Choose the best answer to each problem. You may use any of the formulas on page 439 of Contemporary’s GED Mathematics that you need. You may also use a calculator. When you have finished the quiz, click on Submit Answers to receive feedback and results. You may also choose to e-mail your results to your instructor.

1

Which of the following fractions is equal to ^{8}/_{16}?

A)

^{4}/_{6}

B)

^{6}/_{10}

C)

^{9}/_{12}

D)

^{12}/_{24}

E)

^{18}/_{30}

2

Which of the following is equal to 8 ^{1}/_{3}?

A)

7 ^{3}/_{3}

B)

7 ^{4}/_{3}

C)

7 ^{5}/_{3}

D)

8 ^{3}/_{3}

E)

8 ^{4}/_{3}

3

Which of the following sums is greater than 1?

A)

^{1}/_{2} + ^{1}/_{2}

B)

^{3}/_{7} + ^{5}/_{11}

C)

^{4}/_{9} + ^{7}/_{15}

D)

^{5}/_{12} + ^{7}/_{18}

E)

^{11}/_{20} + ^{5}/_{8}

4

What happens when you multiply a fraction by its reciprocal?

A)

The answer is always 1.

B)

The answer is greater than 1.

C)

The answer is less than 1.

D)

The answer is the original fraction.

E)

Not enough information is given.

5

Evaluate (^{1}/_{4})^{3}.

A)

^{1}/_{64}

B)

^{1}/_{24}

C)

^{1}/_{12}

D)

^{3}/_{12}

E)

^{3}/_{4}

6

Arrange the following parcels in order from heaviest to lightest.

Parcel A = 0.6 lb
Parcel B = ^{3}/_{8} lb
Parcel C = 0.48 lb
Parcel D = 0.35 lb
Parcel E = ^{1}/_{2} lb

A)

A, E, C, D, B

B)

B, C, D, E, A

C)

A, E, C, B, D

D)

B, C, D, B, E

E)

B, C, E, D, A

7

Which of the following is equal to 3.9 x 10^{-4}?

A)

3.9

B)

0.39

C)

0.039

D)

0.0039

E)

0.00039

8

Which of the following represents the best way to estimate the price of 3 ^{1}/_{8} pounds of beef that cost $3.97 a pound?

A)

3 x $3 = $9

B)

3 x $4 = $12

C)

3 x $5 = $15

D)

3.8 x $4 = $15.20

E)

4 x $4 = $16

9

Phil lives in a city where the cost of a ride on the public transportation system is $1.50. A travel card with a magnetic stripe can be purchased in any amount. Each time a rider uses a travel card to ride a bus or subway, a small screen shows the dollar amount left on the card. Phil and some of his friends described the method each of them used to calculate the number or rides left on a travel card. Which of the following methods does NOT work?

A)

Anna divides the number on the screen by 1 ^{1}/_{2}.

B)

Carlos multiplies the number on the screen by 2 and then divides the result by 3.

C)

Florence multiplies the number on the screen by ^{2}/_{3}

D)

John multiplies the number on the screen by 3 and then divides the result by 2.

E)

Phil carries a small calculator in his wallet and divides the number on the screen by 1.5.

10

Barbara wants to cut blocks of wood each 5 ^{1}/_{4} inches long from a board. Assuming no waste from cutting, what is the largest number of complete blocks that Barbara can cut from a board that is 40 inches long?