Site MapHelpFeedbackGlossary in Swedish
Glossary in Swedish
(See related pages)

Click on a letter to find a definition.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

A

Abnormal behaviour (Avvikande beteende) En typ av beteende som är personligt bedrövande, personligt dysfunktionellt och/eller kulturellt avvikande på sätt som andra människor dömer opassande eller maladaptivt.

Absolute refractory period (Absolut refraktärperiod) Den korta tidsintervall som följer en aktionspotential när en nervcell inte längre kan bli stimulerad till att bilda ytterligare en impuls.

Absolute threshold (Absolut tröskel) Den minsta styrka när en stimulus kan bli upptäckt i 50 procent av fallen.

Abstinence violation effect ("Abstinence violation" effekt) Ett resultat av ett misstag när en person anklagar sig själv och drar slutsatsen att de är oförmögna att göra motstånd mot högrisk situationer.

Accommodation (Ackommodation) I kognitiv utveckling, den process där nya erfarenheter orsakar befintliga scheman att förändras.

Acetylcholine (ACh) (Acetylkolin) En signalsubstans som agerar vid muskelsynapser och är också signalsubstansen i vissa neurala nätverk involverade i minnet.

Achievement goal theory(Målorienteringsteori) En teori om framgångsmotivation som fokuserar på mål och motiverande klimat som påverkar strävan efter framgång.

Achievement test (Färdighetstest) Ett mått på en individs begåvningsgrad inom ett särskilt ämne eller inom en särskild uppgift baserad på en relativt standardiserad mängd experiment.

Action potential (Aktionspotential) En nervimpuls som resulterar i urladdningen av en axons cellmembran.

Activation-synthesis theory ('Activation-synthesis theory') En teori som föreslår att drömmar representerar hjärnans försök att tyda slumpmässiga mönster av neural aktivering som utlösts av hjärnstammen under sömn.

Adaptations (Adaptioner) Biologiska och beteendemässiga anpassningar som låter olika organismer att stå inför utmaningar för deras överlevnad, och på så sätt öka deras reproduktiva förmåga.

Adaptive significance (Adaptiv betydelse) Det sätt som ett visst beteende ökar en organisms chanser för överlevnad och reproduktion i dess naturliga omgivning.

Adolescence (Adolescens) Den utvecklingsperiod som rör den gradvisa övergång mellan barndom och mogen ålder.

Adolescent egocentrism ('Adolescent egocentrism') Ett mycket självfokuserat tankesätt, framförallt i de tidiga tonåren.

Adoption study (Adoptionsstudie) En forskningsmetod inom beteendegenetik där adopterade människor blir jämförda på samma kännetecken med både deras biologiska och adoptivföräldrar i ett försök att bestämma den genetiska komponentens påverkan på ett kännetecken.

Adrenal glands (Binjurar) Endokrina körtlar som producerar stresshormoner, bland andra katekolaminer och kortikosteroider.

Aerobic exercise (Aerobisk träning) Långvarig aktivitet som ökar hjärtfrekvensen och dessutom ökar kroppens behov av syre.

Agonist (Agonist) Ett läkemedel som ökar eller efterliknar en signalsubstans aktivitet.

Agoraphobia (Agorafobi - torgskräck) En samling fobier (irrationella rädslor) för offentliga platser, eller att vara på en plats som det kan vara svårt att fly ifrån (t.ex. på en bro, på en buss, i en folkmassa eller i stora öppna områden).

Alcohol myopia (Alkohol myopi) Oförmåga att lägga märke till samma mängd information som vid ett nyktert tillstånd, något som leder till ostabila uppfattningsförmågor och reaktioner som i sin tur leder till en ökad risk för missförstånd, misstolkningar och dåligt omdöme.

Algorithms (Algoritmer) Organiserade metoder som används för att lösa ett problem (och nå ett resultat) genom användningen av finita sekvenser av väldefinierade steg (t.ex. en matematisk formel).

All-or-none law (Allt eller inget lagen) Lagen som säger att en aktionspotential är inte proportionerlig till stimulits intensitet; antingen avfyrar nervcellen eller ej (Jämför med graderad potential)

Alpha waves (Alfavågor) En typ av hjärnvågor med 8-12 cykler per sekund som kännetecknar en människa i ett avslappnat, sömnigt tillstånd.

Alzheimer's disease (AD) (Alzheimers) En hjärnsjukdom vanligtvis, men inte alltid, förknippad med åldrande, vars framstående kännetecken är minnesförlust och förvirring.

Amplitude (Amplitud) Den vertikala storleken på en ljudvåg, som ger upphov ljudstyrka och mäts i decibel.

Amygdala (Amygdala) En struktur i det limbiska systemet som hjälper till i organisationen av emotionella responsmönster.

Anorexia nervosa (Anorexia) En ätstörning som innefattar en svår och ibland dödlig begränsning av matintaget.

Antagonist (Antagonist) Ett läkemedel som hämmar eller minskar en signalsubstans aktivitet.

Anterograde amnesia (Anterograd amnesi) Minnesförlust av händelser som skett efter den initiala amnesin.

Anticipatory nausea and vomiting (ANV) ('Anticipatory nausea and vomiting' - ANV): Klassiskt betingat illamående och uppkastningar som sker när cancer patienter utsätts för stimulus som är associerad med deras behandling.

Antigens (Antigener) Kroppsfrämmande ämne som aktiverar cellens immunsystem.

Antisocial personality disorder (Antisocial personlighetsstörning) En långvarig, stabil störning som kännetecknas av samvetsbrist, brist på empati och en tendens att agera impulsivt och utan tanke på konsekvenser.

Anxiety (Ångest) Ett obehagligt känsloläge som kännetecknas av förväntningar följda av fysiologiskt känslosvall och oroligt beteende.

Anxiety disorders (Ångestsyndrom) En grupp beteendestörningar där ångest och maladaptiva beteenden är grundläggande.

Aphasia (Afasi) Partiell eller total förlust av förmågan att förstå uttalade ord (impressiv afasi) eller att uttala ord (expressiv afasi).

Applied behaviour analysis (Tillämpad beteendeanalys) En process där operant betingning kombineras med vetenskaplig datainsamling för att lösa individ- och samhällsproblem.

Applied research (Tillämpad forskning) Forskning som är utformad för att lösa eller undersöka specifika, praktiska eller ’världs-’ problem.

Approach-approach conflict (Närmande-närmande konflikt) En konflikt som skapar obeslutsamhet och tvekan hos en individ eftersom man samtidigt dras emellan två lika attraktiva men oförenliga alternativ.

Approach-avoidance conflict (Närmande-undvikande konflikt) En konflikt som skapar obeslutsamhet och tvekan hos en individ eftersom målet är både attraktivt och motbjudande.

Aptitude test (Anlagstest) Ett mått på en persons förmåga att dra nytta av vidareutbildning, vanligtvis baserad på färdigheter man skaffat sig under sin livstid snarare än under en specifik studeplan.

Archetypes (Arketyp) Inom Jungs teori, inneboende koncept och minnen (t.ex. Gud, hjälten, den goda modern) som är en del av det kollektiva omedvetna.

Archival measures ('Archival measures') Användandet av dokumentation som innehåller information om någon typ av beteende.

Assimilation (Assimilation) I kognitiv utveckling, införlivandet av nya erfarenheter till existerande scheman.

Association cortex (Associationscentra) De delar av hjärnbarken som inte har sinnes- eller rörelsefunktioner, utan är involverade i integrationen av nervaktivitet som ligger bakom perception, språk och andra mentala processer.

Associative network (Associativt nätverk) Uppfattningen att långtidsminnet är organiserat som ett massivt nätvärk av samlade idéer och koncept.

Attachment (Tillgivenhet) Det starka känsloband som utvecklas mellan två människor; utvecklingsbetingat, bandet mellan ett barn och dess vårdnadshavare.

Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) (Uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet - ADHD) En beteenderubbning som vanligtvis uppstår under barndomen, som kännetecknar sig som uppmärksamhetssvårigheter, hyperaktivitet/impulsivitet, eller en kombination av dessa som leder till ett försämrat funktionssätt.

Attitude (Attityd) En positiv eller negativ reaktion mot ett stimulus (t.ex. mot en person, handling, object eller koncept).

Attribution (Attribution) En bedömning av orsakerna till vårt eget och andra människors beteende.

Authoritarian parents (Auktoritära föräldrar) Vårdnadshavare som utövar kontroll över deras barn i ett kallt, oansvarigt, eller avvisande förhållande.

Authoritative parents (Auktoritativa föräldrar) Vårdnadshavare som är kontrollerande men varma; de etablerar och upprätthåller klara regler i en omsorgsfull och stödjande atmosfär.

Autistic disorder (Autism) En svår störning som kännetecknas av extrema svårigheter med socialt samspel och kommunikation, sammanhängande med ett mycket repetitivt och stelt beteendemönster.

Autobiographical memories (Självbiografiska minnen) Minnen från personliga händelser som formar ens "livshistoria".

Automatic (unconscious) processing (Automatisk bearbetning) Mentala aktiviteter som sker med lågt eller inget medvetande.

Autonomic nervous system (ANS) (Autonoma nervsystemet) Den del av det perifera nervsystemet som aktiverar kroppens ofrivilliga muskler (t.ex. hjärtat) och interna organ. Det autonoma nervsystemet är uppdelat mellan det sympatiska och det parasympatiska nervsystemen.

Availability heuristic (Tillgänglighetsheuristik) En tumregel för att göra en sannolikhetsbedömning på hur lätt man minns eller hur "tillgängligt" minnet är från en viss typ av händelse.

Aversion therapy (Aversionsterapi) En form av terapi där en betingad stimuli, som för tillfället utövar en positiv men maladaptiv respons, paras med ett skadligt och otrevligt obetingat stimulus, för att försöka betinga en bortstötning av det betingade stimulit.

Aversive punishment (positive punishment, punishment by application) (Positiv bestraffning) En typ av bestraffning där en operant respons försvagas av det efterföljande framförande av ett skadligt och otrevligt stimuli.

Avoidance-avoidance conflict (Undvikande-undvikande konflikt) En konflikt som skapar obeslutsamhet och tvekan hos en individ eftersom man står emellan två motbjudande alternativ.

Avoidance conditioning (Undvikandebetingning) En typ av inlärning, där en organism lär sig en respons för att undvika en oönskad påföljd.

Axon (Axon) Ett utskott från en nervcell som leder nervimpulser till andra nervceller, muskler eller körtlar.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

B

Basic research (Grundforskning) Forskning utformad för att erhålla kunskap utan någon direkt koppling till något praktiskt.

Basilar membrane (Basilarmembran) Ett membran som sträcker sig över hörselsnäckan och som innehåller Cortis organ och dess hår; när de blir stimulerade, så producerar dessa hårceller en neural effekt av auditivt stimulus.

Behavioural activation system (BAS) (Beteendeaktiveringssystem) Ett nervsystem som aktiveras av stimuli som har en potentiell belöning och ett positivt behov av gratifikation. Aktivitet inom detta nervsystem får en person att börja arbeta mot positiva mål in väntan på något bättre.

Behavioural activation treatment (Betendeaktiveringsterapi) En behandling för depression som får klienter att ägna sig åt livsaktiviteter som är utformade för att öka positiva förstärkningar i deras liv.

Behavioural assessment (Beteendebedömning) Det mått på beteende som åstadkoms genom direkta observationer och kodningsmallar.

Behavioural inhibition system (BIS) (Beteendehämning) Ett nervsystem som aktiveras av stimuli som indikerar möjlig skada, försvagningar och bestraffning. Aktivitet i detta nervsystem skapar fara, beteendehämning så väl som flykt och undvikande beteende.

Behavioural neuroscience (Beteende neurovetenskap) Ett sidoområde till psykologi som undersöker hjärnans processer och andra fysiologiska funktioner som är grunden till vårt beteende, våra sinnen, känslor och tankar.

Behavioural perspective (Beteendeperspektiv) En uppfattning som fokuserar på hur omgivning och inlärningserfarenheter formar och kontrollerar beteende.

Behavioural signatures (Beteendesignaturer) Individuellt konsistenta sätt att påverkas av olika sorters situationer.

Behaviour genetics (Beteendegenetik) Vetenskapen om genetikens påverkan på beteende.

Behaviourism (Beteendelära) En lära inom psykologin som fokuserar på lärandets effekt och omgivningens kontroll på beteende, och som håller fast vid att fokusen inom psykologi ska vara iakttagbart beteende.

Behaviour modification (Beteendemodifikation - beteendeterapi) Terapeutiska procedurer baserade på den operanta betingningens principer, såsom positiv förstärkning och bestraffning, för att öka förekomsten av åtråvärda beteenden och/eller minska förekomsten av problematiska beteenden.

Behaviour-outcome expectancy ('Behaviour-outcome expectancy') Den subjektiva sannolikheten att en särskild konsekvens kommer efter ett särskilt beteende i en given situation.

Belief bias ('Belief bias') Den tendens att överge logiska regler för att komma till en slutsats baserad på ens befintliga övertygelser och trosbekännelser.

Beta waves (Betavågor) En typ av hjärnvågor med 15-30 cykler per sekund som kännetecknar en människa i ett uppmärksamt och vaket tillstånd.

Bilingualism (Tvåspråkighet) När man använder två språk i vardagen.

Binocular depth cues (Binokulära ledtrådar) Ledtrådar som kräver användandet av båda ögonen.

Binocular disparity (Binokulär disparitet) Den binokulära ledtråd som produceras på ögonens näthinnor av två något olika bilder av ett objekt.

Biologically based mechanisms (Biologiskt baserade mekanismer) Utvecklade biologiska strukturer som tar emot input från omgivningen, behandlar informationen och besvarar den.

Biological perspective (Biologiskt perspektiv) En uppfattning som fokuserar på biologiska faktorers roll inom beteende, inklusive biokemiska processer och hjärnprocesser så väl som genetik och faktorer inom evolutionen.

Bipolar disorder (Bipolär sjukdom) En affektiv störning där återkommande mani förekommer, oftast med en bakgrund av depression.

Blindsight (Blindsyn) En sjukdom där människor är blinda i en del av synfältet, men i vissa tester reagerar på stimulus i det fältet trots att man inte kan se stimulit.

Blood-brain barrier (Blod-hjärnbarriären) En specialiserad vägg av celler i hjärnans blodkärl som minskar tillgängligheten för främmande substanser, men samtidigt låter näringsämnen passera.

Bottom-up processing (Bottom-up processing - datadrivna processer) Uppfattningsprocesser som börjar med analysen av individuella stimulielement, och arbetar upp till hjärnans integration av dessa för att skapa en enad uppfattning.

Borderline personality disorder (BPD) (Gränspsykos) En grav personlighetsstörning som kännetecknas av svår instabilitet i beteende, känslor, identitet och förhållanden

Brain stem (Hjärnstam) Den del av hjärnan som formas av ryggradens svällning där den kommer in i skallen; dess strukturer reglerar grundläggande överlevnadsfunktioner såsom hjärtfrekvens och andning.

British empiricism (Brittisk empiricism) En 1600-tals filosofilära av Locke som säger att hjärnans innehåll är erhållen empiriskt genom sinnena.

Broca's area (Brocas område) Ett område i den vänstra frontalloben som styr talproduktion.

Bulimia nervosa (Bulimia nervosa) En ätstörning som innefattar en cykel av hetsätning följt av olika sätt att bli av med födan (t.ex. kräkning eller laxeringsmedel).

Bystander effect (Bystander-effekt) Principen att närvaron av flera åskådare (bystanders) hämmar varje persons tendens till att hjälpa, framförallt på grund av social jämförelse eller ansvarsdiffusion.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

C

Cannon-Bard theory (Cannon-Bard teorin) Känsloteorin föreslår att thalamus sänder samtidiga meddelanden till barken (och producerar vår känsla) och till inälvorna och skelettmusklerna, på så sätt produceras samtidiga aktioner och fysiologiska gensvar.

Case study (Praktikfall) En analys av en individ, grupp eller händelse.

Catatonic schizophrenia (Kataton schizofreni) En schizofrenisk reaktion kännetecknad av omväxlande slöa och upphetsade tillstånd.

Catharsis (Andlig rengörningsprocess - Katarsis) En process där man uttrycker starka, men vanligtvis förträngda känslor.

Central nervous system (Centrala nervsystemet) Den del av nervsystemet som innefattar hjärnan och ryggmärgen.

Central route to persuasion (Centrala vägen till övertalning) Händer när människor tänker noga på ett meddelande och är influerade eftersom de känner att argumentet håller.

Cephalocaudal principle (Cephalocaudala principen) Den fysiska utvecklingens tendens att ske från huvudet till fötterna.

Cerebellum (Lillhjärnan) En struktur i den bakre hjärnan som utgör centrum för rörelsekoordination och vissa delar av lärandet och minnet.

Cerebral cortex (Hjärnbarken) Det lager av grå substans som är ansvarig för högre mentala funktioner såsom sinnen, rörelse, perceptuella och mentala processer.

Cerebrum (Storhjärna) Den mest avancerade delen av hjärnan som innefattar hjärnbarken och dess strukturer.

Chaining (Kedjning) En operant betingningsprocedur som används för att utveckla en kedja med respons genom att förstärka varje respons med möjligheten att utföra nästa respons.

Cholecystokinin (CCK) Kolecystokinin En peptid (hormon) som hjälper till att producera känsla av mättnad.

Chromosomes (Kromosomer) Tätpackade trådar av deoxiribonukleinsyra (DNA) och protein som innehåller gener.

Chunking ("Chunking") När man kombinerar individuella saker till större meningsfulla enheter.

Circadian rhythms (Dygnsrytm - cirkadianska rytmer) Biologiska cykler inom kroppen med en period på ungefär ett dygn.

Classical conditioning (Klassisk betingning) En procedur där ett tidigare neutralt stimulus (det betingade stimulit) utövar en betingad respons genom att vara parad tillsammans med ett obetingat stimulus som naturligt utövar en liknande respons (den obetingade responsen).

Cochlea (Hörselsnäckan) En liten vätskefylld snäckformad struktur i innerörat där ljudreceptorerna sitter.

Cognitive-affective personality system (CAPS) Kognitiv-affektiv personlighets system En modell som organiserar fem 'personvariabler' som är ansvariga för hur en person reagerar på en viss situation; det dynamiska samspelet mellan dessa fem faktorer, tillsammans med situationens karaktär, står för individuella skillnader mellan människor, så väl som skillnader i människors beteende över olika situationer.

Cognitive appraisal (Kognitiv värdering - bedömning) Processen att göra bedömningar om förhållanden, personliga resurser, sannolika konsekvenser, och personlig mening som avses i konsekvenserna.

Cognitive behaviourism (Kognitiv beteendelära) En beteendeterapi strategi som inbegriper kognitiva begrepp, som tyder på att miljön påverkar vårt beteende genom att påverka våra tankar och ger oss information.

Cognitive map (Kognitiv karta) En mental representation av en ytas rumsliga layout.

Cognitive neuroscience (Kognitiv neurovetenskap) En del av psykologi som är korsar kognitiv psykologi och fysiologisk psykologi och undersöker hjärnprocesserna som rör den mentala aktiviteten.

Cognitive perspective (Kognitivt perspektiv) En uppfattning som fokuserar på människan som rationella informationsprocessorer och problemlösare, och på de mentala processer som påverkar beteende.

Cognitive-process dream theories (Kognitiva processteorier - drömmar) Synsätt som fokuserar på hur vi (snarare än varför) drömmer, och föreslår att drömmar och vakna tankar är producerade av samma mentala system i hjärnan.

Cognitive process theories (Kognitiva processteorier) Synsätt på information som analyserar de mentala processer som rör intelligent tänkande.

Cognitive psychology (Kognitiv psykologi) En del av psykologi som specialiserar sig på att studera mentala processer såsom tänkandet, minnet, planering, resonemang, uppmärksamhet och perception.

Cognitive relaxation (Kognitiv avslappning) Ett mentalt vilotillstånd som kan åstadkommas genom meditation eller andra metoder.

Cognitive restructuring (Kognitiv omstrukturering) Ett kognitivt stressminskande synsätt där man försöker att upptäcka, diskutera och ändra maladaptivt beteende eller irrationella idéer som utlöser negativa känslor.

Collective unconscious (Kollektiva omedvetna) Jungs föreställning av ett omedvetet som består av medfödda nedärvda minnen.

Collectivism (Kollektivism) Ett kulturellt perspektiv som betonar gruppens framgångar till skillnad från individens, och där personlig identitet är till stor del definierad av samhörighet till en större social grupp. (Jämför med individualism)

Common factors (Gemensamma faktorer) Terapeutiska element som finns i så gott som alla typer av terapi och som kan bidra till de liknande positiva effekter påvisade av andra metoder.

Communicator credibility (Kommunikatörens trovärdighet) Den grad till vilken en publik ser kommunikatören som trovärdig, framförallt baserad på kommunikatörens expertis och trovärdighet.

Companionate love (Vänskapskärlek) En tillgiven relation som kännetecknas av förpliktelser och omsorg för den andre partnern; ibland jämförd med passionerad kärlek som är mycket mer känslomässigt intensiv.

Compensatory response (Kompenserande respons) En kropplig respons som motverkar ett läkemedels effekt för att bibehålla homeostasen.

Competency (Kompetens) Lämpligheten hos en anklagad att genomgå en rättegång, baserad på hans eller hennes mentala förmåga att förstå anklagelserna, delta meningsfullt i rättegången och rådfråga sin advokat.

Competency-focused intervention (Kompetensfokuserat ingrepp) Preventionsprogram som är utformade för att stärka personliga tillgångar nödvändiga för att klara av situationer som annars kan leda till psykologiska sjukdomar.

Compulsion (Tvångshandling) En återkommande handling som personen känner sig tvingad att utföra, ofta som en följd av en tvångstanke eller tvångsbild.

Computerized axial tomography (CT, or CAT) scan (Datortomografi) En metod för att skanna hjärnan med röntgenstrålar som sedan analyseras och kombineras av en dator för att ge bilder av hjärnans struktur från flera olika vinklar.

Concept (Begrepp) En mental kategori som innehåller liknande objekt, människor och händelser.

Concordance (Konkordans - samstämmighet) Sannolikheten att två människor delar ett särskilt kännetecken.

Concrete operational stage (Konkreta stadiet) I Piagets teori, det kognitiva utvecklingsstadiet där barn kan utföra grundläggande mentala handlingar som rör problem med konkreta objekt och situationer.

Conditioned response (CR) (Betingad respons) I klassisk betingning, en respons på ett betingat stimulus; den betingade responsen etableras genom att para ett betingat stimulus med ett obetingat stimulus som utövar ett liknande respons.

Conditioned stimulus (CS) (Betingat stimulus) Stimulus som framkallar en betingad respons efter att ha parats med ett obetingat stimulus.

Conditioned taste aversion (Betingad smakaversion) En inlärd bortstötning av mat som tidigare var neutral eller önskad, genom parning med ett aversivt obetingat stimulus.

Conditions of worth (Värdebetingelser) Internaliserade mått för självvärde främjade av betingade positiv åtanke från andra.

Conduct disorder (Uppförandestörning) Ett avvikande beteendemönster där barn bryter mot viktiga sociala normer och visar ingen respekt för andras rättigheter.

Conduction deafness (Ledningsdövhet) Hörselskada orsakad av skada på det mekaniska system som leder ljudvågor till hörselsnäckan.

Cones (Stavar) Fotoreceptorer i näthinnan som fungerar bäst i starkt ljus och är differentiellt känsliga mot röda, gröna eller blåa våglängder.

Confirmation bias (Konfirmeringsbias - Bekräftelsebias) Tendensen att söka och favorisera information som stärker vår uppfattning, snarare än att vara öppen för motbevisande information.

Confounding of variables (Sammanblandning av variabler) I experiment, en situation där den oberoende variabeln är sammanblandad med en annan, okontrollerad variabel; därför kan man inte säga vilken variabel som är ansvarig för förändringar i beteendet.

Congruence (Kongruens) En överensstämmelse mellan självinsikt och erfarenhet.

Consciousness (Medvetande) Vår stund till stund medvetenhet om oss själva och vår miljö; medvetande innebär en selektiv uppmärksamhet till pågående tankar, uppfattningar och känslor.

Conservation (Bevarande) Principen att grundläggande egenskaper hos objekt, såsom deras vikt eller kvantitet, förblir densamma (bevaras) även om deras yttre utseende förändras.

Construct validity (Begreppsvaliditet) Den utsträckning till vilken ett test mäter det psykologiska begrepp (t.ex. intelligens, ängslan) som den avsåg att mäta.

Content validity (Innehållsvaliditet) Den utsträckning till vilken testfrågor speglar det begrepp som den avsåg att mäta (t.ex. intelligens, matematiskt resonemang).

Context-dependent memory (Kontextberoende minne) Fenomenet att det är oftast lättare att komma ihåg något i samma miljö som där man ursprungligen lärde sig eller upplevde det.

Continuous reinforcement (Kontinuerlig förstärkning) Ett förstärkningsschema där varje respons av en viss typ följs av förstärkning.

Control group (Kontrollgrupp) I ett experiment, den grupp som antingen inte utsätts för behandling eller får en nollnivå av den oberoende variabeln.

Controlled (conscious) processing (Medveten bearbetning) En mental process som kräver medveten kontroll och uppmärksamhet.

Conventional moral reasoning (Konventionell moral) Enligt Kohlberg, det skede där moraliska domar är baserade på överensstämmelse med samhällets förväntningar, lagar och uppgifter.

Convergence (Konvergens) En binokulär ledtråd producerad av muskler som roterar ögonen när de fokuserar på ett närliggande objekt.

Conversion disorder (Konversionsstörning) En sjukdom där allvarliga neurologiska symptom såsom förlamning, nedsatt känsel eller blindhet plötsligt uppstår utan fysisk orsak.

Coping self-efficacy (Medvetet försvar) En teori om vår förmåga att effektivt hantera en stressande stimulans eller situation, inklusive smärta.

Corpus callosum (Hjärnbalken) Ett brett band av vita, myelierade fibrer som förbinder vänster och höger hjärnhalvor och gör det möjligt för hjärnhalvorna att kommunicera med varandra.

Correlational research (Korrelationsforskning) Forskning som mäter två eller flera naturligt förekommande variabler och undersöker om det finns ett statistiskt samband.

Correlation coefficient (Korrelationskoefficient) Ett värde som visar riktning och styrka i ett samband mellan två variabler, värdet kan variera mellan +1,00 till -1,00.

Counterbalancing (Motbalansering) I experiment, ett förfarande som används i konstruktioner där varje deltagare engagerar sig i samtliga beting. Ordningen på betingen ändras för olika deltagare så att på det hela taget, inga beting har en fördel i förhållande till andra beting.

Counter-conditioning (Motbetingning) Processen där man betingar en oförenlig respons med ett särskilt stimulus för att undanröja en maladaptiv respons (t.ex. ångest).

Creativity (Kreativitet) Förmågan att producera något som är både nytt och värdefullt.

Criterion-related validity (Kriterievaliditet) Ett psykologiskt testresultats förmåga att korrelera med vissa nuvarande och framtida beteende som antas vara påverkade under testet.

Critical periods (Kritiska perioder) Begränsade tidsperioder då plasticitet kan uppstå som en följd av erfarenhet, eller till följd av skada; i utveckling, en tid då exponering till särskilda typer av stimulus krävs för att normal tillväxt ska ske.

Cross-sectional design (Tvärsnittsdesign) En forskardesign som samtidigt jämför människor i olika åldrar vid en viss tidpunkt.

Crystallized intelligence (gc) (Utkristalliserad intelligens) Intellektuella förmågor som är beroende på ett lager av information och förvärv av särskild kompetens (Jämför med flytande intelligens)

Cultural display rules (Exponeringsregler - kulturella) Kulturella normer som reglerar när och hur man skall uttrycka känslor.

Culturally competent therapists (Kulturellt kompetenta terapeuter) Utövare som har en uppsättning av terapeutiskt kompetens, inklusive ett vetenskapligt sinne; förmågan att ta ställning till både kulturella och individuella faktorer, och förmågan att införa kulturspecifika faktorer i terapi med människor från minoritetskulturer.

Cultural psychology (Kulturell psykologi) Ett område inom psykologi, ibland kallad tvärkulturell psykologi, som undersöker hur kultur överförs till dess medlemmar och undersöker psykologiska likheter och skillnader som uppstår mellan människor från olika kulturer.

Culture (Kultur) Uthärdiga värderingar, åsikter, beteenden och traditioner som delas av en stor grupp människor och gått från en generation till nästa.

Culture-bound disorders (Kulturbundna sjukdomar) Beteendestörningar vars särskilda former är begränsade till ett särskilt kulturellt sammanhang.

Cytokines (Cytokiner) Kemiska molekyler som avges från immunceller som ger feber och inflammation, främjar läkning av skadad vävnad, och aktiverar andra immunceller.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

D

Dark adaptation (Mörkeranpassning) Den successiva ökning av ljuskänslighet som sker över tiden när fotopigment regenererar sig vid exponering för låga nivåer av belysning.

Decay theory (Teorin om successivt bortfall) Teorin vidhåller att med tid och glömska tynar det fysiska minnesspåret i nervsystemet bort.

Decibel (Decibel) Ett logaritmisk mått på ljudintensitet.

Decision criterion (Beslutskriterium) Inom signalupptäckningsteorin, den förändrande norm för hur säker en person måste vara att ett stimulus är närvarande för att meddela dess närvaro.

Declarative memory (Beskrivande minne) Vårt minne av faktiska kunskaper som består av två underkategorier: kunskap som rör personliga erfarenheter (episodiskt minne) och kunskaper i allmän fakta och språk (semantiskt minne).

Deductive reasoning (Deduktivt tänkande) Resonemang från en allmän princip till ett specifikt fall.

Deep structure (Djupstruktur) En språklig term som hänvisar till den underliggande innebörden av en uttalad eller skriven mening; de betydelser som utgör djupstruktur lagras som begrepp och regler i långtidsminnet.

Defence mechanisms (Försvarsmekanismer) Omedvetna processer som hjälper oss att hantera ångesten och smärtan från traumatiska upplevelser. Försvarsmekanismer förhindrar känslan av ångestväckande impulser eller låta dem förekomma i förtäckta former.

Deindividuation (Avindividualisering) Ett tillstånd av ökad anonymitet där en person, ofta som en del av en grupp eller en publik, bedriver ohämmat beteende.

Deinstitutionalization movement (Avinstitutionalisering) Försöket att flytta den primära platsen för behandling från mentalsjukhus till närsjukhus eller vårdcentraler.

Delta waves (Deltavågor) Låg frekvens och hög amplitud hjärnvågor som förekommer i steg tre sömn och dominerar i steg fyra sömn.

Delusions (Vanföreställningar) Falska föreställningar, till exempel förföljelse eller prakt, som är hållbara trots bevisning som normalt skulle vara tillräckligt för att förstöra dem.

Demand characteristics (Förväntingskarakteristiska - kravanpassning) Signaler i ett experiment som påverkar deltagarnas uppfattning om vad som förväntas av dem och som systematiskt påverkar deras beteende inom experimentet.

Dementia (Demens) Den gradvisa förlusten av kognitiva förmågor som medföljer hjärnförsämring och stör den normala funktionen.

Dendrites (Dendriter) Små utskott som sträcker sig från nervernas cellkärnor och som tar emot meddelanden från intilliggande nervceller.

Dependent variable (Beroende variabeln) I ett experiment, den faktor som mäts av forskaren som förmodligen påverkas av den oberoende variabeln.

Depressants (Depressiva läkemedel) Läkemedel som minskar hjärnans aktivitet och som kan minska känslor av spänning och ångest. Hit hör alkohol, barbiturater och lugnande medel.

Depressive attributional pattern (Depressiva attributionsmönster) Tendensen hos deprimerade människor att hänföra negativa resultat till sina egna brister och positiva resultat av faktorer utanför dem själva.

Depressive cognitive triad (Kognitiva triaden) Ett mönster av negativa utvärderingar av det egna jaget, världen och framtiden som ofta förekommer bland deprimerade människor.

Descriptive research (Beskrivande forskning) Forskning, vars huvudsakliga mål är att noggrant beskriva hur organismer beter sig, framför allt i naturen.

Descriptive statistics (Beskrivande statistik) Statistik som sammanfattar och beskriver en uppsättning av värderingar.

Diagnostic reliability (Diagnostisk tillförlitlighet) Avser överenskommelse mellan kliniker som diagnosticerar.

Dialectical behaviour therapy (DBT) (Dialektal beteendeterapi) En nyligen utvecklad kognitiv beteendeterapi behandling för gränspsykos (Borderline).

Difference threshold (Åtskillnadströskel) Den minsta fysiska skillnaden mellan två stimuli som fortfarande kan kännas igen som en skillnad, operativt definierad som den punkt där stimuli redovisas som olika i 50 % av fallen.

Discourse (Kåsera) Att sammanföra meningar till större språkenheter, till exempel stycken, artiklar, romaner, och så vidare.

Discrimination (classical conditioning) Diskriminering (klassisk betingning) Förekomsten av en betingad respons till ett stimulus men inte till ett annat stimulus.

Discrimination (social behaviour) Diskriminering (socialt beteende) Att behandla människor orättvist baserat på vilken grupp de tillhör.

Discriminative stimulus (Diskriminativt stimulus) Ett föregående stimulus som visar sannolikheten för vissa konsekvenser om en reaktion sker.

Disorganized schizophrenia (Desorganiserad schizofreni - hebefreni) En schizofrenisjukdom som kännetecknas av verbal inkonsekvens, störda tankeprocesser, oorganiserat beteende och olämpliga känslomässiga reaktioner.

Displacement (Förskjutning) Ett språks kapacitet att representera objekt och villkor som inte är fysiskt närvarande.

Dissociation theories (of hypnosis) Dissociationsteorier (inom hypnos) Uppfattning som fokuserar på hypnos som ett förändrat tillstånd som innebär ett uppdelat ("dissociation") medvetande; en teori föreslår att en hypnotiserad person samtidigt känner två strömmar av medvetandet som är avskurna ifrån varandra.

Dissociative disorders (Dissociativa störningar) Störningar som innebär en större dissociation av personlig identitet, minne eller medvetande.

Dissociative identity disorder (DID) (Dissociativ identitets störning) En dissociativ störning där två eller flera separata identiteter eller personligheter samexisterar inom en individ.

Divergent thinking (Divergent tänkande) En kreativ form av tänkande som innebär att generera nya idéer som avviker från det normala sättet att tänka om något.

Divided attention (Delad uppmärksamhet) Förmågan att utföra mer än en aktivitet samtidigt.

Dodo bird verdict ("The Dodo Bird Verdict") Den slutsats som vissa psykoterapiforskare nått att praktiskt taget alla behandlingsmetoder har liknande framgångar.

Door-in-the-face technique (Dörren-i-ansiktet tekniken) En manipulativ teknik där någon gör en stor förfrågan, förväntar dig att säga nej, och sedan begär något mindre.

Dopamine hypothesis (Dopaminhypotesen) Hypotesen säger att symptom på schizofreni produceras av överaktivitet i dopaminsystemet i områden i hjärnan som reglerar emotionella uttryck, motiverat beteende och kognitiv funktion.

Double-blind procedure (Dubbelblind) Ett försök där både deltagare och försöksledare hålls ovetande om den forskningvillkoren som deltagarna har tilldelats.

Downward comparison (Nedåtgående jämförelse) Att se sig själv som bättre än normen.

Drive (Drift) Ett tillstånd av inre spänningar som motiverar en organism att uppträda på ett sätt som minskar denna spänning.

Dual coding theory (Tvåvägskodning) Teorin vidhåller att om vi kodar information med hjälp av både verbala och bildspråkskoder så ökar chanserna att minst en av de två koderna kommer att finnas tillgängliga senare för att minnas.

Dual-process theory (Två-process teori) En modern teori om färgseende som kombinerar de trikromatiska och opponent-process teorierna. Ljusvågor kodas med röd-, blå- och grön-känsliga tappar i näthinnan och av motsatta processer därefter i det visuella systemet.

Dynamic testing (Dynamisk provning) Ett förfarande där standardiserad provning följs upp med ett samspel där granskaren ger föremål guidad feedback på hur du förbättrar prestanda och iakttar hur föremålen utnyttjar information.

Dysthymia (Dystymi) En depressiv sjukdom med måttlig intensitet som inträffar under lång tid men som inte stör funktioner på samma sätt som en grav depression gör.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

E

Eclecticism (Eklekticism) Ett förhållningssätt till terapi som innehåller principer och förfaranden från flera behandlingar för att ge den lämpligaste behandlingen till en klient.

Effect size (Effektstorlek) I metaanalys, ett mått på behandlingseffekt, som visar hur många procent av behandlade klienter förbättras mer än den genomsnittliga obehandlade klienten.

Ego (Ego) En aspekt av Freuds tripartilmodell; den "verkställande" delen av personligheten som är delvis medveten och medlar mellan detets impulser, superegots förbud, och dikterar av verkligheten.

Ego-approach goals (Ego-strategi mål) En prestation inriktning som fokuserar på att bli dömd framgångsrik som en följd av att vara bättre än andra.

Ego-avoidance goals (Ego-undvikande mål) En prestationinriktning som fokuserar på att undvika negativa bedömningar av sig själv eller andra, på grund av underlåtenhet att överträffa andra.

Egocentrism (Egocentrism) Svårigheter att se världen från någon annans perspektiv.

Ego orientation (Egoorientering) I målorienteringsteori, en inriktning som definierar framgång genom att åstadkomma bättre resultat än andra.

Elaborative rehearsal (Elaborativ repetition) Inriktning på betydelsen av information eller att relatera den till andra saker vi redan vet.

Electra complex (Electrakomplexet) Den kvinnliga versionen av Oidipuskomplexet, där det kvinnliga barnet har erotiska känslor mot sin far, önskar att ha honom sexuellt, och ser hennes mamma som en rival.

Electroencephalograph (EEG) Elektroencefalogram (EEG) En maskin som används för att registrera aktivitet bland tusentals nervceller genom elektroder fästa i hårbotten.

Eliciting stimuli (Framkallande stimuli) Inre eller yttre signaler som framkallar en känslomässig respons.

Embryo (Embryo) En vetenskaplig term för den prenatala organismen från den andra veckan till den åttonde veckan efter befruktningen.

Emotion (Känsla) Ett mönster av kognitiva, fysiologiska och beteendemässiga svar på situationer och händelser som har personlig betydelse, d.v.s. en betydelse för viktiga mål eller motiv.

Emotional intelligence (Emotionell intelligens) Förmågan att reagera adaptivt i den emotionella sfären genom att läsa och reagera, på lämpligt sätt, andras känslor, och natt vara medveten om och att ha förmågan att kontrollera sina egna känslor.

Emotion-focused coping Känslofokuserat försvar (coping) Coping strategier inriktade på att minimera eller minska känslomässiga reaktioner på en stressfaktor.

Emotion regulation (Emotion regulering) De processer där vi utvärderar och ändrar våra känslomässiga reaktioner.

Empathy (Empati) Förmågan att uppleva samma emotionella respons som en annan person; i terapi, förmågan hos en terapeut att se världen genom klientens ögon och att förstå klientens känslor.

Empathy-altruism hypothesis (Empati-altruism hypotesen) En syn som menar att ren altruism existerar och att den produceras av förmågan att empatisera med den person som är i behov av stöd.

Empirical approach (Empirisk konstruktion) En metod att testa konstruktion där saker och ting (oavsett innehåll) har valt att skilja mellan två grupper som man vet skiljer sig inom en viss personlighetsvariabel.

Empirically supported therapies (ESTs) (Empiriska stödterapier) Psykoterapi och beteendeförändrings metoder som har visat sig vara effektiva i kontrollerade kliniska prövningar; även kallad evidensbaserad terapi.

Encoding (Inkodning) Att få information i minnet genom att översätta den till en neural kod som hjärnan processer och lagrar.

Encoding specificity principle (Inkodningsspecificitet) Teorin säger att minnet förbättras när villkoren närvarande vid hämtning matchar de som var närvarande under inkodning.

Endocrine system (Endokrina systemet) Kroppens system av körtlar som utsöndrar hormoner i blodet och därmed påverkar många kroppsfunktioner.

Endorphins (Endorfiner) Naturella opiumliknande ämnen som är inblandade i smärtlindring.

Entity theorist (Entitetsteoretiker) En person som anser att människors kännetecken är relativt oföränderliga.

Episodic memory (Episodminne) Vårt lager av faktiska kunskaper som rör personliga erfarenheter; när, var, och vad som hände i episoder av våra liv.

Equal status contact (Lika status kontakt) Principen att fördomar mellan människor kommer med stor sannolikhet att minska när de ägnar sig åt fortsatt nära kontakt, har samma status inom ramen för deras samverkan, arbetar för att uppnå ett gemensamt mål som kräver samarbete, och stöds av större sociala normer som uppmuntrar ett minskade av fördomar.

Escape conditioning (Flyktinlärning) En form av inlärning där organismen lär sig att utföra ett beteende för att avsluta ett aversivt stimulus.

Evolution (Evolution) En förändring över tid av den frekvens som vissa gener uppkommer, och de egenskaper som de producerar.

Evolutionary/circadian sleep models (Evolutionära/cirkadiska sovmodeller) Teorier som säger att i samband med evolution utvecklade varje art et adaptivt cirkadiskt sova-vakna mönster som ökade sina chanser att överleva i förhållande till sina miljökrav.

Evolutionary personality theory (Evolutionär personlighetsteori) Ett nyligen utvecklat försök att förklara personlighetsdrag såsom "de Fem Stora" i samband med evolutionen av den mänskliga arten; dessa egenskaper är tänkta att ha utvecklas från processer av det naturliga urvalet.

Evolutionary psychology (Evolutionär psykologi) Ett område inom forskning som fokuserar på betydelsen av evolutionära processer (särskilt naturligt urval) i utvecklingen av adaptiva psykologiska mekanismer och sociala beteenden hos människor.

Expectancy- value theory (Förväntan-värde teorin) En kognitiv teori om att målinriktat beteende är både påverkat av (1) personens förväntning att ett visst beteende kommer att bidra till att nå målet och (2) hur positivt eller negativt personen värderar målet.

Experiment (Experiment) En forskningsmetod där forskaren manipulerar en eller flera oberoende variabler under kontrollerade förhållanden och mäter i vilken utsträckning manipulationen förändrar en beroende variabel.

Experimental group (Experimentell grupp) I ett experiment, den grupp som får en behandling eller är utsatt för en aktiv nivå av den oberoende variabeln.

Experimenter expectancy effects (EEEs) (Försöksledareffekt) Subtila och oavsiktligt sätt på vilka en experimentalisten påverkar deltagarna att uppträda på ett sätt som kommer att bekräfta experimentalistens antaganden.

Explicit memory (Explicit minne) Medveten eller avsiktlig minneshämtning.

Explicit prejudice (Explicita fördomar) Fördomar som uttrycks offentligt, som när man talar med någon eller när man svarar på ett frågeformulär.

Exposure therapies (Exponeringsterapier) Terapeutiska metoder som är avsedda att släcka ångestrespons genom att utsätta klienterna för ångeststimulus eller ångestfyllda situationer samt att samtidigt förhindra flykt eller undvikande.

Expressed emotion (Uttryckt känsla) Ett familjeinteraktionsmönster som inbegriper kritiken, fientlighet, och överinvolvering, som är associerad med återfall i tidigare inlagda schizofrena patienter som återvänder hem.

Expressive behaviours (Expressiva beteenden) Iakttagbart beteende som medföljer subjektivt upplevda känslor.

External validity (Yttre validitet) I vilken mån resultaten av en undersökning kan generaliseras till andra människor, inställningar och villkor.

Extinction (classical conditioning) Utsläckning (klassisk betingning) Uppstår när ett betingat stimulus presenteras utan obetingat stimulus, vilket gör att den betingade responsen försvagas och slutligen upphör att inträffa.

Extinction (operant conditioning) (Utsläckning - operant betingning) Se operant utsläckning.

Extrinsic motivation (Yttre motivationsfaktorer) Motivation att utföra ett beteende för att få yttre belöningar och förstärkningar, t.ex. pengar, status, uppmärksamhet och beröm.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

F

Facial feedback hypothesis (Ansiktsfeedback hypotesen) En hypotes som säger att somatisk feedback från ansiktsmusklerna till hjärnan påverkar den emotionella upplevelsen.

Factor analysis (Faktoranalys) En statistisk teknik som tillåter en forskare att minska ett stort antal mätningar till ett litet antal kluster eller faktorer, sen identifierar de kluster av beteende eller testresultat som är starkt korrelerade med varandra.

Fantasy-prone personality (Fantasibenägen personlighet) Tendensen hos vissa människor att spendera mycket av sin vakna tid boendes i en levande, rik fantasivärld som de kontrollerar.

Feature detectors (Struktursdetektorer) Sinnesnerver som svara på särskilda egenskaper hos ett stimulus, såsom dess form, vinkel, eller färg.

Feminist therapy (Feministterapi) En inriktning som fokuserar på kvinnofrågor och strävar efter att hjälpa kvinnliga klienter att få större självbestämmande.

Foetal alcohol syndrome (FAS) Fetalt alkoholsyndrom (FAS) En svår grupp av avvikelser som är ett resultat av prenatal exponering för alkohol.

Foetus (Foster) En vetenskaplig term för den prenatala organismen från den nionde veckan efter befruktningen till födseln.

Figure-ground relations (Varseblivning av figur och grund) Den märkbara organisationen där ett stimulus uppfattas som en figur mot en bakgrund av andra stimuli.

Fixation (Fixering) Ett tillstånd av hindrad utveckling på grund av olösta konflikter vid ett visst tidigare psykosexuellt skede.

Fixed action pattern (Fixerat handlingsmönster) En ej inlärd respons som automatiskt utlöses av ett enkelt (utlösande) stimulus.

Fixed-interval (FI) schedule (Regelbundet intervallschema) Ett förstärkningsschema där de första respons av en viss typ förstärks efter en konstant tidsintervall.

Fixed-ratio (FR) schedule (Regelbundet kvotschema) Ett förstärkningsschema där förstärkning ges efter ett konstan<br> t antal respons av en viss typ.

Flashbulb memories (Blixtminnen) Minnen som verkar så levande och tydliga att vi kan se dem som om de vore riktiga bilder.

Fluid intelligence (gf) (Flytande intelligens) Förmågan att hantera nya problemlösande situationer där personlig erfarenhet inte levererar en lösning (jämför med utkristalliserad intelligens)

Foot-in-the-door technique (Fot-i-dörren teknik) En manipulativ teknik där någon får dig att följa en liten begäran först och senare presenterar en större begäran.

Forebrain (Framhjärnan) Hjärnstrukturer ovanför mitthjärnan, inklusive talamus, hypotalamus, det limbiska systemet, och hjärnhalvorna, som deltar i sensoriska, motoriska och kognitiva funktioner.

Formal operational stage (Formella operationernas period) I Piagets teori, den period då individer kan tänka logiskt och systematiskt om både konkreta och abstrakta problem, skapa hypoteser och testa dem på ett övertänkt sätt.

Fovea (Gula fläcken) Ett litet område i centrum av näthinnan som endast innehåller tappar och där synskärpan är som störst.

Framing (Framing) Tanken att samma information, problem, eller alternativ kan struktureras, presenteras, och tänkas på olika sätt.

Free association (Fria associationer) I psykoanalys, förfarandet att prata ut om alla tankar som kommer till tanken utan censur.

Frequency (Frekvens) Inom hörsel, det antalet cykler per sekund hos en ljudvåg som är ansvarig för tonhöjden; frekvens mäts i Hertz (Hz), vilket är en cykel per sekund.

Frequency distribution (Frekvensfördelning) För en samling datavärden, en tabell som visar hur ofta varje värde har skett för en viss variabel.

Frequency theory of pitch perception (Frekvensteorin) Vidhåller att antalet nervimpulser som skickas till hjärnan genom hårcellerna i hörselsnäckan motsvarar frekvensen av ljudet; denna teori är korrekt vid låga frekvenser.

Fully functioning persons (Fullt fungerande personer) Rogers term för självförverkligande människor som är fria från orealistiska värdesvillkor och som uppvisar överensstämmelse, spontanitet, kreativitet och en vilja att utvecklas vidare.

Functional fixedness (Funktionell slutenhet) Ett fenomen som ofta förekommer i problemlösningsuppgifter där sedvanligt nyttjande av ett föremål stör dess användning i en ny situation.

Functionalism (Funktionalism) En tidig lära inom amerikansk psykologi som fokuserade på medvetenhetens funktioner och beteende när det gäller att hjälpa organismer att anpassa sig till sin miljö och för att tillgodose deras behov.

Functional MRI (fMRI) (Funktionell MRI - Magnetröntgen) En metod för att skanna hjärnan som ger bilder av blodflödet med mindre än en sekunds mellanrum.

Fundamental attribution error (Basala attributionsfelet) Tendensen att underskatta effekterna av situationen och överskatta betydelsen av personliga faktorer när man förklarar andra människors beteende.

Fundamental emotional patterns (Basala känslomönster) Känslomässiga responsmönster som anses vara medfödda. <br>

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

G

Gate control theory (Teorin om grindkontroller) En förklaringsmodell för smärta som förutsätter att det finns en "grind" mekanism i ryggmärgen och hjärnan kan öka eller minska upplevelsen av smärta genom att reglera flödet av smärta impulser till hjärnan.

Gender constancy (Könkonstans) Förstå att vara manlig eller kvinnlig är en permanent del av en person.

Gender identity (Könsidentitet) Den känsla av kvinnlighet eller manlighet som är en integrerad del av vår identitet.

Gender (Kön) Organiserade mentala strukturer som innehåller vår förståelse av de attribut och beteenden som är lämpliga och förväntas för män och kvinnor.

General adaptation syndrome (GAS) Allmänna adaptionssyndromet Selyes beskrivning av kroppens svar på stressfaktorer, som omfattar successiva faser av alarmering, motstånd och utmattning.

Generalized anxiety disorder (Allmänt ångestsyndrom) Ett kroniskt tillstånd av diffus, eller "fritt flytande" ångest som inte är knuten till specifika situationer eller föremål.

Generativity (Skapande - Produktivitet) Principen att, i ett visst språk, symboler kan kombineras för att skapa ett oändligt antal meddelanden som har ny innebörd.

Genes (Gener) De biologiska enheter av arvsmassa som finns i kromosomerna.

Genotype (Genotyp) Den specifika genetiska uppbyggnaden hos den enskilde, som kan uttryckas i den observerbara fenotypen.

Genuineness (Äkthet) Förmågan hos en terapeut att ärligt uttrycka hennes eller hans känslor till en klient.

Gestalt laws of perceptual organization (Gestalt laws of perceptual organisation) Föreställningen att människor grupperar och tolkar stimulus i enlighet med likhet, närhet, avslut, och kontinuitet.

Gestalt psychology (Gestaltpsykologi) Tysk lära inom psykologi som betonar den naturliga organisationen av perceptuella delar i helheter, eller mönster, liksom betydelsen av insikt i problemlösning

g factor (Allmän faktor) En allmän intellektuell kapacitet som ligger till grund för mer specifika intellektuella förmågor.

Glucose (Glukos) En enkel sockerart som är kroppens (och framför allt hjärnans) största källa av omedelbart användbart bränsle.

Graded potential (Graderad potential) En förändring av den elektriska potentialen i en nervcell som står i proportion till intensiteten av den inkommande stimulering men inte tillräcklig för att producera en aktionspotential

Grammar (Grammatik) I alla språk, den uppsättning regler som dikterar hur symboler kan kombineras för att skapa meningsfulla enheter för kommunikation.

Group polarization (Grupppolarisering) När en grupp av likasinnade människor tar upp en fråga, den "genomsnittliga" åsikten av den grupp medlemmar tenderar att bli mer extrema.

Groupthink (Grupptänkande) Tendensen hos gruppmedlemmar att avbryta kritiskt tänkande, eftersom de är motiverade att försöka nå en överenskommelse.

Gustation (Gustation - smak) Smaksinnet.

 

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

H

Habituation (Habituering - tillvänjning) En minskning av responsstyrkan på ett upprepat stimulus.

Hallucinations (Hallucinationer) Falska sensoriska uppfattningar som har en stark verklighetskänsla.

Hallucinogens (Hallucinogener) Droger såsom LSD och ketamin, som snedvrider eller intensifierar sensoriska upplevelser och framkallar hallucinationer och störda tankeprocesser.

Harm reduction(Skadereduktion) En förebyggande strategi som inte är utformad för att eliminera ett problematiskt beteende utan att minska dess skadeverkningar.

Health psychology (Hälsopsykologi) Studier av psykologiska och beteendemässiga faktorer i förebyggande syfte, behandling av sjukdom och i förbättringen av hälsan.

Hering's opponent-process theory (Herings opponent-process teori)Den färgseendeteori om att näthinnan innehåller tre typer av färgreceptorer som reagerar olika på röd-grönt, blåt, gult och svart-vitt ljus; opponent-processerna som resulterar kan ge en uppfattning om färgnyans.

Heritability coefficient (Heritabilitetskoefficient) En numerisk uppskattning av den andel av variationen inom en grupp i en viss egenskap som kan hänföras till genetiska faktorer.

Hertz (Hz) (Hertz - Hz) Måttet av en ljudvågs frekvens som cykler per sekund.

Heuristics (Heuristik) En metod för problemlösning som kännetecknas av snabb och enkel sökning som liknar tumregler.

Higher-order conditioning (Betingning av högre ordning) Klassisk betingning; ett neutralt stimulus blir ett betingat stimulus efter att den har kopplats ihop med något annat betingat stimulus (snarare än med det ursprungliga obetingade stimulus).

Hindbrain (Bakhjärnan) Den del av hjärnan som ligger precis ovanför ryggmärgen som innehåller hjärnstammen och lillhjärnan.

Hippocampus (Hippocampus) En struktur av det limbiska systemet som spelar en avgörande roll i bildandet och lagring av minnen.

Histogram (Histogram) En graf över frekvensfördelningen.

Homeostasis (Homeostas) Upprätthållningen av biologiska jämvikter, eller balans, inom kroppen.

Hormones (Hormoner)Ämnen som utsöndras av körtlar i det endokrina systemet och som reser i blodomloppet och påverkar kroppens organ, psykologiska funktioner och utveckling.

Humanistic perspective (humanism) Humanistiskt perspektiv (humanism)En psykologiskt synvinkel som understryker personlig frihet, valfrihet, och egenföretagande.

Hypnosis (Hypnos) Ett beting för en ökad lättpåverkan där vissa människor kan uppleva föreställda situationer som om de vore verkliga.

Hypnotic susceptibility scale (Mottaglighet för hypnos) A set of induction procedures and test questions that enable researchers to measure a person's responsiveness to hypnotic suggestions.

Hypochondriasis (Hypokondri) En psykosomatisk sjukdom som kännetecknas av en överreaktion för fysiska symptom och en övertygelse om att man har eller är på gränsen till en allvarlig sjukdom.

Hypothalamus (Hypotalamus) En framhjärnestruktur som befinner sig under talamus och ovanför hypofysen som styr autonomiska och hormonella processer och spelar en viktig roll i många aspekter av motivation och emotionella beteenden.

Hypothesis (Hypotes) En preliminär förklaring eller en förutsägelse om ett visst fenomen.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

I

Id (Detet) En aspekt ur Freuds tripartilmodel; den primitiva och medvetslösa delen av personligheten som innehåller instinkter.

Illusions (Illusioner) Feltolkningar som bygger på falska perceptuella hypoteser som ofta beror på beständigheter som inte tillämpas på det stimulus i fråga.

Imaginal thought (Visuella tankeoperationer - tänkande i bilder) En form av tänkande som använder bilder som kan vara från någon sinnesmodalitet.

Implicit memory (Implicit minne - tyst minne) När minnet påverkar vårt beteende utan att vi är medvetna om det.

Implicit prejudice (Implicita fördomar) Fördomar som är dolda från allmänheten, antingen avsiktligt eller på grund av att personen inte är medvetna om att de skadas.

Imprinting (Prägling) En plötslig, biologiskt förberedd form av hängivenhet hos vissa arter.

Inattentional blindness (Ouppmärksamhetsblindhet) Underlåtenhet av obevakade stimuli att registrera sig i medvetandet.

Incentive (Incitament) Ett miljömässigt stimulus eller villkor som motiverar beteende.

Incremental theorist (Inkrementell teoretiker) En person som anser att människors egenskaper är föränderliga, inte fixerade.

Incubation (Inkubering) Ett fenomen där lösningen på ett problem plötsligt visas i medvetandet efter det att en problemlösare har slutat tänka på det ett tag.

Independent variable (Oberoende variabel) I ett experiment, den faktor som styrs av forskaren.

Individualism (Individualism) En kulturell inriktning, typisk för många västerländska nationer, som främjar förverkligandet av den enskilda individen över gruppens mål; självständig identitet bygger främst på ett eget attribut och resultat (jämför med kollektivism).

Inductive reasoning (Induktivt resonemang) Resonemanget fortsätter från en rad särskilda omständigheter till en allmän slutsats eller princip.

Indulgent parents (Eftergivna föräldrar) Vårdgivare som har varma och omtänksamma relationer med sina barn men inte ger mycket vägledning och disciplin.

Infantile amnesia (Infantil amnesi) En oförmåga att komma ihåg personliga erfarenheter från de första åren av våra liv.

Inferential statistics (Slutledningsstatistik) Sannolikhetsbaserad statistik som talar om för oss hur säker vi kan vara med att dra slutsatser om en population som grundar sig på resultaten från ett prov.

Informational social influence (Socialt inflytande) Följer åsikter eller beteende hos andra människor, eftersom vi anser att de har rätt kunskap och att vad de gör är "rätt".

Informed consent (Informerat medgivande) Principen att före det att man kommer bestämmer sig för att delta i forskning, en person bör få fullständig information om processer, de fördelar, risker, rättigheter att utträda när som helst utan påföljd, samt frågor om sekretess och integritet.

Insanity defence (Sinnessjukdom som försvar) I USA är det ett rättsligt beslut att den tilltalade kan vara så allvarligt mentalt nedsatt när ett brott begicks att han eller hon var oförmögen att uppskatta felet runt handlingen eller att kontrollera hans eller hennes beteende.

Insight(Insikt -Gestaltpsykologi) den plötsliga syn på en bra fråga eller lösningen på ett problem, i psykoanalys; medvetenheten av omedveten dynamik som ligger till grund psykologiska problem.

Insomnia (Sömnlöshet) En sömnstörning som innebär kroniska svårigheter att somna, sova, eller uppleva lugna sömn.

Instinct (Instinkt) En ärftlig egenskap, gemensamt för alla medlemmar inom en art, som automatiskt ger en viss reaktion när organismen utsätts för en viss stimulans.

Instinctive drift (Instinktiv drift) Tendensen för instinktiva beteenden att bli åsidosätta en betingad process, vilket gör det svårt att skapa eller bibehålla en preparerad respons.

Instrumental behaviours (Instrumentellt (målinriktat) beteende) Beteenden som är inriktade på att uppnå konkreta mål eller utföra specifika uppgifter.

Intelligence (Intelligens) Förmåga att skaffa sig kunskaper, att tänka och resonera effektivt, och fungera adaptivt med miljön.

Intelligence quotient (IQ) Intelligens kvot (IQ) Ursprungligen definierad som psykisk ålder delat med kronologisk ålder multiplicerat med 100; en IQ på 100 indikerar att en person är genomsnittet för hans eller hennes åldersgrupp. IQ värderingar i dag bygger på normer som härrör från personer i olika åldrar.

Inter-rater or inter-judge reliability (Interbedömarereliabilitet) I vilken utsträckning olika observatörer är överens i sin poängsättning i ett särskilt prov eller observerat beteende.

Internal consistency (Inre överensstämmelse) I vilken utsträckning saker i ett psykologiskt test korrelerar med varandra, något som tyder på att de mäter en gemensam nämnare.

Internal-external locus of control (Inre-yttre) Rotters teori, en generaliserad förväntan att ens resultat är under intern kontra extern kontroll.

Internal validity (Inre överensstämmelse) I vilken mån ett experiment ger tydliga orsakssamband, den inre överensstämmelsen är hög när det inte finns någon oklarhet över variabler.

Interneurons (Interneuroner) Neuroner som är varken sensoriska eller motoriska nervceller, men som kan utföra associativa eller integrerande funktioner inom nervsystemet.

Interpersonal therapy (Interpersonell terapi) En form av terapi som fokuserar på klientens interpersonliga problem och syftar till att utveckla nya personliga färdigheter.

Interpretation (in psychoanalysis) Tolkning (i psykoanalys) Ett uttalande som gjordes av analytikern som är avsett att främja insyn i klienten.

Intrinsic motivation (Inre motivationsfaktor) Den motivation att utföra en uppgift bara för att en finner det intressant eller roligt för sin egen skull.

Kin selection (Släktskapsselektion) Uppfattningen att organismer med störst sannolikhet hjälper andra med vilka de delar de flesta generna - nämligen, deras avkomma och genetiska släktingar.

Kinesthesis (Kinestesis) The body sense that provides feedback on the position and movements of our body parts.

Knowledge-acquisition components (Kunskapsförvärvskomponenter) I Sternbergs triarkiska modell om intelligens, den mentala förmåga som gör att vi kan lära oss av våra erfarenheter, lagra information i minnet, och kombinera nya insikter med tidigare förvärvade information.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

J

James-Lange theory (James-Lange teorin) En teori om känslor som föreslog att emotionella erfarenheter grundar sig på en persons uppfattning om hans eller hennes kroppsliga reaktioner.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

K

Kin selection (Släktskapsselektion) Uppfattningen att organismer med störst sannolikhet hjälper andra med vilka de delar de flesta generna - nämligen, deras avkomma och genetiska släktingar.

Kinesthesis (Kinestesis) The body sense that provides feedback on the position and movements of our body parts.

Knowledge-acquisition components (Kunskapsförvärvskomponenter) I Sternbergs triarkiska modell om intelligens, den mentala förmåga som gör att vi kan lära oss av våra erfarenheter, lagra information i minnet, och kombinera nya insikter med tidigare förvärvade information.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

L

Language (Språk) Ett system av symboler och regler för att kombinera dem, som kan producera ett oändligt antal möjliga meddelanden och betydelser.

Language acquisition device (LAD) (Språkinlärning mekanism) In Chomsky's theory, an innate, biologically based mechanism that facilitates the learning of language.

Language acquisition support system (LASS) (Språkinlärning mekanism) Den sociala möjligheten till lärande som deltar i att lära sig ett språk.

Latent learning (Latent inlärning) Lärande som uppstår i avsaknad av förstärkning, men som inte visas förrän förstärkningen senare förs in i situationen.

Lateralization (Lateralisering) Den grad av lokalisering av en funktion i antingen höger eller vänster hjärnhalva.

Law of effect (Effektlagen) Thorndikes koncept att ett svar som följs av tillfredställda konsekvenser kommer att vara mer vanligt, medan ett svar följt av otillfredsställande konsekvenser kommer att bli mindre benägna att inträffa.

Learned helplessness theory (Inlärd hjälplöshet) En teori om depression som hävdar att om folk inte kan kontrollera händelser i livet, så utvecklar de ett tillstånd av hjälplöshet som leder till depression.

Learning (Inlärning) En relativt varaktig förändring i en organisms beteende eller prestanda som uppstår som ett resultat av erfarenhet.

Lens (Lins) Den öppna strukturen bakom pupillen som ändrar dess form för att fokusera bilder på näthinnan.

Leptin (Leptin) Ett hormon som utsöndras från fettceller som minskar den allmänna aptiten.

Levels of processing (Processnivå) Begreppet att ju djupare vi bearbetar information, desto bättre kommer den att bli ihågkommen.

Limbic system (Limbiska systemet) En grupp av subkortikala strukturer, bland annat hippocampus och amygdala, som är involverade i att organisera många målriktade och emotionella beteenden.

Linguistic relativity hypothesis (Lingvistiska relativitetshypotesen) Tanken, som föreslagen av Whorf, att människors språk avgör hur de uppfattar och tycker om världen.

Longitudinal design (Longitudinell design) En forskarmetod där samma människor testas upprepade gånger när de blir äldre.

Long-term memory (Långtidsminne) Vårt stora bibliotek med mer varaktiga lagrade minnen.

Long-term potentiation (Långtidspotentiering) En varaktig ökning av synaptisk styrka som uppstår efter en neural krets snabbt stimuleras.

Lowballing ('Lowballing') En otillbörlig teknik där man får dig att åta dig något och då, innan du faktiskt genomför det beteende, så ökar de "kostnaden" för samma beteende.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

M

Magnetic resonance imaging (MRI) (Magnetisk resonanstomografi - MRT) En teknik för undersökning av hjärnan som ger en mycket detaljerad bild av levande vävnad, som bygger på vävnadens svar på ett magnetfält, som kan användas för att studera både struktur och, när det gäller funktionell MRI (fMRI), hjärnfunktioner när de inträffar.

Maintenance rehearsal (Repetition) Att lära sig utantill med hjälp av upprepning av information.

Major depression (Depression) En affektiv störning som kännetecknas av intensiv depression som markant stör funktionen.

Mania (Mani) Ett tillstånd av intensiva, emotionella och beteendemässiga spänningar där en person känns mycket optimistisk och strömförande.

Mastery-approach goals ('Mastery-approach'mål) Mål i samband med en önskan att behärska en uppgift och lära sig nya kunskaper och färdigheter.

Mastery-avoidance goals ('Mastery-avoidance' mål) Mål som återspeglar en rädsla för att man inte presterar tillräcklig.

Mastery goals ('Mastery' mål) Bedriftsmål som fokuserar på viljan att behärska en uppgift och lära sig nya kunskaper eller färdigheter.

Matching effect (Matchandehypotesen) I romantiska relationer, tendensen hos en partner att få en liknande nivå av fysisk attraktionskraft.

Maturation (Mognad) En genetiskt programmerad biologisk process som styr vår tillväxt.

Mean (Medelvärde) En mått som representerar det aritmetiska medelvärdet av en samling datavärden.

Means-ends analysis (Medel-målanalys) En heuristisk problemlösningsstrategi där människor först definierar ett delmål som de hoppas kunna uppnå (ett ”slut”), jämför det delmålet med sina nuvarande kunskaper, och om det finns en skillnad mellan dem, försöker hitta sätt att minska skillnaden.

Measures of central tendency (Mått på centraltendens) Ett värde som beskriver en fördelning (en uppsättning av data) i form av en enda siffra som på något sätt är ”typiskt” för distributionen som helhet.

Measures of variability (Variationsmått) Ett mått som ger information om variationen av datavärden i en distribution.

Median (Median) I en sammanställning av datavärden, den punkt som delar datavärdena i mitten när de är arrangerade från det lägsta till det högsta.

Medulla (Medulla - märg) En hjärnstamstruktur som styr vitala funktioner, inklusive hjärtslag och andning.

Melatonin (Melatonin) Ett hormon som utsöndras av tallkottkörteln som har en lugnande verkan på kroppen och främjar sömn.

Memory(Minne) De processer som gör att vi kan registrera, lagra, och senare hämta erfarenheter och information.

Memory codes (Minneskoder) Mentala representationer av någon typ av information eller påverkan.

Memory consolidation (Konsolidering - befästande av minne) Skapandet av neurala koder som gör att information kan överföras från arbetsminnet till långtidsminnet.

Menstrual synchrony (Synkroniserad menstruation) Den tendens bland vissa kvinnor som lever tillsammans eller är nära vänner att med tiden bli mer lika varandra vad gäller tidpunkten för deras menstruationscykler.

Mental image (Minnesbild) En återgivning av ett stimulus som har sitt ursprung i hjärnan, snarare än från yttre sinnesintryck.

Mental representations (Psykiska föreställningar) Kognitiva representationer av världen, inklusive bilder, idéer, begrepp och principer, som är grunden till tänkande och problemlösning.

Mental set (Mental inställning) Den tendens att fastna vid problemlösningsstrategier eller lösningar som har fungerat tidigare.

Mere exposure effect (Exponeringseffekt) Tendensen att utvärdera en stimulans mer positivt efter upprepad exponering.

Meta-analysis (Metaanalys) En statistisk procedur för att kombinera resultaten från olika studier som undersöker samma ämne.

Metabolism (Ämnesomsättning) Den relativa energiförbrukningen genom kroppen.

Metacognition (Metakognition) Medvetenheten om och förståelsen för ens egna kognitiva förmågor.

Method of loci (Platsmetoden) En hjälp för minnet där delar av information (t.ex. saker i en lista) är associerade med en mental bild av en annan fysisk plats.

Midbrain (Mitthjärnan) Hjärnstrukturer ovanför bakhjärnan som är inblandade i sensoriska och motoriska funktioner samt i uppmärksamhet och medvetandet.

Mind-body dualism (Kropp och själ dualism) Den filosofiska ståndpunkt att själen är en icke-fysisk enhet som inte omfattas av fysiska lagar och därför inte kan reduceras till fysiska processer; kropp och själ är separata enheter.

Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2 (MMPI-2) Ett mycket använt personlighetstest som har utvecklats med hjälp av empiriska metoder att jämföra olika typer av psykiatriska patienter med icke-psykiatriska prov.

Misinformation effect (Missinformationseffekt) Den snedvridning av ett minne på grund av vilseledande information.

Mnemonic device (Mnemoniskt hjälpmedel) En strategi eller teknik som stöd minne.

Mnemonist (memorist) (Mnemonist) En person som visar extra minnesfärdigheter.

Mode (Typvärde) Det variabelvärde som har den högsta frekvensen i en fördelning, alternative det intervall i fördelningen inom vilket de flesta individerna faller.

Monism (Monism) En filosofisk ståndpunkt som säger att psykiska händelser kan reduceras till fysiska händelser i hjärnan, så att kropp och själ är ett och samma.

Monocular depth cues (Monokulära ledtrådar) Ledtrådar som kräver endast ett öga, däribland linjära perspektiv, fallande storlek, höjd i horisontalplanet, konsistens, klarhet, ljus och skugga, rörelse parallax, och interposition.

Mood-congruent recall (Stämningskongruent minne) Den tendens att komma ihåg information eller händelser som stämmer överens med vårt nuvarande humör.

Mood disorders (Affektiva störningar) Psykiska störningar vars huvudsakliga symptom innebär maladaptivt humörstillstånd, till exempel depression eller mani.

Morpheme (Morfem) Den minsta enheten av innebörden i ett visst språk; engelska morfem omfattar hela ord, prefix och suffix. Det finns över 100 000 engelska morfem.

Motivation (Motivation) Den process som påverkar riktning, uthållighet, och kraft inom målinriktat beteende.

Motivational climate (Motiverande klimat) Ett prestationssammanhang som skapats av vuxna. I ett ego-omfattande klimat, utövare jämförs med varandra och uppmanas att konkurrera och att vara bäst; de som ger bäst resultat ska ägnas särskild uppmärksamhet. I ett mästerskap, ansträngning, glädje av aktiviteten och personlig förbättring betonas och belönas.

Motivational interviewing (Motiverande intervju) En behandlingsstrategi som undviker konfrontation och leder klienter till deras eget förverkligande av ett problem och ökar deras motivation till förändring.

Motor cortex (Motorbark) Det kortikala område i den bakre delen av frontalloben som styr frivilliga rörelser på motsatta sidor av kroppen.

Motoric thought (Motoriska tankar) Mentala representationer av motoriska rörelser, såsom kastandet av ett föremål.

Motor neurons (Motoriska neuroner) Specialiserade nervceller som bär nervsignaler från hjärnan och ryggmärgen till muskler och körtlar.

Multimodal treatments (Multimodal behandling) Drogmissbruksingripande som kombinerar ett antal behandlingar, såsom aversionsterapi och 'coping' utbildning.

Myelin sheath (Myelinskida) Ett isolerande ämne på vissa nervcellers axon som ökar hastigheten på en nervtransmission.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

N

Naturalistic observation (Naturalistisk observation) En metod där forskaren iakttar beteende i en naturlig miljö och försöker undvika att påverka deltagarna.

Natural selection (Naturligt urval) Den evolutionära process där egenskaper som ökar sannolikheten för överlevnad och reproduktion bevaras i genpoolen och därmed bli mer vanligt förekommande med tiden.

Need for achievement (Prestationsbehov) Viljan att utföra uppgifter och uppnå mycket hög standard.

Need for positive self-regard (Behov av en positiv självbild) I Rogers personlighet teori, det psykologiska behov av att känna positivt om sig själv och som ligger bakom självförstärkande beteenden.

Negative correlation (Negativ korrelation) Ett förhållande mellan två variabler där högre värden på en variabel är förknippade med lägre värden hos den andra variabeln.

Negative reinforcement (Negativ förstärkning) Den process där en reaktion förstärks när ett aversivt stimulus tas bort.

Negative symptoms (Negativa symptom) Schizofrena symptom som speglar en brist på normala reaktioner, såsom känslor, tal, eller sociala beteenden.

Neglectful parents (Försummande föräldrar) Vårdnadshavare som tillhandahåller varken värme, regler eller riktlinjer.

Neoanalytic theorists (Neoanalytiska teoretiker) Före detta anhängare av Freud, ssom Adler och Jung, som utvecklat sina egna psykodynamiska teorier som i allmänhet tonade ner psykosexuella faktorer till förmån för det sociala området och gav ökad tyngd åt ego funktion.

NEO-PI (NEO-PI femfaktorstestet) Ett objektivt persontest som mäter de fem stora personlighetsfaktorerna.

Nerve deafness(Nervdövhet) Hörselnedsättning som orsakas av skador på hörselsnäckans receptorceller eller på den auditiva nerven.

Neural network (connectionist) model (Neural nätverks (konnektistionsm) modell)Teori som säger att varje begrepp som lagras i minnet representeras av ett unikt mönster av distribuerade och samtidigt aktiverade noder som bearbetar informationen parallellt, även känd som en parallell bearbetnings modell

Neural plasticity (Neural plasticitet) Möjligheten hos nervceller att ändra sin struktur och funktion som svar på erfarenhetsmässiga faktorer eller skada.

Neural stem cells (Neurala stamceller) Omogna 'outnyttjade' celler som har potentialen att mogna till alla typer av neuroner och gliaceller som behövs av hjärnan.

Neurogenesis (Neurogenesis) Produktionen av nya nervceller i nervsystemet, ibland för att ersätta nervceller som har dött eller skadats.

Neuromodulators (Neuromodulatorer) Ett ämne som ändrar eller modulerar den verksamhet som bedrivs av den postsynaptiska nervcellen.

Neurons (Neuroner) Nervcellerna som utgör de grundläggande byggstenarna i nervsystemet.

Neurotic anxiety (Neurotisk ångest) I psykoanalytisk teori, ett tillstånd av ångest som uppstår när impulser från detet hotar att bryta igenom i medvetandet eller beteende.

Neurotransmitters (Signalsubstans) Kemiska ämnen som frigörs från en nervcells axon och som resor över det synaptiska utrymmet och binder till speciella receptorer på en annan nervcell, där de producerar en kemisk reaktion som antingen är retande och hämmande.

Night terrors (Nattskräck) En sjukdom där någon som sover - ofta med en stark känsla av rädsla eller fara - blir upphetsad till ett nära paniktillstånd.

Normal curve (Normalkurva) En symmetrisk klockformad kurva som representerar en teoretisk fördelning av datavärden inom en befolkning.

Normal distribution (Normalfördelning) En frekvensfördelning i form av en symmetrisk eller klockformad kurva som uppfyller vissa matematiska villkor från sannolikhetslära.

Normative social influence(Normativ social påverkan) Anpassning motiverad av social acceptans och undvikelse av socialt avslag. Conformity motivated by gaining social acceptance and avoiding social rejection.

Norm of reciprocity Normer (kulturell eller grupp) Regler (ofta oskrivna) som anger vilka beteenden som är acceptabla och som förväntas hos medlemmar inom en viss kultur eller en grupp.

Norms (test) Normer (test) Testresultaten från ett relevant urval som används för att bedöma en individs resultat.

Null hypothesis (Nollhypotes) Hypotesen att eventuella observerade skillnader mellan urvalet på variabeln av intresse beror på slumpen (dvs. i ett experiment, hypotesen att den oberoende variabeln inte hade någon effekt på den beroende variabeln).

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

O

Object permanence (Objektpermanens) Erkännandet att objektet fortfarande finns kvar även när den inte längre kan ses.

Object relations theories (Objektrelationsteorier) Teorier som anser att människor skapar bilder eller mentala representationer av sig själva och andra människor som ett resultat av tidiga erfarenheter med vårdnadshavare.

Observational learning (Observationsinlärning) Lärande genom att observera beteendet hos en modell.

Obsession (Tvångstanke) En oönskad och oroande tanke eller bild som invaderar medvetandet och är mycket svår att kontrollera.

Oedipus complex (Oidipuskomplexet) Teorin om att ett manligt barn känner erotiska känslor mot sin mamma, önskan om att ha henne sexuellt, och att han ser sin far som en rival.

Olfaction (Olfaktion) Luktsinnet

Olfactory bulb (Luktloberna) En framhjärnestruktur som tar emot input från luktsinnets receptorer.

Openness (Öppenhet) Inom psykoterapi rör sig detta om klientens vilja att bli personligen involverad i behandlingsprocessen som förutspår gynnsamma terapeutiska resultat.

Operant conditioning (Operant betingning) En typ av lärande där beteende förändras av dess konsekvenser, till exempel genom förstärkning och bestraffning.

Operant discrimination (Operant diskriminering) En operant respons uppstår när ett visst tidigare stimulus är närvarande men inte när ett annat tidigare stimulus är närvarande.

Operant extinction (Operant utsläckning) Uppstår när frånvaron av förstärkning för ett tidigare förstärkt svar orsaker det svaret att försvagas och slutligen upphöra.

Operant generalization (Operant generalisering) En operant respons sker till ett nytt tidigare stimulus som liknar det ursprungliga tidigare stimulus.

Operational definition (Operationell definition) Att definiera ett begrepp eller en variabel när det gäller de särskilda förfaranden som används för att producera eller mäta det.

Opiates (Opiater) En kategori av läkemedel som består av opium och läkemedel som härrör från det, såsom morfin, kodein och heroin.

Optic nerve (Synnerven) Den samling axoner som bär information från de visuella receptorerna till synområdet i talamus.

Organ of Corti (Cortis organ) Strukturer inbäddade i basilarmembranet som innehåller hårcellsreceptorerna för ljud.

Outcome bias ('Outcome Bias') Effekt som uppstår när ett intelligenstest underskattar en persons sanna intellektuell förmåga.

Overconfidence (Tvärsäkerheten) Den genomgående tendens att överskatta ens kunskapsgrad och gissningsförmåga.

Overlearning (Överinlärning) Fortsatt repetition efter det inledande lärandet som avsevärt förbättrar prestanda påminnesuppgifter.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

P

Pain disorder (Somatoforma störningar) Psykosomatisk sjukdom där personen känner smärta som inte kan förklaras genom fysiska skador.

Panic disorder (Panikångest) En ångest som kännetecknas av oförutsägbara panikattacker och en genomgripande rädsla för att ytterligare en kommer att inträffa; kan också leda till agorafobi.

Parallel distributed processing (PDP) model (Parallell bearbetningsmodell) En dator modell där varje objekt i minnet är representerat av ett särskilt mönster av distribuerade men sammankopplade noder som aktiveras samtidigt (d.v.s. de fungerar parallellt), även känt som en neural nätverksmodell.

Paranoid schizophrenia (Paranoid schizofreni) En schizofren sjukdom som kännetecknas av vanföreställt tänkande och misstänksamhet.

Parasympathetic nervous system (Parasympatiska nervsystemet) Den del av det autonoma nervsystemet som bromsar kroppsliga processer för att spara energi och minska upphetsning.

Paraventricular nucleus (PVN) (Paraventrikulär (hypotalamisk) kärna) En grupp av nervceller i hypotalamus med receptorer för signalsubstanser som stimulerar eller minskar aptiten.

Partial (intermittent) reinforcement (Partiell (intermittent) förstärkning) Ett förstärkningsschema där endast en del av responsen av en viss typ följs av en förstärkare

Passionate love (Passionerad kärlek) Form av kärlek som innebär intensiv känslomässig upphetsning och längtan efter en partner.

Pearson product-moment correlation coefficient (Pearsons produktmoment korrelations koefficient) Ett värde som visar riktning och styrka i sambandet mellan två variabler; kan variera i storlek från 1,00 till -1,00.

Perception (varseblivning) Den process där ett stimulus organiseras och ges en mening.

Perceptual constancies (Perceptuell konstans) Förmågan att känna igen stimuliegenskaper (t.ex. storlek, färg, och så vidare) under olika förhållanden.

Perceptual schemas (Perceptuella scheman) Representationer som innehåller de väsentliga inslag i ett perceptionsobjekt.

Perceptual set (Perceptuell inställning) En vilja att uppfatta ett stimulus på ett visst sätt på grund av förväntningar, motiv, känslor eller övertygelser.

Performance components (Utförandekomponenter) I Sternbergs triarkiska modell om intelligens, de särskilda mentala processer som används för att utföra en uppgift.

Peripheral nervous system (Perifera nervsystemet) Alla de nervceller som förbinder centrala nervsystemet med sensoriska receptorer, muskler och körtlar.

Peripheral route to persuasion (Perifera vägen till övertalning) Uppstår när människor inte granskar ett meddelande men påverkas mest av andra faktorer såsom en talares utseende eller ett meddelandes känslomässiga vädjan.

Personal constructs(Personligt begrepp) I George Kellys personlighetsteori, de kognitiva kategorier som används för att sortera händelser och göra jämförelser mellan människor och händelser.

Personality (Personlighet) De egenskaper fastställda av biologin och omgivningen inom en person som står för särskiljande och relativt bestående tankemönster och känslor.

Personality disorder (Personlighetsavvikelse psykopati) Ett kroniskt, oflexibelt och maladaptivt mönster för att uppfatta, tänka och bete sig som allvarligt försämrar en individs förmåga att fungera i sociala eller andra inställningar

Personality traits (Personlighetsdrag) Relativt stabila kognitiva, emotionella och beteendemässiga egenskaper som bidrar till att fastställa människors individuella identiteter.

Personal unconscious (Undermedvetna) Enligt Jung, de aspekter av det omedvetna som uppstår från individens livserfarenheter.

Phenomenology (Fenomenologi) En filosofisk metod som fokuserar på omedelbara subjektiva erfarenheter.

Phenotype (Fenotyp) De observerbara egenskaper som produceras av generna.

Pheromones (Feromoner) Kemiska signaler som finns i naturliga kroppsdofter.

Phobias (Fobier) Stark och irrationell rädsla för ett särskilt föremål eller situationer.

Phoneme (Fonem) Den minsta enheten i talljud i ett språk som kan signalera en skillnad i betydelse. Engelskan har 40 fonem.

Photopigments (Fotopigment) Protein molekyler i stavar och tappar vars kemiska reaktioner när de absorberar ljus leder till nervimpulser.

Placebo (Placebo) Ett icke-aktivt eller inert ämne.

Placebo control group (Placebo kontrollgrupp) En kontrollgrupp som tar emot något som inte antas ha något terapeutiskt värde.

Placebo effect (Placebo effekt) En förändring i beteende som uppstår på grund av de förväntningar eller övertygelse att en tar emot en behandling.

Place theory of pitch perception (Platsteorin) En teori som säger att ljudfrekvenser kodas efter den del av basilarmembranet där vätskevågen i hörselsnäckan når sin höjdpunkt; denna teori står för synen på frekvenser över 4000 Hertz.

Pleasure principle (Lustprincipen) Strävan efter omedelbar njutning som är kännetecknande för detet.

Polygenic transmission (Polygeni) Ett antal gener som arbetar tillsammans för att skapa särskilda fenotypiska egenskaper.

Polygraph (Polygraf) Ett forsknings - och kliniskt instrument som mäter en lång rad fysiologiska reaktioner.

Pons (Hjärnbrygga) En hjärnstamstruktur med sensoriska och motoriska delar vars funktioner är involverade i sömn och drömmar

Population (Population) I en undersökning, alla de individer som vi vill dra en slutsats om.

Positive correlation (Positiv korrelation) Ett förhållande mellan två variabler där ett högre värde på en variabel är förknippat med ett högre värde på den andra variabeln.

Positive psychology movement (Positiv psykologirörelse) En syn som betonar studier av mänskliga styrkor, utveckling, och optimalt levande.

Positive reinforcement (Positiv förstärkning) En respons som är förstärkt med efterföljande förstärkande belöning.

Positive symptoms (Positiva symptom) Schizofrena symptom såsom vanföreställningar, hallucinationer, och stört tal och tänkande.

Positron emission tomography (PET) scan (Positronemissionstomografi (PET) scan) En metod för att scanna hjärnan som ger en visuell bild av nervcellers absorption av radioaktivitet, något som visar hur aktivt de deltar i uppgiften som hjärnan utför.

Post-conventional moral reasoning (Principiell moral) Enligt Kohlberg, det skede där moraliska bedömningar är baserade på ett system med internaliserade, väl genomtänkta moraliska principer.

Posttraumatic stress disorder (PTSD) (Posttraumatiska stressyndromet) Ett mönster av plågsamma symptom, som består av påträngande tankar, undvikande och hyperupphetsning som återkommer efter en traumatisk upplevelse; till exempel, minnesbilder, mardrömmar, sömnlöshet och ångest.

Pragmatics (Pragmatik) Kunskap om de praktiska aspekterna av att använda ett språk, t.ex. hur vårt ordval beror på det sociala sammanhanget.

Pre-conventional moral reasoning (Förmoralisk nivå) Enligt Kohlberg, det skede där moraliska bedömningar är baserade på förväntade bestraffningar eller belöningar.

Predictive bias (Predictive bias) Uppstår när ett intelligenstest framgångsrikt förutspår kriterium (till exempel skola eller jobb prestanda) för vissa grupper men inte för andra.

Prefrontal cortex (Prefrontal kortex) Den del av frontalloben precis bakom ögonen och pannan som är involverad i exekutiva funktioner för planering, självmedvetenhet, och ansvar.

Prejudice (Fördom) En negativ inställning till människor baserat på deras medlemskap i en grupp.

Preoperational stage (Föroperationella stadiet) I Piagets teori, det stadium av kognitiv utveckling där barn representerar världen symboliskt genom ord och mentala bilder men ännu inte förstår grundläggande mentala operationer och regler.

Preparedness (Beredskap) Föreställningen att, genom evolutionen så har djuren blivit biologiskt mottagliga till att lära sig vissa associationer mer än andra.

Primacy effect (Primacyeffekt) När man skapar sig ett intryck, den tendens att lägga större vikt vid de första uppgifterna som man lär sig om en person.

Primary appraisal (Första utvärdering) Den första bedömningen av en situation som gynnsam, irrelevant, eller hotande; en uppfattning om styrkan på kravet.

Primary reinforcer (Primär förstärkare) En positiv förstärkare som uppfyller ett biologiskt behov, såsom mat eller vatten.

Priming (Primning - aktivering) Uppstår när exponering för ett stimulus påverkar hur du därefter svarar på samma eller en annan stimulans; i långtidsminnet så syftar det till aktiveringen av ett koncept av något annat.

Proactive interference (Proaktiv (initierad) aktion) Uppstår när material som man lärt sig tidigare stör minnet av nyare material.

Problem-focused coping (Problem-fokuserad coping) Coping strategier som innebär ett direkt försök att konfrontera och behärska en stressande situation.

Problem-solving dream models (Drömmodeller för problemlösning) Uppfattningen att drömmar kan hjälpa oss att hitta kreativa lösningar på våra problem och konflikter eftersom de inte begränsas av verkligheten.

Problem-solving schemas (Schema för problemlösning) Steg-för-steg skript för att välja ut information och lösa specialiserade typer av problem.

Procedural (nondeclarative) memory Färdighetsminnet: Minnet som återspeglas i lärda färdigheter och insatser.

Projective tests (Projektivt test) Prover, såsom Rorschach och det temainriktade Apperception testet, som lägger fram tvetydiga stimuli till den som tar testet; svaren antas vara baserade på en projektering över de interna egenskaperna hos den personen på stimulit.

Proposition (Påstående - förslag) Ett uttalande som uttrycker en idé.

Propositional thought (Propositionellt tänkande) En tanke som uttrycker en idé i språklig form, som när vi verkar höra eller säga en mening i vårt sinne.

Prospective memory (Prospektivt minne) Att komma ihåg att göra något i framtiden.

Protective factors (Skyddande faktorer) Miljöbetingade eller personliga resurser som hjälper människor att agera bättre i stressituationer.

Prototype (Prototyp) Det mest typiska och bekanta medlemmen i en grupp som definierar ett begrepp.

Proximodistal principle (Proximodistala principen) Den fysiska utvecklingens tendens att börja längs de innersta delarna av kroppen och fortsätta mot de mest avlägsna delarna.

Psychoactive drugs (Psykoaktiva droger) Kemikalier som påverkar mentala processer och beteende genom att tillfälligt ändra verklighetsuppfattningen.

Psychoanalysis (Psykoanalys) En psykologisk teori, ursprungligen utvecklad av Freud, som betonar inre och främst de omedvetna orsakerna till beteende.

Psychodynamic behaviour therapy (Psykodynamisk beteendeterapi) En integration av psykoanalys och beteendeterapi.

Psychodynamic perspective (Psykodynamiskt perspektiv) Ett psykologiskt perspektiv som fokuserar på hur personlighetsprocesser, inklusive omedvetna impulser, försvar, och konflikter, påverkar beteendet.

Psychogenic amnesia (Psykogen minnesförlust) En omfattande men selektiv minnesförlust som uppstår efter en traumatisk händelse.

Psychogenic fugue - also called dissociative fugue (Psykogen flykt) En dissociativ störning där en person förlorar all känsla av personlig identitet så att han eller hon går till en annan plats och upprättar en ny identitet.

Psycholinguistics (Psykolingvistik) Det vetenskapliga område som studerar psykologiska aspekter av språk

Psychological test (Psykologiska test) En metod för att mäta individuella skillnader relaterade till vissa psykiska föreställningar, baserat på ett urval av relevanta beteende som erhållits under standardiserade förhållanden.

Psychology (Psykologi) Läran om minnet och beteende.

Psychometrics (Psykometri) Den statistiska undersökningen av psykologiska tester, till exempel den psykometriska synen på intelligens är inriktat på antal och typ av förmågor som definierar intelligens.

Psychophysics (Psykofysik) Läran om relationerna mellan de fysiska egenskaperna hos stimuli och de sensoriska upplevelser de framkallar.

Psychosexual stages (Psykosexuella stadier) Utvecklingsstadier där den psykiska energin är inriktad på vissa kroppsdelar. De stora barndomsskedena är det orala, anala, falliska, latenta och genitalia faserna; erfarenheter under dessa faser antas forma personlig utveckling.

Psychosocial stages (Psykosociala stadier) Utvecklingsstadier som har föreslagits av Erikson, där var och en involverar en "kris" (d.v.s. konflikt) över hur vi ser oss själva i förhållande till andra människor och världen.

Psychosurgery (Psykokirurgi) Kirurgiska ingrepp, till exempel lobotomi eller cingulotomi, där hjärnvävnaden inblandad i ett beteende tas bort.

Puberty (Puberteten) En period av snabb biologisk mognad där personen blir kapabel till sexuell reproduktion.

Punishment (Bestraffning) Ett svar försvagas av ett aversivt resultat som följer.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

Q

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

R

Random assignment (Randomiserad (slumpmässig) tilldelning) En procedur där sannolikheten är lika stor för varje deltagare att bli tilldelad till någon en grupp inom ett experiment.

Randomized clinical trial (Randomiserad (slumpmässig) klinisk prövning) En forskningskonstruktion som omfattar slumpmässig tilldelning av klienter med särskilda problem till en experimentell grupp eller till en kontrollgrupp så att man kan dra slutsatser om behandling effekt.

Random sampling (Slumpmässigt urval - sannolikhetsurval) I opinionsundersökningar, en metod för urvalet, där varje medlem av befolkningen har en lik sannolikhet att ingå i urvalet.

Range (Variationsvidd) Ett värde som visar skillnaden mellan det högsta och det lägsta datavärdet i en distribution.

Rational-theoretical approach (Rational-theoretical approach) En metod för att testa konstruktion där testet baseras på en teoretikers syn på en viss konstruktion.

Reaction range (Reaktionsvidd) De genetiskt påverkade gränser inom vilka miljöfaktorer kan utöva sin effekt på en organism.

Realistic conflict theory (Realistisk (konflikt) teorin) Hävdar att konkurrens om begränsade resurser främjar fördomar.

Reality principle (Realitetsprincipen) Egots benägenhet att beakta verklighetsfaktorer och att agera på ett rationellt sätt i behovstillfredsställelse.

Receptor sites (Receptorer) Protein molekyler på nervcellers dendriter som är speciellt utformade för att rymma en särskild signalsubstans.

Reciprocal determinism (Ömsesidig determinism - bestämmelse) Banduras modell för tvåvägskommunikation mellan person, beteende och miljö.

Reflexes (Reflexer) Automatiska, medfödda beteenden som utlöses av specifika stimuli.

Regression - in psychoanalytic theory (Regression - i psykoanalytisk teori) En försvarsmekanism där en person återgår till ett tidigare skede av utveckling som svar på stress.

Reinforcement (Förstärkning) Ett svar förstärkt av ett resultat som följer det.

Relapse prevention (Återfallsförebyggande) En behandling som syftar till att lära ut "coping skills", ökad egenförmåga, och att motverka abstinenseffekt, vilket minskar sannolikheten för återfall.

Reliability - in psychological testing (Reliabilitet - i psykologiska tester) Den konsekvens med vilken en åtgärd bedömer en viss egenskap eller där olika observatörer är överens om en viss värdering.

Remote behaviour sampling ('Remote behaviour sampling') En metod för att samla in prover på beteende från klienter när de lever sitt dagliga liv.

REM sleep (REM-sömn) Ett återkommande sömnstadium som kännetecknas av snabba ögonrörelser, ökad fysiologisk upphetsning, förlamning av de frivilliga musklerna och en stark ökning av antalet drömmar.

REM-sleep behaviour disorder (RBD) Beteendestörningar under REM-sömn En sömnstörning där förlust av muskeltonus, som orsakar normal REM-sömn förlamning, är frånvarande, så den som sover kan röra sig, ibland våldsamt, och till synes agera ut sina drömmar.

Replication (Replikation) Ett sätt att upprepa en undersökning för att avgöra om de ursprungliga slutsatserna kan repeteras.

Representativeness heuristic (Representativitetsheuristik) En tumregel för att uppskatta sannolikheten att ett objekt eller en händelse tillhör en viss kategori baserat på i vilken utsträckning det utgör en prototyp av den kategorin.

Representative sample (Representativt stickprov) Ett prov som återspeglar den viktiga egenskaper hos befolkningen.

Repression (Bortträngning) Den grundläggande försvars mekanism som aktivt håller ångestväckande material i det omedvetna.

Resistance (Motstånd) I stort sett en omedveten manöver som skyddar klienten ifrån att ha att göra med ångestväckande material i terapi.

Response cost - also known as negative punishment and punishment by removal (Negativ bestraffning) En typ av straff där en operant respons försvagas av ett senare avlägsnande av ett stimulus som inte var orsaken till den ursprungliga respons (t.ex. en mobiltelefon tas bort från ett barn som orsakar problem för att få uppmärksamhet)

Response prevention (Responsprevention) Att förebygga flykt eller undvikande svar under exponering till en ångestäckande obetingad stimulans så att utsläckning kan uppstå.

Resting potential (Vilopotential) Den spänning mellan insidan och utsidan på en nervcell (ca -70 mV) på grund av den ojämna fördelningen av joner innanför nervcellens membran och utanför i vätskan som omger nervceller när nervcellen är i vila.

Restoration model ("Restoration model") Teorin att sömn används för våra nedgångna organ och ge oss möjlighet att återhämta oss från fysisk och psykisk trötthet.

Reticular formation (Retikulära systemet) En struktur som sträcker sig från bakhjärnan till lägre framhjärnan som spelar en central roll i medvetslöshet, sömn, och uppmärksamhet, delvis genom att anropa och aktivera den högre hjärnans centrum (stigande delen) och genom att selektivt blockera vissa insatsvaror till högre regioner i hjärnan (fallande delen)

Retina (Näthinnan - retina) Den ljuskänsliga vävnaden vid den bakre delen av ögat som innehåller visuella receptorer

Retrieval (Återvinnande) Processen för att få tillgång till information i långtidsminnet

Retrieval cue (Ledtrådar för återvinnande) All stimuli, vare sig intern eller extern, som utlöser en aktivering av information som lagras i långtidsminnet.

Retroactive interference (Retroaktiv interferens) När nyförvärvade information stör förmågan att komma ihåg information given vid en tidigare tidpunkt

Retrograde amnesia (Retrograd amnesi - minnesförlust) Förlust av minnen från händelser som inträffade före uppkomsten av minnesförlusten.

Reuptake (Återupptag) Den process där en signalsubstans tas tillbaka till upp in i den presynaptiska nervcellen så att de inte fortsätter att stimulera den postsynaptiska nervcellen.

Rods (Stavar) Fotoreceptorer i näthinnan som fungerar under låg belysning men inte ger upphov till färgförnimmelser.

Role Construct Repertory (Rep) Test (Rep-test) Teknik somutvecklades av personlighetspsykologen Kelly för att bedöma människors personliga begrepp genom att be dem att beskriva de sätt som människor liknar och skiljer sig från varandra.

Rorschach test (Rorschachtestet) En projektiv teknik där tolkningen av bläckplumpar används av psykodynamiska psykologer för att bedöma perceptuella och psykodynamiska aspekter i en personlighet.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

s

Sample (Stickprov) I en undersökning, en grupp av individer som dras från befolkningen.

Scatterplot (Spridningsdiagram) Ett diagram som vanligen används för att undersöka sambandsuppgifter; varje X och Y datapar ritas som en enda punkt

Schema (Schema) En mental struktur; ett organiserat mönster av tankar på någon del av världen, till exempel en typ av människor, händelser, situationer eller föremål

Schizophrenia (Schizofreni) En psykotisk sjukdom som innebär allvarligt nedsatt uppmärksamhet, tanke, språk, känslor och beteende.

Script (Skript - händelseschema) Ett specialiserat schema av en händelsesekvens (t.ex. "att gå på bio")

Seasonal affective disorder (SAD) Årstidsrelaterad depression: En störning där depressiva symptom uppstår eller förvärras under vissa årstider (vanligast hösten och vintern) och sedan förbättras under andra säsonger

Secondary appraisal (Andra utvärdering) En bedömning av personliga resurser som krävs för att klara av en stressfaktor.

Secondary (conditioned) reinforcer (Sekundära förstärkare) Stimuli som förvärvar förstärkande kvaliteter genom att vara förknippade med en primär förstärkare.

Seeking social support (Söka socialt stöd) Att söka sig till andra för hjälp eller emotionellt stöd stressfyllda tider.

Selective attention (Selektiv uppmärksamhet) En kognitiv process som fokuserar medvetandet kring vissa stimuli med uteslutandet av andra.

Self (Självet själv) I Rogers teori, en organiserad, enhetlig uppsättning av uppfattningar och övertygelser om sig själv.

Self-actualization (Självförverkligande) I humanistiska teorier, en medfödd tendens att sträva mot att förverkliga sin fulla potential.

Self-consistency (Självkonsekvens) En avsaknad av konflikt i självuppfattningen.

Self-determination theory (Självbestämmandeteorin) En humanistisk teori som formulerades av Deci och Ryan som fokuserar på tre grundläggande psykologiska behov: kompetens, självständighet, och tillhörighet.

Self-efficacy (Egen förmåga) Den övertygelse att vi kan utföra de beteenden som behövs för att åstadkomma ett önskat resultat.

Self-enhancement (Självförstärkning) Processer där man stärker den positiva självsynen.

Self-esteem (Självaktning) Hur positivt eller negativt vi känner om oss själva.

Self-fulfilling prophecy (Självuppfyllande profetia) Uppstår när människors felaktiga förväntningar leder dem till att agera på ett sätt som skapar de förväntade beteende, vilket bekräftar det ursprungliga intrycket.

Self-instructional training (Självinstruktion) En kognitiv coping strategi där man ger adaptiva självinstruktioner till sig själv i avgörande skeden av coping processen.

Self-monitoring (Självgranskning) En personlighetsegenskap som återspeglar folks tendenser att reglera sitt sociala beteende i enlighet med nuvarande ledtrådar i situationen, i motsats till inre värderingar, attityder, och behov.

Self-perception theory (Teorin om självuppfattning) Vidhåller att vi drar slutsatser om våra egna attityder genom att observera hur vi beter oss.

Self-reinforcement processes (Självförstärkningsprocess) Den process vid belöningar och bestraffningar som är beroende av att uppfylla vissa normer för beteende som är ett viktigt underlag för ett beteendes självreglering.

Self-relatedness (Self-relatedness) Inom psykoterapi handlar detta om till klientens förmåga att vara flexibel, att ändra sig, att lyssna noga på terapeuten och på ett konstruktivt sätt använda vad han eller hon lärt sig i terapin.

Self-serving bias (Självtjänande bias) Tendensen att göra relativt fler inre attributioner för framgång och yttre attributioner för misslyckanden.

Self-verification (Självbekräftelse) Den tendens att försöka verifiera ens existerande självkoncept.

Semantic memory (Semantiskt minne) Allmän faktisk kunskap om världen och språk, som inkluderar minne för ord och begrepp.

Semantics (Semantik) De språkliga regler för att sätta ihop symboler i språket till vad de representerar.

Senile dementia (Senil demens) Demens (en gradvis förlust av kognitiva förmågor på grund av normala hjärnförsämringar) som börjar efter 65 års ålder.

Sensation (Sensorik) Den process där stimuli upptäcks, omvandlas till nervimpulser, och skickas till hjärnan.

Sensitive period (Sensitiva (känsliga) perioder) En optimal ålder för en viss erfarenhet, men om erfarenheten uppstår vid ett annat tillfälle, så kommer en normal utveckling fortfarande att vara möjlig (Jämför med kritiska perioder).

Sensorimotor stage (Sensorimotoriska stadiet) I Piagets teori, det stadium av kognitiv utveckling där barn förstår deras värld främst genom sensoriska upplevelser och fysiska (motor) interaktioner med föremål.

Sensory adaptation (Sensorisk anpassning) Känslighet för ett oföränderligt stimulus med tiden när nervceller habituerar till stimulit.

Sensory memory (Sensoriskt minne) Minnesprocesser som behåller inkommande sensorisk information bara så länge att de skall uppfattas

Sensory neurons (Sensorisk nervcell) Specialiserade nervceller som sänder meddelanden från sinnesorgan till ryggmärg och hjärna.

Sensory prosthetic device (Sensorprotes) En anordning för att ge sinnesintryck som till viss del kan ersätta det som personens egna sensoriska receptorer inte klarar av.

Separation anxiety (Separationsångest) Mental smärta hos barn när de separeras från en primär vårdgivare, framförallt mellan 12 och 16 månader och försvinner mellan åldrarna 2 och 3 år.

Sequential design (Sekventiell design) En forskarstrategi som omfattar att testa flera åldersgrupper i takt med att de blir äldre.

Serial position effect (Positionseffekter) Den slutsats att minnet påverkas av ett objekts position i en rad.

Set point (Idealvikt) Biologiskt bestämt mått för vår kroppsvikt (eller mer specifikt vår fettmassa)

Sex-typing (Tillägnande av könsroll) Behandla andra människor annorlunda beroende på deras kön.

Sexual dysfunction (Sexuell dysfunktion) Kronisk och nedsatt sexuell funktion som plågar en person.

Sexual orientation (Sexuell läggning) En persons känslomässiga och erotiska preferenser för en partner av ett visst kön.

Sexual response cycle (Sexuella responscykeln) En fysiologisk reaktion på sexuell stimulering som innebär stadier av upphetsning, platå, orgasm, och avtändning.

Sexual strategies theory (Sexuella strategier) Hävdar att könsskillnader vid parningsstrategier och preferenser återspeglar nedärvda biologiska anlag som har formats i kvinnor och män under evolutionen.

Shaping (Beteendeformning) Ett operant betingningsförfarande där förstärkning börjar med ett beteende som organismen redan kan utföra och som sedan är beroende på beteenden som alltmer närmar sig det önskade beteendet.

Shared environment (Gemensam omgivning - miljö) Omgivningen som delas av en familjemedlem eller annan social grupp under en längre tid.

Short-term memory (Korttidsminnet) Ett minne som temporärt innehar en begränsad mängd information.

Signal detection theory (Teorin om identifikation av svaga signaler) En teori som utgår ifrån att en stimulusupptäckt inte baseras på den absoluta tröskeln utan snarare påverkas av belöningar, straff, förväntningar, och motiverande faktorer.

Situation-focused intervention (Situationsfokuserade insatsområden) Förhindrande ansträngningar som är inriktade på att förändra miljön som är kända för att främja utvecklingen av psykiska störningar.

Skinner box (Skinner-box) En experimentell kammare där djuren lär sig att utföra operant respons, till exempel att trycka på en knapp för att få mat, så att inlärningsprocessen kan studeras.

Sleep apnoea (Sömnapné) En störning som kännetecknas av en upprepad cykel där den som sover slutar andas, vaknar och kippar efter luft, och sedan somnar igen.

Slow-wave sleep (Deltasömn) De tredje och fjärde sömnstadierna, där ett EEG uppvisar stora, långsamma hjärnvågor som kallas deltavågor.

Social causation hypothesis (Hypotesen om sociala orsaker) Det förslag som menar på att den högre förekomsten av schizofreni bland låginkomsttagare beror på den ökade stress som de upplever.

Social clock (Sociala klockan) Den uppsättning av kulturella normer om den optimala åldern då arbete, äktenskap, föräldraskap och andra stora livserfarenheter bör inträffa.

Social-cognitive theories (of hypnosis) (Social-kognitiva teorier - om hypnos) Uppfattningen att hypnotiska upplevelser uppstår på grund av att människor är starkt motiverade att ta på sig den hypnotiserade rollen; personen utvecklar en vilja att uppfatta hypnotiska upplevelser som verkliga och ofrivilliga.

Social-cognitive theory (Social-kognitiv teori) En syn på personligheter inom kognitiv beteendeterapi som utvecklats av Bandura och Mischel; den framhäver betydelsen av social inlärning, kognitiva processer, och självreglering.

Social comparison (Social jämförelse) Att jämföra ens personliga egenskaper, förmågor, och åsikter med andra människors.

Social compensation (Social kompensation) Att arbeta hårdare när man är i en grupp än när man är själv för att kompensera för andra medlemmars lägre produktion.

Social constructivism (Socialkonstruktivism) Uppfattningen att människor bygger upp sin verklighet och övertygelse genom sina kognitioner.

Social desirability bias (Social önskvärdhetsbias) En tendens att uppträda på ett sätt som visar sig själv på ett positivt sätt, snarare än att reagera hur man verkligen känner sig.

Social drift hypothesis (Hypotesen om social drift) Föreställningen att när människor utvecklar schizofreni, så försämras deras personliga och yrkesmässiga funktion så att de glider ner för socioekonomiska stegen.

Social exchange theory (Teorin om socialt utbyte) En teori som föreslår att en social relation kan bäst beskrivas som ett utbyte av belöningar och kostnader mellan de två parterna.

Social identity theory (Social identitetsteori) Vidhåller att fördomar härrör från ett behov av att förstärka vår självkänsla.

Socialization (Socialisation) Den process där kultur överförs till nya medlemmar tas upp av dem.

Social learning theory (Social inlärningsteori) Banduras tidigare namn för socialkognitiv teori.

Social loafing (Social slöhet) Tendensen bland människor att använda färre individuella insatser när man arbetar tillsammans i en grupp än när man arbetar ensam.

Social norms (Sociala normer) Delade förväntningar om hur människor bör tänka, känna och bete sig.

Social phobia (Social fobi) En överdriven och olämplig rädsla för sociala situationer där en person kan bli utvärderad och eventuellt generad.

Social role (Social roll) En uppsättning normer som beskriver hur människor i en viss social position (t.ex., "modern", "polismannen") borde bete sig.

Social skills training (Utbildning inom sociala färdigheter) En teknik där en klient lär sig mer effektiva sociala beteenden genom att observera och imitera en skicklig modell.

Social structure theory (Teorin om social struktur) Hävdar att män och kvinnor beter sig annorlunda eftersom samhället leder dem in i olika sociala och ekonomiska roller.

Socio-cultural perspective (Sociokulturellt perspektiv) En åsikt som betonar kulturens och den sociala miljöns roll för att förstå likheter och skillnader i mänskligt beteende.

Somatic nervous system (Somatiska nervsystemet) Den del av det perifera nervsystemet som ger input från sensoriska receptorer och output till de frivilliga musklerna i kroppen.

Somatic relaxation training (Utbildning inom kroppslig avslappning) Ett sätt att frivilligt minska eller förebygga hög upphetsning genom muskelavslappning.

Somatic sensory cortex (Somatosensoriska cortex) De främre delarna av parietalloberna som tar emot sinnesintryck från den motsatta sidan av kroppen.

Somatoform disorder (Somatoform (psykosomatisk) sjukdom) En sjukdom där en person klagar över kroppsliga symptom som inte kan förklaras med faktiska fysiska skador eller dysfunktion.

Source confusion (Källförvirring) Tendensen att påminnas om något eller att känna igen något men att glömma var det hände.

Specificity question (Den centrala frågan) Den yttersta frågan inom psykoterapi forskning: "Vilka psykoterapitekniker – givna av vilken psykoterapeut, för vilken patient, med vilka problem , under vilka omständigheter och med vilken form av patient-terapeut relation – är de mest verksamma?”

Specific phobia (Specifik fobi) En irrationell och överdriven rädsla för ett specifikt föremål eller situationer som innebär lite eller inget verkligt hot.

Speech segmentation (Talsegmentering) Uppgiften att uppfatta var varje ord i en talad mening börjar och slutar.

Splitting ('Splitting') En tendens, som ofta förekommer hos patienter med gränspsykos, att inte integrera de positiva och negativa aspekter av någon annans beteende till en sammanhängande kognitiv representation av den personen.

Spontaneous recovery (in classical conditioning) Spontan återhämtning (i klassisk betingning)Återuppträdandet av en tidigare utsläckt betingad respons efter det att en viss tid har gått efter utsläckning.

Spontaneous remission (Självläkning) Förbättringar av symptom i avsaknad av terapeutisk behandling.

Standard deviation (SD) (Standardavvikelse) Ett mått på variationen som tar hänsyn till hur mycket varje datavärde i en distribution avviker från det genomsnittliga resultatet. Statistiskt sett, kvadratroten av variansen av en samling datavärden.

Standardisation (Standardisering) I psykologiska tester, refererar det till (1) att skapa stolpar för hur man gör ett test eller observationer och (2) som härrör från normer som en individs resultat kan jämföras med.

State-dependent memory (Tillståndsberoende inlärning) Den förstärkta förmågan att hämta information när vårt inre tillstånd vid tiden för hämtning matcher vårt ursprungliga då vi lärde oss det.

Static testing (Statistiska tester) Den traditionella metoden för tester där testet administreras under mycket standardiserade förhållanden.

Statistical significance (Statistisk signifikans) I forskning, en term som betyder att det är osannolikt att något skett av en slump ensam. Psykologer ser normalt ett resultat att vara statistiskt signifikant endast om det kan ha skett av en slump mindre än 5 gånger av 100.

Stereotype (Stereotyp) En generell uppfattning om en grupp eller kategori av människor.

Stereotype threat (Stereotyp hot) Den oron som skapas av den upplevda möjligheten att ens beteende eller prestanda kommer att bekräfta en negativ stereotyp om ens grupp.

Stimulants (Stimulantier) Läkemedel som stimulerar hjärnans aktivitet, något som resulterar i ett tillstånd av spänning eller upphetsad eufori.

Stimulus control (Stimulus kontroll) Förekomsten av ett operant beteende som svar på ett diskriminerande stimulus.

Stimulus generalization (Stimulusgeneralisering) En betingad respons som uppstår till ett stimulus som är annorlunda från det ursprungliga betingade stimulus; det bygger på likheterna mellan dessa stimuli och betingat stimulus.

Stimulus hierarchy (Stimulans hierarki) I systematisk desensibilisering, skapandet av en serie av ångestframkallande stimuli som rangordnas efter hur mycket ångest de framkallar.

Storage (Lagring) Lagring av information i minnet med tiden.

Stranger anxiety (Främlingsrädsla - rädsla för okända personer) Oro över kontakt med främlingar som vanligtvis utvecklas under det första året av barndom och försvinner under det andra året.

Strange situation (Främmande (okänd) situation) Ett standardiserat förfarande som används för att bestämma typ av känsloband mellan ett spädbarn och en vårdnadshavare.

Strategic pluralism (Strategisk pluralism) Föreställningen att flera, även motstridiga, beteendemässiga strategier (t.ex. introversion och extraversion) kan vara anpassningsbara i vissa miljöer och skulle därför bibehållas genom naturligt urval.

Stress (Stress) En term som på olika sätt används för att ange (1) situationer som har starka krav på en organism, (2) det kognitiva, fysiologiska och beteendemässiga svar på sådana situationer, och (3) utbyte mellan individer och krävande situationer.

Stress-induced analgesia (Stress-inducerad smärtsänkning) En minskning av smärtkänslighet som inträffar när endorfiner frigörs under påfrestande förhållanden.

Stressors (Sterssorer) Situationer som ställer krav på organismer som överskrider deras resurser.

Stress response (Stressrespons) Mönstret av kognitiva, fysiologiska och beteendemässiga reaktioner på krav som överstiger en persons resurser.

Stroboscopic movement (Phi fenomenet) Skenrörlighet som uppvisas när den angränsande belysningen tänds och släcks vid specifika tidsintervall.

Structuralism (Strukturalism) En tidig tysk lära inom psykologi som inrättades av Wundt som försökt att studera tankarnas struktur genom att bryta upp det i deras grundläggande komponenter, som ansågs vara förnimmelser.

Structured interview (Strukturerad intervju) Ett standardiserat intervjuprotokoll som endast tillåter i förväg ställda frågor.

Sub-goal analysis (Delmålsanalys) En problemlösningsheuristik där människor angriper ett stort problem genom att formulera delmål, eller mellanliggande steg mot en lösning.

Subjective well-being (Subjektivt välbefinnande) Lycka; mängden av tillfredsställelse med sitt liv.

Sublimation (Sublimering) Den kanalisering av oacceptabla impulser i ett socialt accepterat beteende, som när aggressiva enheter uttrycks i våldsam sport.

Subliminal stimuli (Subliminalt stimulus) Svaga stimuli under den perceptuella tröskeln som inte medvetet uppfattas.

Substance dependence (Substansberoende) Ett maladaptivt mönster av drogmissbruk som orsakar en persons ångest eller som väsentligt försämrar den personens liv; substansberoende diagnostiseras som att inträffa "med ett fysiologiskt beroende" eller om tolerans eller abstinenssymptom har utvecklat.

Suicide (Självmord) Den medvetna handlingen att ta sitt eget liv.

Superego (Superego) I psykoanalys, den moraliska aspekten i en personlighet som internaliserar de normer och värderingar i samhället och fungerar som en persons samvete.

Suprachiasmatic nuclei (SCN) (Suprachiasmatisk kärna) Hjärnans "biologiska klocka" som reglerar de flesta cirkadiska rytmer. Den finns i hypotalamus.

Surface structure (Ytstruktur) En språklig term för den uttalade eller skrivna meningens ord och organisation. Två meningar kan ha helt olika ytstruktur men fortfarande ha samma betydelse.

Survey research (Enkätforskning) En metod som använder enkäter och intervjuer för att få information om många människor.

Sympathetic nervous system (Sympatiska nervsystemet) Den del av det autonoma nervsystemet som har en upphetsningsfunktion på kroppens inre organ, påskyndar kroppens processer och mobiliserar kroppen.

Synaptic space (Synaptiskt spaltrum) Det mikroskopiska utrymmet mellan en nervcells axoner och dendriter/cellkropp hos en annan nervcell där nervimpulser överförs.

Synaptic vesicles (Synaptiska blåsor) Kammare inom ett axon som innehåller signalsubstanser.

Synesthesia (Synestesi - sinnesanalogi) Ett neurologiskt tillstånd där stimuli upplevs inte bara i normal sensorisk modalitet men även i andra.

Syntax (Syntax) Reglerna för hur man kombinerar symboler inom ett visst språk.

Systematic desensitization (Systematisk desensibilisering) Ett förfarande som används för att eliminera ångest med hjälp av motbetingning, där en ny respons som inte är förenligt med ångest är betingat till det ångestväckande betingade stimulit.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

t

Tardive dyskinesia (Tardiv dyskinesi) En oåterkallelig motorisk störning som kan uppstå som en biverkan bland vissa antipsykotiska läkemedel.

Taste buds (Smaklökar) Kemiska receptorer för smak på tungan och i gommen som känner skillnaden på sött, surt, salt och bittert.

Temperament (Temperament) Ett känslo- och beteendemässigt reaktionssätt för miljön, grundat på biologi.

Teratogens (Teratogener) Miljöbetingade (icke-genetiska) agenter som orsakar onormal prenatal utveckling.

Test-retest reliability (Omtestsreliabilitet) Ett mått på sambandet mellan datavärden från samma person och inom samma test som givits vid två olika tillfällen.

Thalamus (Talamus) Ett stort sensoriskt integrations- och reläcentrum i framhjärnan, som ibland kallas för hjärnans sensoriska växel.

THC - tetrahydrocannabinol (THC - tetrahydrocannabinol) Den viktigaste aktiva substansen i marijuana.

Theory (Teori) En uppsättning formella uttalanden som förklarar hur och varför vissa händelser eller fenomen är relaterade till varandra.

Theory of cognitive dissonance (Teorin om kognitiv dissonans) En teori som säger att människor strävar efter att upprätthålla konsekvens i sin tro och sitt agerande och att inkonsekvens skapar dissonans (d.v.s. obehaglig upphetsning) som motiverar människor att återställa balansen genom att ändra sina kognitioner eller sittbeteende.

Theory of mind (Sinnesteorin) En persons övertygelse om "sinnet" och förmågan att förstå andra människors psykiska tillstånd.

Theory of planned behaviour (Teorin om planerat beteende) Vidhåller att vår avsikt att bete oss på ett visst sätt är som starkast när vi har en positiv inställning till detta beteende, när subjektiva normer (våra uppfattningar om vad andra människor tycker att vi borde göra) stödjer våra attityder, och när vi tror att det beteendet är under vår kontroll.

Threat (Hot) I Rogers teori, en erfarenhet vi har som är oförenlig med vårt självkoncept, inklusive vår uppfattning om vårt eget beteende. Hot väcker ångest.

Three-stratum theory of cognitive abilities ('Three-stratum theory of cognitive abilities') En modell om intelligens som grundar sig på en faktorsanalys som innehåller tre hierarkiska nivåer av förmåga, från särskilda färdigheter till en allmän intellektuell (g) faktor.

Tip-of-the-tongue (TOT) state (TOT-tillstånd) Erfarenhet av att inte kunna minnas något men känslan av att man är på gränsen till att komma ihåg det.

Token economy (Teckenekonomi) Ett förfarande där önskvärda beteenden förstärks med polletter eller poäng som i ett senare skede kan lösas in mot andra förstärkare.

Tolerance (Tolerans) Ett tillstånd där allt större doser av ett läkemedel krävs för att producera samma nivå av kroppsliga reaktioner, orsakat av kroppens kompensatoriska åtgärder som motverkar drogens effekt.

Top-down processing (Top-down bearbetning - schemadrivna processer) Perceptuell bearbetning där befintlig kunskap, koncept, idéer, eller förväntningar tillämpas för att förstå inkommande stimulans.

Transduction (Transduktion - signaltransduktion) Omvandlingen av en form av energi till en annan; i sensorik, den process där fysisk stimuli omvandlas till nervimpulser.

Transference (Överföring - transferens) Det psykoanalytiska fenomen där en klient reagerar irrationellt mot den som utför analysen som om han eller hon var en viktig person från klientens tidigare liv och som spelar en viktig roll i klientens dynamik.

Transtheoretical model (Transteoretiska modellen) En modell om beteendeförändringar som innehåller de faser av prekontemplation, kontemplation, preparation, agerande, underhåll och uppsägning.

Trauma-dissociation theory (Trauma-dissociation theory) Förklarar utvecklingen av dissociativ identitetsstörning som ett försvar mot svår barnmisshandel eller trauma.

Triangular theory of love (Triangulär kärleksteori) Framhåller att olika typer av kärlek resulterar från olika kombinationer av tre grundläggande faktorer: närhet, engagemang och passion.

Triarchic theory of intelligence (Triarkiska teorin om intelligens) Sternbergs teori om intelligens som skiljer mellan analytiska, praktiska och kreativa former av psykisk förmåga.

Twin study (Tvillingstudier) En forskningsmetod i beteendegenetik där enäggstvillingar (monozygota) och tvåäggstvillingar (dizygota) jämförs på ett visst beteende; denna metod är särskilt informativ om tvillingarna vuxit upp i olika miljöer.

2 * 2 achievement goal theory (2 * 2 målorienteringsteori) En motivationsmodell där varje person kan beskrivas genom en prestationsmotivations profil som omfattar fyra typer av mål: behärskningsstrategi, egostrategi, dominansundvikande, och egoundvikande mål.

Two-factor theory of avoidance learning (Två-faktor teorin - Mowrer) Vidhåller att undvikande inlärning först handlar om klassisk betingning av rädsla, följt av inlärning av operant respons som undviker ett förväntat aversivt stimulus och därmed förstärks av ångestminskning.

Two-factor theory of emotion (Två-faktorteorin om emotion) Schachters teori om att intensiteten i fysiologisk upphetsning avgör uppfattad intensitet av känslor, medan bedömningen av miljöbetingade ledtrådar berättar för oss vilka känslor vi upplever.

Type A behaviour pattern (Typ A beteende) En känsla av brådska, konkurrenskraft, pressat beteende och fientlighet som kan vara en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

u

Unconditional positive regard (Villkorslöst positivt förhållningssätt) En inställning med totalt och villkorslöst accepterande av en annan person som förmedlar den personens inre värde.

Unconditioned response (UCR) (Obetingad respons) En respons (vanligtvis reflexiv eller medfödd) som väcks av ett särskilt stimulus (det obetingade stimulit) utan föregående inlärning.

Unconditioned stimulus (UCS) (Obetingat stimulus) En impuls som väcker en viss reflexiv eller medfödd respons (de obetingade respons) utan föregående inlärning.

Undifferentiated schizophrenia (Odifferentierad schizofreni) En annan kategori av schizofreni för personer som har de karakteristiska positiva och negativa symptom på schizofreni men inte uppfyller de särskilda kriterier för de paranoida, oorganiserade, eller katatoniska subtyperna.

Unobtrusive measures (Ickereaktiva data) Teknik för att mäta ett beteende där deltagarna är omedvetna om att deras beteende spelas in eller observeras.

Upward comparison (Uppåtgående jämförelse) Att se sig själv som sämre än normen.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

v

Validity(Validitet) Den utsträckning ett test faktiskt mäter vad som är tänkt att mätas; den grad ett diagnostiskt systems kategorier innehåller de centrala inslagen i beteendestörningar och tillåter differentiering mellan störningar.

Variable (Variabel) Alla utmärkande egenskaper hos en organism eller situation som kan variera.

Variable-interval (VI) schedule (Varierande intervallschema) Ett förstärkningsschema där förstärkningen följer den första respons av en viss typ som inträffar efter ett genomsnittligt men rörlig tidsintervall efter det den senaste förstärkta responsen.

Variable-ratio (VR) schedule (Varierande kvotschema) Ett förstärkningsschema där förstärkningen är baserad på ett genomsnittligt men varierande antal respons av en viss typ.

Variance (Varians) Ett värde som mäter genomsnittet i kvadratavvikelse kring en distributions medelvärde.

Vestibular sense (Balanssinnet) Kroppssinne som känner orientering.

Virtual reality (VR) (Virtuell verklighet) Datorproducerade virtuella omgivningar som omger en individ och producerar upplevelser liknande dem som gäller för en motsvarande verklig miljö.

Visual acuity (Synskärpa) Förmågan att se fina detaljer.

Visual agnosia (Visuell agnosi) En sjukdom där en person inte har möjlighet att visuellt känna igen föremål.

Vulnerability factors (Säkerhetsfaktorer) Inre eller fysiska attributioner som ökar känsligheten för de negativa effekterna av stressande händelser.

Vulnerability-stress model (Sårbarhets-stress modell) Förklarar beteendestörningar som följd av predisponerade biologiska eller psykologiska sårbarhetsfaktorer som aktiveras av en stressfaktor.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W

w

Weber's law (Webers lag) Lagen säger att för att uppfatta skillnaden mellan två stimuli, så måste de skiljas åt av en konstant andel eller kvot.

Wernicke's area (Wernickes area) Ett område i vänster temporallob som är inblandat i talförståelse.

Wisdom (Visdom) Ett system med kunskap om innebörden och genomförandet av livet.

Wish fulfilment (Önskeuppfyllelse) I Freudiansk teori, delvis eller fullständig tillfredsställelse från ett psykologiskt behov genom drömmar eller vakna fantasier.

Withdrawal (Isolering - undandragande) Förekomsten av kompensatorisk respons efter det att narkotikamissbruk upphör som får personen känna fysiologiska reaktioner som är olika drogens reaktioner.

Working memory (Arbetsminne) En mental arbetsplats som tillfälligt lagrar information, aktivt bearbetar den, och stöder andra kognitiva funktioner.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X |Y |Z

X

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X |Y |Z

Y

Young-Helmholtz trichromatic theory (Young-Helmholtz teori) En teori om färgseendet som säger att det finns tre typer av färgreceptorer i näthinnan, en för röd, en för blå och en för grönt - och att kombinationen av aktiveringen av dessa receptorer skapar uppfattningen om färgnyanser.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X |Y |Z

Z

Zone of proximal development (Proximal utvecklingszon) Skillnaden mellan vad ett barn kan göra självständigt och vad barnet kan göra med stöd från vuxna eller mer avancerade kamrater.

Zygote (Zygot) Ett befruktat ägg.








Passer, PsychologyOnline Learning Center

Home > Glossary in Swedish