennom perseptuelle og kognitive prosesser

Social desirability bias (Sosial ønskelighets tilbøyelighet) Tendens til fortelle om seg selv og vise en atferd som gjør at en fremstår i et gunstig lys fremfor å stå fram som den en mener at en er.

Social drift hypothesis (Sosialdrifts hypotesen) Betegnelse på at når utvikler schizofreni så forringes deres personlig og ykemsmessige funksjonsevne og de beveger seg nedover på den sosioøkonomiske rangstigen.

Social exchange theory (Sosial bytteteori) Teori som hevder at sosiale relasjoner best kan beskrives som et bytte av investeringer og utbytte slik som i økonomien.

Social identity theory (Sosial identitets teori) Hevder at fordommer skriver seg fra behovet får å bedre eget selvbilde.

Socialization (Sosialisering) Prosessen der kulturen overføres til nye medlemmer om blir internalisert av dem.

Social learning theory (Sosial læringsteori) Banudars tidligere betegnelse på social læringsteori.

Social loafing (Sosial unnaluring) tendensen til at folk bruker mindre krefter når de arbeider sammen i en gruppe enn når de arbeider alene.

Social norms (Sosial normer) Delte forventninger om hvordan folk skulle tenke, føle og oppføre seg.

Social phobia (Sosial fobi) Overdreven og unødvendig angst for sosiale situasjoner der en person kan bli evaluert og muligens forlegen.

Social role (Sosial rolle) Et sett normer som kjennetegner hvordan folk en bestemt sosial posisjon (f.eks. ”en mor”, ”en politikonstabel”) bør oppføre seg.

Social skills training (Sosial trening) En teknikk der en klient lærer å opptre sosialt ved å observere og imitere en sosialt dyktig modell.

Social structure theory (Sosial struktur teori) Hevder at menn og kvinner oppfører seg forskjellig, for eksempel ved å uttrykke ulike partnerpreferanser, som følge av at samfunnet tilskriver dem ulike sosiale og økonomiske roller.

Socio-cultural perspective (Sosiokulturelt perspektiv) Et synspunkt som understreker kulturens og det sosiale miljøets betydning for å forstå fellesegenskaper og forskjeller i menneskers bevissthet og atferd

Somatic nervous system (Somatisk nervesystem) Den grenen av det perifere nervesystemet som sørger for input fra sansereseptorene og output til kroppens muskler

Somatic relaxation training (Somatisk avspennings trening) En metode for å redusere eller hindre stress ved å bruke muskelavspenning.

Somatic sensory cortex (Somatisk sensorisk cortex) Barkaktige remser i fremre delen av pannelappen som mottar sanseinntrykk fra motsatt side av kroppen.

Somatoform disorder (Somatoform lidelse) En lidelse der en person klager over kroppslige symptomer som ikke kan tilbakeføres til noen fysisk skade eller sykdom.

Source confusion (Steds forvirring) Tendensen til å gjenerindre noe eller gjenkjenne sdet som kjent, men glemme hvor det skjedde. Også kalt steds kontroll feil.

Specificity question (Spesifisitets spørsmål) Det avgjørende spørsmål i psykoterapi forskning: ”Hvilken terapi gitt av hva slags terapeuter til hva slags pasienter med hva slags problemer fører til hva slags effekter?”

Specific phobia (Spesifikk fobi) En irrasjonell og overdren frykt for spesielle objekter eller situasjoner som utgjør liten eller ingen trussel.

Speech segmentation (Tale segmentering) Oppgaven å oppfatte hvor hvert ord i en uttalt setning begynner og slutter.

Splitting (Splittelse) Tendensen som ofte finnes hos mennesker med borderline personlighets lidelser og som består i at de ikke kan integrere positive og negative atferdstilbøyeligheter hos en annen person i en samlet kognitiv oppfatning av personen.

Spontaneous recovery (in classical conditioning) Spontan tilbakekomst (i klassisk betinging): Oppblussing av tidligere utslokkede betingede responser.

Spontaneous remission (Spontan bedring) Symptombedring uten medisink behandling.

Standard deviation (SD) (Standard avvik) Mål på variasjon som tar hensyn til hvor stort avvik hver skåre har fra gjennomsnittet. Statistisk er det kvadratroten av variansen.

Standardisation (Standardisering) I psykologisk testing refererer det til å (1) å skape en standardisert måte å gjennomføre testen eller observasjonene på og (2) etablere normer som individers ytelser kan sammenliknes ved hjelp av.

State-dependent memory (Tilstands avhengig hukommelse) Evnen til å gjenkalle informasjon når vår indre tilstand når vi gjenhenter informasjonen er den samme som når vi lagret den.

Static testing (Statistisk testing) Den alminnelige tilnærmingen til testing der testen er gjennomført under standardiserte betingelser.

Statistical significance (Statistisk signifikans) I forskning er det betegnelse på sannsynligheten for at et funn ikke skyldes tilfeldigheter. I psykologisk forskning er det vanlig å si at et resultat er statistisk signifikant hvis det kunne oppstått tilfeldig sjeldnere enn 5 ganger på 100 forsøk.

Stereotype (Stereotypi) Generalisert antagelse om en gruppe eller kategori mennesker.

Stereotype threat (Stereotypi trussel) Angsten som utløses av muligheten for at ens atferd eller innsats vil bekrefte en negativ inn-gruppe stereotypi.

Stimulants (Stimulanser) Narkotika som stimulerer hjerne aktiviteten og resulterer i en oppløftet stemning eller eufori

Stimulus control (Stimulus kontroll) Forekomsten av operant atferd som reaksjon på et diskriminerende stimulus

Stimulus generalization (Stimulus generalisering) En betinget respons oppstår på andre stimuli enn det opprinnelige betingede stimuli, som følge av at stimuli likner hverandre.

Stimulus hierarchy (Stimulus hierarki) Ved systematisk desensitivering skapes en serie av angsvekkende stimuli som rangeres etter graden av angst de vekker.

Storage (Lagring) Bibeholdelse av informasjon i hukommelsen over tid

Stranger anxiety (Fremmedangst) Frykt for kontakt med fremmede som typisk utvikles i barnets første leveår og som forsvinner i annet leveår.

Strange situation (Uvant situasjon) A standardprosedyre som brukes til å bestemme typen av emosjonell tilknytning mellom et spedbarn og en omsorgsgiver.

Strategic pluralism (Strategisk pluralisme) Den forestilling at sammensatte, også motsetningsfylte strategier (for eksempel innadvendt og utadvendt) vil være hensiktsmessig i bestemte situasjoner og vil derfor bli bevart gjennom naturlig seleksjon.

Stress (Stress) En betegnelse på (1) situasjoner som stiller store krav til en organisme, (2) den kognitive, fysiologiske og atferdsmessige reaksjonen på slike situasjoner og (3) den løpende transaksjonen mellom et individ og en krevende situasjon.

Stress-induced analgesia (Stress utløst smertelindring) En reduksjon i smertesensitivitet som oppstår når endorfiner er utløst under stressende omstendigheter

Stressors (Stressors) Situasjoner som stiller så store krav til organismen at ressursene overskrides.

Stress response (Stress reaksjon) Mønster av kognitive, fysiologiske og atferdsmessige reaksjoner som overskrider en persons ressurser.

Stroboscopic movement (Stroboskopisk bevegelse) Den tilsynelatende bevegelse som skapes når to lyspunkter ved siden av hverandre tennes og slukkes i bestemte tids intervaller

Structuralism (Strukturalisme) En retning av psykologien utviklet av tyskeren Wundt som forsøkte å studere bevissthetens struktur ved å oppløse den i dens grunnleggende komponenter som ble antatt å være sanseinntrykk eller fornemmelser.

Structured interview (Strukturert intervju) Et standardisert intervju der det er utarbeidet spørsmå på forhånd.

Sub-goal analysis (Delmåls analyse) En tommelfinger regel ved problemløsning der et komplekst problem angripes ved å formulere del-mål, eller ved å gå skrittvis frem.

Subjective well-being (Subjektivt velvære) Lykke; den generelle tilfredsheten med livet.

Sublimation (Sublimering) Kanalisering av uakseptable impulser til sosialt akseptabel atferd, for eksempel når aggresjon tas ut i voldelig sport.

Subliminal stimuli (Subliminalt stimuli) Svakt stimuli under bevissthetsterskelen som ikke registreres bevisst.

Substance dependence (Stoffavhengighet) Stoffmisforbruk som fører til store lidelser eller som i stor grad forringer en persons liv. Stoffavhengighet er diagnostisert nå det er utviklet ”fysiologisk avhengighet” eller tilbaketrekkingssymptomer

Suicide (Selvmord) Å ta sitt eget liv.

Superego (Over jeg) I psykoanalysen er overjeget personlighetens moralske dimensjon som internaliserer samfunnets normer og verdier og som virker som menneskenes samvittighet

Suprachiasmatic nuclei (SCN) (Superchiasmatis kjerne) Hjernens “biologiske klokke” som regulerer de fleste biologisk døgnrytmer. Den er plassert i hypothalamus..

Surface structure (Overflate struktur) Et begrep i språkvitenskapene som dekker ordene og organiseringen av talte eller skrevne setninger. To setninger kan ha helt forskjellig overflatestruktur men uttrykke samme mening.

Survey research (Survey studie) En metode der det brukes spørreskjema eller intervjuer for å få informasjon fra mange mennesker.

Sympathetic nervous system (Det sympatiske nervesystem) Den delen av det autonome nervesystemet som stimulerer funksjonen til kroppens indre organer, setter opp farten på kroppsprosesser og øker kroppens beredskap.

Synaptic space (Synaptisk mellomrom) Det mikroskopiske rommet mellom axonene til en nervecelle og dendrittene eller Cellekroppen til en annen og som nerveimpulsene overføres i.

Synaptic vesicles (Synaptisk hulrom) Hulrom i axonet (nevritten) som inneholder transmitter substansen

Synesthesia (Synestesi) En tilstand der stimulering innen en sansemodalitet også oppeves innen en annen modalitet

Syntax (Syntaks) Regelen for kombinasjonen av språklige symboler.

Systematic desensitization (Systematisk desensitivering) En måte å fjerne angst på ved å presentere pasienten for et hierarki av opprinnelig angstpregete stimuli i en avslappet tilstand slik at angsten gradvis avtar.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

T

Tardive dyskinesia (Tardiv dyskinesi) En irreversible bevegelseslidelse som er en bivirkning av bestemte antipsykotiske medisiner.

Taste buds (Smaksløker) Kjemiske mottakere for smak på tunga og bak i ganen som er følsomme overfor søtt, salt og beskt

Temperament (Temperament) En biologisk basert måte å reagere emosjonelt og atferdsmessig på overfor omgivelsene.

Teratogens (Teratogener) Miljømiddel (ikke-genetisk) som fremkaller fosterskade.

Test-retest reliability (Test-retest reliabilitet) Et mål på korrelasjonen mellom skårene til samme person på samme test ved to ulike anledninger

Thalamus (Thalamus) Et hovedsenter for formidling av nerveimpulser i forhjernen, noen ganger kalt hjernen’s sensoriske sentralbord

THC (tetrahydrocannabinol) (THC - tetrahydrocannabinol) Den mest aktive ingrediensen i marihuana

Theory (Teori) En samling formaliserte utsagn som forklarer hvordan og hvorfor bestemte egenskaper eller fenomen er relatert til hverandre.

Theory of cognitive dissonance (Teorien om kognitiv dissonans) Hevder at folk ønsker å være konsistente i holdninger og atferd og at inkonsistens skaper dissonans (dvs. en ubehagelig følelse) som motiverer folk til å gjenopprette balansen ved å endre tankene (holdninger) eller atferden.

Theory of mind (Bevissthetsteori) En persons tro på “bevisstheten” og evnen til å forstå andre menneskers psykiske tilstand.

Theory of planned behaviour (Teorien om planlagt atferd) Hevder at vårt forsett om å handle er sterkest når vi har positive holdninger til handlingen, når subjektive normer (vår oppfatning av hva andre mennesker synes vi skal gjøre) støtter våre holdninger, og når vi tror vi kontrollerer handlingen..

Threat (Trussel) I Roger’s teori enhver erfaring vi har som ikke stemmer med vår selv oppfatning, inkludert våre persepsjoner av egen atferd. Trusselen fremkaller angst.

Three-stratum theory of cognitive abilities (Tre-lags teorien for kognitive evner) En model for intelligens basert på faktor analyse som omfatter hierarkiske evnenivåer, fra spesifikke ferdigheter til en generell intellektuell (g) faktor.

Tip-of-the-tongue (TOT) state (På tungespissen følelsen) Opplevelsen av ikke å huske noe som man er på nippet til å erindre.

Token economy (Tegn økonomi) En metode der ønsket atferd forsterkes med tegn eller poeng som senere kan bli vekslet mot andre forsterkere.

Tolerance (Toleranse) En tilstand der økende doser av medisiner trengs for å skape same nivå på kroppslige reaksjoner, forårsaket ab kroppens kompensatoriske reaksjoner som motvirker virkningen av medisiner

Top-down processing (Ovenfra og ned prosessering) Perseptuell prosessering der eksisterende kunnskap, begreper, ideeer eller forventninger anvendes for å finne mening i sanseinntrykk.

Transduction (Transduksjon) Omforming fra en form for energi til en annen; ved sansing er det prosessen der fysiske stimuli omformes til nerveimpulser

Transference (Overføring) Det psykoanalytiske fenomenet der en pasientt reagerer irrasjonelt overfor terapeuten ved å overføre på terapeuten følelsesmessige reaksjoner som tidligere gjerne er holdt tilbake overfor sentrale personer i pasientens liv.

Transtheoretical model (Transteoretisk model) En atferdsmodell for endring som omfatter faser med føroverveielse, overveielse, forberedelse, handling, vedlikehold og avslutning

Trauma-dissociation theory (Traume-dissosierings teori) Forklarer utvikling av dissosiativ identitet som et forsvar mot alvorlig misbruk eller traumer i barndommen.

Triangular theory of love (Triangulert kjærlighetsteori) Hevder at ulike former for kjærlighet skyldes ulike kombinasjoner av tre faktorer: seksuell intimitet, forpliktelse og lidenskap.

Triarchic theory of intelligence (Tredelt intelligens teori) Sternberg’s intelligensteori som skiller mellom analytisk, praktisk og creative evner.

Twin study (Tvilling studie) En forskningsmetode a atferdsgenetikk der eneggede og toeggede tvillinger sammenliknes på noen egenskaper. Metoden er spesielt nyttig hvis tvillingene har vokst op i forskjellige miljøer.

2 * 2 achievement goal theory (2*2 prestasjons mål teori) En motivasjonsmodell der enhver kan beskrives ved hjelp av en prestasjons motivasjons profil som omfatter fire typer mål: mestrings-tilnærming, ego-tilnærming, mestrings-unngåelse og ego-unngåelse mål

Two-factor theory of avoidance learning (To-faktor teorien for å unngå læring) Hevder at unngåelse av læring først innebærer klassisk betinging av frykt, fulgt av lærings operante responser som unngår en antatt aversiv stimulus som på denne måten forsterkes ved angst.

two-factor theory of emotion (To-faktor teorien for følelser) Schachter’s teori hevder at intensiteten til den fysiologiske reaksjonen bestemmer hvor sterk en følelse oppleves, mens vurderingen av miljøet forteller oss hvilken følelse vi har.

Type A behaviour pattern (Type A atferd) En følelse av tidsmangel, konkurranseorientert livsstil, travelhet og fiendtlighet som kan være en risikofaktor ved hjertesykdommer. <br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

U

Unconditional positive regard (Ubetinget positiv aktelse) En holdning som uttrykker ubetinget og total akseptering av en annen person og som styrker personens selvbilde.

Unconditioned response (UCR) Ubetinget respons (UBR) En respons (vanligvis refleksiv eller medfødt) som er utløst av et spesielt stimulus (det ubetingede stimulus) uten forutgående læring.

Unconditioned stimulus (UCS) Ubetinget stimuli (UBS) Et stimulus som utløser en spesiell refleksiv eller medfødt respons (den ubetingede responsen) uten forutgående læring.

Undifferentiated schizophrenia (Udifferensiert schizofreni) En restkategori av schizofreni diagnosen for mennesker som har positive og negative schizofreni symptomer, men som ikke tilfredsstiller de spesifikke kriteriene for paranoid, desorganisert eller kataton undergruppe.

Unobtrusive measures (Usynlig måling) Teknikker for måling av atferd uten at deltagerne er oppmerksomme på at atferden blir registrert eller observert

Upward comparison (Sammenlikning oppover) Å se seg selv som verre stilt enn ved sammenlikning med jenvnbyrdige<br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

V

Validity (Validitet) I hvilken grad en test måler det den antas å male; i hvilken grad kategoriene i et diagnosesystem innholder kjerne symptomene til den psykiske lidelsen og gjør det mulig å skille ulike lidelser.

Variable (Variabel) Ethvert kjennetegn ved en organisme eller person som kan variere

Variable-interval (VI) schedule (Variabel-intervall plan) En forsterkningsplan der forsterkningen etterfølger første gang en bestemt respons viser seg etter et gjennomsnittelig men varierende tidsintervall etter siste forsterkede respons

Variable-ratio (VR) schedule (Variabel-forholds plan) En forsterkningsplan der en spesiell atferd er forsterket et gjennomsnittelig, men ulikt antall ganger.

Variance (Varians) Statistikk som måler gjennomsnittet av de kvadrerte avvikene fra middelverdien til en fordeling

Vestibular sense (Vestibulær sansen) Likevekt- eller balansesansen

Virtual reality (VR) Kunstig virkelighet Datamaskin-produsert kunstig miljø som skaper de samme erfaringer som de en får i en tilsvarende reell virkelighet

Visual acuity (Visuell skarpsindighet) Even til å se små detaljer

Visual agnosia (Visuelle forstyrrelser pga hjerneskade) En lidelse der en person ikke gjenkjenner synsobjekter

Vulnerability factors (Sårbarhetsfaktorer) Fysiske faktorer eller faktorer i situasjonen som øker mottakeligheten for negative konsekvenser av stressende hendelser

Vulnerability-stress model (Sårbarhets-stress modellen) Forklarer atferdsproblemer som et resultat av biologisk predisposisjon eller psykologiske sårbarhets fakrtorer utløst av en stressor (påkjenning/belastende hendelse)

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

W

Weber's law (Weber’s lov) Sier at for å oppfatte en forskjell mellom to stimuli må forskjellen mellom dem utgjøre en konstant prosent eller være et fast forholdstall.

Wernicke's area (Warnicke’s område) Et område i venstre hjernehalvdel som er involvert i tale gjenkjennelse

Wisdom (Visdom) Klokskap, livsvisdom<br> <br> Wish fulfilment (Ønskeoppfyllelse) Fra Freuds teori, - delvis eller fullstendig tilfredsstillelse av et psykologisk behov i drømmene eller ved fantasier i våken tilstand

Withdrawal (Tilbakekalling) Kompensatorisk respons etter seponering av medikamenter, og som fører til at personen opplever fysiologiske reaksjoner som er de motsatte av de medisineringen frembragte.

Working memory (Arbeidshukommelsen) En mental arbeidsstasjon som larger informasjon midlertidig, prosesser den aktivt og undersøtter andre cognitive funksjoner.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X |Y |Z

X

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X |Y |Z

Y

Young-Helmholtz trichromatic theory (Young-Helmholtz trafarge teori) Fargesyns teorien er basert på at det er tre fargemottakere i retina (netthinnen) – en for rød, en for blå og en for grønn – og at en kombinasjonen av disse tre reseptorene kan frembringe persepsjon av en hvilken som helst farge i det synlige spekteret.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X |Y |Z

Z

Zone of proximal development (Den nærmeste utviklingssonen) Fosrskjellen mellom det a barn kan gjøre selv og det barnet kan gjøre med assistance fra voksne eller jevnaldrende som kan mer.

Zygote (Zygote) Det befruktede egg<br>








Passer, PsychologyOnline Learning Center

Home > Glossary in Norwegian